Vanaf 11 september worden suikerbieten geoogst en naar de suikerfabriek gebracht. Bij de percelen van de boeren worden de kenmerkende bietenheuvels in vrachtwagens geladen voor transport.

 

De machine die de bieten moet laden en de vrachtauto’s die de bieten afvoeren hebben zodanige grote afmetingen dat deze niet meer op kleine en doodlopende weggetjes kunnen komen. Dit betekent dat er niet bij elk perceel voldoende ruimte is om de bieten op te slaan c.q. te laden. In die gevallen zijn de  boeren genoodzaakt een laadplek voor de bieten elders in te richten. Ze moeten dan met hun trekker en kar vol bieten naar de geschikte locatie rijden om de bieten op te slaan. Het laden en de afvoer van de bieten wordt centraal/extern geregeld en niet door de boeren zelf. Tijdens de bietenoogst zullen ook de bietenrooiers via de openbare weg van het een naar het andere bietenperceel moeten rijden en kunnen kortstondig voor oponthoud zorgen. U zult tijdens de bietenoogst waarschijnlijk iets meer landbouwvoertuigen onderweg tegenkomen dan gebruikelijk. Boeren vragen daarvoor enig  begrip, ze zijn immers niet alleen voor zichzelf bezig maar mede onderweg voor uw voedsel.

Tenslotte vragen de boeren begrip voor eventuele modderoverlast tijdens uitvoering van de werkzaamheden. Het is nu eenmaal zo dat de oogst uit een akker gehaald moet worden en niet vanaf een verhard terrein. Boeren zullen de modder direct opruimen (de weg schoonmaken), zodra de werkzaamheden uitgevoerd zijn. De zogenoemde bietencampagne duurt tot eind januari 2019.

Foto’s®Parkstadactueel/ Lucho Carreno

Geef een reactie