Debuut topdirigent Christopher Ward is dubbele belevenis

 

 

Christopher Ward, de nieuwe Generalmusikdirektor (GMD) van Aken maakt komend weekend een publiek dubbeldebuut. De 37-jarige Brit dirigeert het Sinfonieorchester Aachen tijdens de Kurpark Classix in het lommerrijke stadspark nabij Casino en Eurogress. Maandag debuteert hij op zijn nieuwe werkplek in Theater Aachen. Daar valt vanaf 19.00 te genieten van een pré premiere van de Verdi opera La forza del destino. De zogeheten ‘Kostprobe’ is gratis toegankelijk. Dat betekent in dubbel opzicht een buitenkansje.

De Britse topdirigent debuteert maandag immers in het oudste theater van Duitsland. Want dat is Theater Aachen.

 

Al sinds 1825 staat Theater Aachen in hartje Aken. Het werd gebouwd volgen de plannen van Friedrich Schinkel en Johann Peter Cremer. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het volledig verwoest, na bombardementen van de geallieerden. Maar de inwoners van Aken gingen niet bij de pakken neerzetten en bouwden hun culturele centrum weer op. In 1951 volgde de heropening. Na een volledige renovatie in 1995 bevinden zich met Bühne en Kammer twee speelzalen onder een historisch dak.

Historie hoopt ook Chrisopher Ward in Aken te schrijven. De voormalige 1. Kapellmeister van het  Saarländischen Staatstheater is sinds 1 augustus  officieel in dienst  als Akens nieuwe Generalmusikdirektor. Christopher Ward is de opvolger van de Amerikaan Kazem Abdullah, die zijn dienstverband in de Keizerstad graag nog eens met vijf jaar had verlengd. De verantwoordelijken in Aken zagen een verlenging om moverende redenen echter niet zitten.

Ward werd in Oxford en Glasgow opgeleid voordat hij in 2005 naar Duitsland wisselde. Daar was hij aanvankelijk als Kapellmeister en Solorepetitor aan het Staatstheater Kassel werkzaam. Aansluitend assisteerde hij een jaar Sir Simon Rattle bij de Berliner Philharmonikern voor Richard Wagners ´Rheingold´. Van 2009 tot 2013 was hij Kapellmeister aan de Bayerische Staatsoper in München en assistent von Kent Nagano. Sinds 2014 was hij 1. Kapellmeister am Saarländischen Staatstheater. Zijn voormalige functie wordt nu overgenomen door Justus Thorau. De talentvolle jeugdige  1. Kapelmeister in Aken was na het gedwongen vertrek van Kazem Abdullah afgelopen seizoen GMD ad interim in Aken.


 

Theater Aachen, Theaterplatz, 52062 Aachen

 Theaterkasse tel: 0031/241- 4784 244

Meer info over het programma in de tweede seizoenshelft : www.theateraachen.de

Foto Theater Aachen/ Christopher Ward 02 (c) Bettina Stöss_klein

 

Geef een reactie