Hoofdmenu

Papa en mama gaan scheiden! En nu?! : bijeenkomst voor kinderen

 

 

De bijeenkomst is voor kinderen van 5 t/m 9 jaar, eventueel in combinatie met 1 ouder/begeleider.
Woensdag 26 september 2018, van 14:00 tot 15:30 u.
Bibliotheek Brunssum, Rumpenerstraat 147, Brunssum
Voor info en (verplicht) aanmelden:
www.bibliotheekbrunssum.nl (via het blokje ‘Agenda’), telefonisch: 045-4007560 of bij de klantenbalie van de bibliotheek.

 

Een scheiding is voor kinderen zeer ingrijpend. Mediator/coach Lizzy Koot wil tijdens deze bijeenkomst kinderen van gescheiden ouders, of van ouders die op het punt staan te scheiden, op een interactieve manier helpen.

Als papa en mama gaan scheiden dan verandert er veel in je leven. Je voelt van binnen van alles en je weet niet altijd hoe je daarmee moet omgaan. Je voelt je verdrietig, in de war, boos, schuldig, bang en onbegrepen. Je vindt het vaak lastig om te vertellen hoe je je voelt. Je zit met veel vragen en het laatste wat je wilt, is papa en mama hiermee lastig vallen want zij hebben al zoveel aan hun hoofd. Je vindt het moeilijk om te zien hoe ze ruzie maken, je vindt het moeilijk dat papa niet meer papa is en mama niet meer mama. Alles gaat veranderen of is zelfs al veranderd. En nu?

Dat is een vraag waar kinderen steeds mee bezig zijn: en nu?

In veel gevallen wordt vergeten dat bij een scheiding OOK het leven van de kinderen op zijn kop staat. Kinderen zitten met veel vragen. Wat gaat er nu gebeuren? Wat gaat er veranderen? Houden ze niet meer van mij? Zijn ze boos op mij? Waar ga ik straks slapen? Mag ik bij mama hetzelfde doen als bij papa? Bij wie ga ik wonen? Wat als ik mama mis als ik bij papa ben? Allemaal vragen waar kinderen zich mee bezig houden. Het is een onzekere periode in hun leven die met veel angsten gepaard kan gaan.

Tijdens de bijeenkomst is er aandacht voor gevoelens van teleurstelling, onzekerheid, verdriet, etc. Om het herkenbaar te maken voor de kinderen wordt gebruik gemaakt van een kinderboek. Op een interactieve manier worden de kinderen bewust gemaakt van hun eigen situatie en emoties en leren ze hoe ze hiermee kunnen omgaan. Er is ruimte om vragen te stellen en met andere kinderen te spreken. Kinderen krijgen op deze manier het gevoel dat ze niet de enigen zijn.