Pijl van Heerlerheide kenmerkte zich wel door perfecte organisatie.

 

 

 

Aan hen lag het niet dat de toeschouwers belangstelling helaas tegenviel

(Terugblik analyse)

De 7e wielerwedstrijd Pijl van Heerlen 2018 behoort weer tot het verleden. Vooraf door deze media ook aangekondigd als wederom een spectaculair wielerevenement op Heerlerheide bodem moet echter ook de opmerking geplaatst worden dat de toeschouwers belangstelling, ondanks de verwachtingen, helaas tegenviel. Maar daar zijn meer als waarschijnlijk enkele redenen voor aan te dragen. Te beginnen met het gegeven dat de Pijl van Heerlerheide hierin niet alleen staat. Integendeel zelfs, want door heel Nederland worden heel wat dergelijke  (amateur)-wielerwedstijden georganiseerd en ook die respectievelijk organisators kampen met dezelfde toeschouwers problematiek. Wielerwedstrijden die wel veel toeschouwers trekken zijn de criteriums na de Giro en de Tour de France (o.a. RABO ronde Heerlen) met deelname van professionele succesvolle renners zoals Tom Dumoulin, Kruiswijk, Molleman e.a. trekken nu eenmaal wielerliefhebbers aan.

Dit is echter niet te vergelijken met, zoals in dit geval, de Pijl van Heerlerheide. Dat is immers een wielerwedstrijd voor nieuwelingen, jongedames, Elite/Belofte en amateurs/junioren. Ook Tom Dumoulin en Giro-en Tourwinnaars zijn ook zo moeten beginnen Buiten enkele afzeggingen “dromen” alle deelnemers en/of deelneemsters van de gehouden Pijl van Heerlerheide immers ook van eenzelfde succesvolle wielercarrière. Met z’n allen leverde zij dan ook de nodige strijd op het perfect uitgezette parcours in Heerlerheide. Een parcours waar alle ingredienten opgenomen waren die een spannende wedstrijd dan ook rechtvaardigde.

Dus moet het wegblijven van toeschouwers belangstelling, ook van de directe regio, een andere reden hebben. Aan de weersomstandigheden kon het ook niet liggen, want die waren gewoon goed te noemen, zeker na de achter ons liggende weken van extreem hoge temperaturen. Laten we voorop stellen dat, achteraf gezien, de gekozen wedstrijddag zondag 26 augustus jl., waarschijnlijk onbewust niet de geschiktste datum is geweest. Want de concurrentie van evenementen op deze zondag was groot. De grootste concurrentie moet zeker gezocht worden in de Formule 1 wedstrijd op de TV met uiteraard deelname van Max Verstappen. Maar ook nabij het parcours gehouden voetbalkampioenschap van Heerlen op het terrein van NEC ’92, is zeker van invloed geweest evenals de festiviteiten in het kader van Cultura Nova. Voorafgaande aan deze Pijl speelde bovendien enige overmacht een reden door, wegens ziekte, afmelding van oud profrenner Erik Dekker, Hij zou meefietsen bij de amateurs. Tot zover de veronderstelling over de reden van het wegblijven van bezoekers.

Al deze veronderstellingen speelde ook bij de organisatie natuurlijk een voorname impact. Zij zinspelen nu al om in 2019 de Pijl niet meer in augustus te doen plaats vinden, maar op een andere datum. Grote Pijl organisator Max Pool, samen met zijn enthousiast team, zijn wel de volle overtuiging toegedaan dat in 2019 de Pijl zeker op de wielerkalender moet blijven staan. Voor hen is er dan ook geen reden om dit niet te doen. Integendeel zelfs, want de Pijl 2018 kenmerkte zich wel door een perfecte organisatie. Daar valt niets op aan te merken. Voor gemakshalve noemen we de organisatie het team Max Pool. Een team van vrijwilligers die allemaal weken vooraf en op de wedstrijddag zelf op geweldige wijze gestalte hebben gegeven om de Pijl op sportieve wijze te doen slagen.

Dank zij hen is het wedstrijdelement zelf naar grote hoogte kunnen stijgen met veel strijd en spanning. Dit alles ook onder toeziend oog/auspiciën van de mensen van de KNWU. Natuurlijk nam vrouwelijk schoon, door charmante ronde missen Michelle van der Veer, Steffie Senden en begeleidster Maddy Niemant, een voorname plaats in tijdens deze Pijl 2018 en kweten zij zich uitstekend bij de huldigingen van de winnaars. Kortom, ondanks de minder publieke belangstelling kon deze 7e Pijl toch als geslaagd genoemd worden. Reden te meer om deze, wellicht op een andere datum, ook in 2019 te organiseren. Slotsom: de Pijl van Heerlerheide moet blijven Max Pool en je team.

De uitslagen 7e editie Pijl van Heerlerheide

Nieuwelingen heren: 1. Roan  Konings.  Oudenbosch, 2. Leon Ellermann. Emmen en

  1. Niklas Marx. Koblenz 

Dames: 1. Lizzy Willox. Eindhoven, 2. Céline van Houtem. Maaskantje en 3. Kirsten Peetoom. Bunde.

Elite / beloften heren: 1. David van Eerd. Breda, 2. Christoph Schweitzer. Aken en 3. Remco Esselaar. Stein.

Amateurs en Junioren: 1. Stefan Laurijssen. Oud Gastel,  2. Geert Zaal. Oosterhout en 3. Jordan Habets. Maastricht.

Foto’s : Callie Steijaert

Geef een reactie