Kerkrade verlengt startersregeling woningmarkt

De gemeente Kerkrade heeft besloten om de startersregeling woningmarkt te verlengen. Doel van deze regeling is om starters een kans te bieden op het kopen van een eerste woning. “Omdat de hypotheekregels steeds strenger worden en de huizenprijzen stijgen, wordt het voor jongeren en mensen met een lager inkomen steeds moeilijker om een woning te kopen. Daarnaast willen we mensen binden aan Kerkrade en ze bewegen zich hier te vestigen”, aldus wethouder Tim Weijers (Volkshuisvesting).

De regeling is verlengd voor de periode tot en met 31 december 2019. Voor deze periode is er door de gemeente een budget beschikbaar gesteld van 200.000 euro.

Regeling. In 2006 heeft de Provincie Limburg het impulsplan ‘Starters: een eigen thuis!’ in het leven geroepen. Starters worden in staat gesteld een eigen woning te kopen en de regeling wordt als instrument gezien om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.

Kerkrade doet al sinds 2008 mee aan deze regeling. Er werd al 136 keer van de regeling gebruik gemaakt (vooral jongeren). De Provincie Limburg en de gemeente Kerkrade gaan volgend jaar de startersregeling evalueren, om te bezien of zij deze na 31 december 2019 willen voortzetten en hier wederom nieuw budget voor willen vrijmaken.

Voorwaarden. Er is een aantal voorwaarden verbonden aan de regeling in Kerkrade. De aanvragers mogen nog niet eerder in het bezit zijn geweest van een eigen woning en de koopprijs van de te kopen woning is maximaal 173.000 euro (exclusief bijkomende kosten). Het bruto-jaarinkomen is maximaal 40.000 euro inclusief vakantietoeslag (bij meerdere aanvragers dienen de inkomens opgeteld te worden).

De leningen hebben een duur van 30 jaar, waarbij de eerste 3 jaar geen rente en aflossing wordt betaald. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland verzorgt de toetsing en afhandeling van de leningen voor de deelnemende gemeenten. De maximale lening per aanvraag bedraagt in Kerkrade 34.600 euro, waarvan 75% ten laste komt van de provincie. De starterslening wordt afgesloten onder Nationale Hypotheekgarantie.

Foto Gemeente Kerkrade

Geef een reactie