Marcel Gyenes is 49 jaar, getrouwd met Esther en trotse vader van 3 kinderen. In het dagelijks leven is hij werkzaam als Hoofd Expeditie bij Verhey Vlees. Zijn gezinsleven en werk geven inhoud aan zijn leven. Een druk mens heeft afwisseling nodig, ook Marcel. Zijn uitlaatklep, een groet hobby vindt hij in het voetbal en dan vooral in het keepen, zijn grote passie.

In zijn jonge jaren was Marcel Gyenes doelman bij Vaesrade en FC Hoensbroek. Van gerichte keeperstraining was destijds nog niet echt sprake. ,, Vroeger was er helaas geen specifieke keeperstraining, alleen wat ballen op de keeper en afwerkvormen. Dat was het zo’n beetje”, aldus Marcel. Keepen was en is zijn hobby. Dat bracht hem ertoe een keepersschool op te richten. Zodoende zag keepersschool Hoensbroek het levenslicht

.

Zoals gezegd, keepen is de grote hobby en passie van Marcel Gyenes. Hij geniet ervan zijn jongens en meiden te zien groeien en stelt alles in het werk zijn eigen passie voor het keepersvak op de jeugd over te brengen.

Trainer van keepers word je niet zo maar. Dat moet je leren natuurlijk. Zo ook Marcel. Daarover: ,, Het trainen van doelwachters heb ik geleerd van oud-prof Sieb Dijkstra (keeperstrainer Fortuna Sittard). Van hem heb ik vooral geleerd om de aandacht te leggen op specifieke technieken voor de keeper, denk hierbij aan het voetenwerk, het insnijden en de krachtoefeningen. Daarnaast heb ik zelf ook wel wat gedaan om bij te leren. Zo kijk ik veel filmpjes op youtube en ga ik regelmatig bij (semi)profclubs kijken naar trainingen.”

 

Streng en complimenteus

Marcel Gyenes is veeleisend voor zichzelf. Hij geeft aan veel inzet en beleving in zijn werk als keeperswerk te steken. ,,Dat verwacht ik dan ook voor degenen aan wie ik training geef”, aldus de oefenmeester en:,, Toon je geen inzet of passie dan kun je beter thuisblijven. Ik ben dan ook nogal streng voor de keep(st)ers, maar geef ook complimenten als het goed gaat.”

Teamwork.

 

 

Het werk van Marcel Gyenes en anderen heeft inmiddels ook zo zijn vruchten afgeworpen. Kampioenschappen met FC Hoensbroek 1 en 2, doelmannen die zijn geplaatst bij MVV, Fortuna Sittard en Alemannia Aachen en niet te vergeten Jeffrey Boon, die het heeft geschopt tot doelman bij het Nederlands elftal voor doven. Alleen doet hij dat niet. Mannen als Chris Knippenberg en Bart Knarren van FC Hoensbroek, Dwayn Trags van Passart, Jarno Hὃunen,  Sven Meulders en Mark Hellenbrand, keeperstrainer van MVV leveren een wezenlijk bijdrage.

 

Een Einzelgänger is Marcel Gyenes dus niet. Over degenen die hem een helpende hand toesteken: ,, Ik heb een team van fantastische vrijwilligers om mij heen. Allemaal jongens en mannen met passie voor keepen. Is dit een bewuste keuze? Het is zo gelopen. De groep werd groter en ik heb sommige trainers gevraagd of ze zin hadden samen met mij deze jonge groep keepers te trainen. En er waren trainers die mij hebben gevraagd of ze mochten komen helpen. We trainen trouwens niet alleen bij de school, waar inmiddels ruim 30 keepers worden opgeleid. We doen het ook bij de clubs zelf. Verschil in kwaliteit is er dan niet. Dat gebeurt met net zo veel inzet en passie. Wel hebben we nu een stop gezet op het aantal leerlingen. Als er nog meer zouden komen, kan de kwaliteit wellicht niet meer worden gegarandeerd en dat willen we niet.”

BVO’s scouten al op jonge leeftijd. Niet alleen voetballers, ook keepertjes. Een goede zaak, volgens Marcel. Hij zegt: ,, Ik sta hier positief tegenover,hoe sneller men leert, des te makkelijker leer je de vormen als je ouder wordt en heb je een voorsprong op de rest.”

Wat beter zou kunnen is het volgen van de ontwikkelingen van degenen aan wie keeperstraining wordt gegeven. Maar ja, ook Marcel Gyenes heeft zo zijn andere bezigheden. Haast verontschuldigend:,, Ik probeer af en toe wel eens te gaan kijken, maar doe dat eigenlijk te weinig. De meeste kinderen spelen hun wedstrijden op zaterdag en dat is de tijd waarop ik ook met mijn eigen kinderen bezig ben en die voetballen (nog) niet.”

Foto’s®Parkstadactueel/Tom de Cock

 

 

 

 

 

Geef een reactie