Als een opleiding- waar met hart en ziel gewerkt wordt- als kansloos en onderbelicht betiteld staat binnen de maatschappij, wordt het tijd om actie te ondernemen. Mick Duschak, student aan het ROC te Heerlen bedacht een prachtige productie, waarmee hij de opleiding even in het volle licht zet.

Geregeld krijgt Mick Duschak (20) de vraag wat en waar hij studeert. Op zijn antwoord “ROC te Heerlen”, krijgt hij steevast verbaasde gezichten. “Het is ongelooflijk dat bijna niemand de opleiding Artiest/acteur aan het ROC te Heerlen kent”. Spreekt hij uit. “En dat terwijl deze opleiding in 2018 tenslotte alweer tien jaar bestaat”.

Daar moet verandering in komen, vindt hij. “Ook in Heerlen worden mooie voorstellingen gemaakt door gedreven studenten”.

Acteursopleiding

De “acteursopleiding”, zoals velen de opleiding te Heerlen betitelen, omschrijft daarmee in het minst wat studenten geleerd krijgen. De drie jaar durende opleiding kent absoluut meer dan alleen het acteren. Studenten zijn druk bezig met regisseren, schrijven en vormgeven. In het afstudeerjaar komen de studenten zelfs met een eigen theaterstuk. Acteren is maar een van de vier hoofdschakels die bij deze opleiding horen. ‘Theatermaker’ is dan wellicht de beste benaming voor datgeen waar de studenten in worden getraind.

Liefde voor het vak

De liefde voor theater begon al heel vroeg, vertelt Mick. Toen hij op 5-jarige leeftijd kennis maakte met de musical De Drie Biggetjes, wist hij het eigenlijk al. Later voedde hij zijn theaterhonger door musicals als The Lion King, Beauty and the Beast en Tarzan te bezoeken. Om zijn eigen theaterbehoeftes in de praktijk te brengen, ging hij bij Jeugdtoneelvereniging Vondel in zijn woonplaats Schinveld, waar hij acht jaar lid is geweest. In juni van dit jaar heeft deze jeugdvereniging zijn laatste productie ten tonele gebracht.

Vanaf 2014 is hij spelend lid bij DK Heerlen, de oudste Heerlense toneelgroep. Na het behalen van zijn vmbo-tl-diploma, was het letterlijk oversteken van “Sintermeertencollege” naar het “Arcus” aan de overkant. De opleiding Artiest/Theatermaker op dit ROC was een logische vervolgstap. Inmiddels breekt voor zijn klas en hemzelf het afstudeerjaar aan. Een jaar vol uitdagende projecten.

Waar hij als achtjarige plannen had de musical Tarzan in de achtertuin na te spelen, brengt hij in februari 2019 de toneelklassieker “De Vrek” naar Heerlen. In tegenstelling tot Tarzan, gaat deze productie wél door. “De drang om zelf iets op de planken te brengen zat er al vroeg in, nu wordt het eens tijd om dit écht te doen.”

Eindproductie

De voorstelling “De Vrek” van Molière is bij het grote publiek vooral bekend als film met Louis de Funès in de hoofdrol. In het eerste leerjaar (juni 2017) speelde Mick de aangepaste theaterproductie al samen met zijn klas. Hij mocht toen op een van de twee avonden de hoofdrol van Harpagon (de vrek) vertolken. Eén van zijn dierbaarste rollen, die hij het liefst zo snel mogelijk weer speelt.

Mick heeft het script van “De Vrek” als productie bewerkt. Hij wil graag laten zien hoe waardevol de opleiding Artiest/Acteur van het ROC te Heerlen is.  Dat de opleiding meer is dan alleen een “kansloos” gebeuren. Dat studenten, die de liefde voor theater maken in hun bloed hebben zitten, meer zijn dan alleen die acteur zijn, waar we zo af en toe iets van horen.

Dat Mick door de voorstelling de opleiding op de kaart wil zetten en letterlijk in het licht, is wat hem betreft een gevolg van de rijke persoonlijke ontwikkeling, die hij door de jaren als student heeft mogen doormaken. Door zichzelf te ontdekken binnen het grote gebeuren van theater, weet hij met de productie van “De Vrek” een standpunt te maken. “Kansloos” zijn is een keus, waar je je als gemotiveerde student uiteindelijk tegen kunt verzetten.

Door de productie van de toneelklassieker te bewerken en samen te werken met (ex)studenten van het ROC te Heerlen heeft Mick een collectieve ontwikkelplaats gecreëerd, waar elke (ex)student zijn of haar specialisme binnen het theater tot uiting kan brengen. De een zal regisseren, de ander produceren. Ieder op een eigen manier, maar met liefde voor het desbetreffende onderdeel. Zo zal de waarde van de opleiding even onder de loep worden gelegd.

“De Vrek”

Mick heeft met de bewerking van het script een brug weten te slaan tussen de geschiedenis van de mijnen en de verhaallijn zoals wij hem kennen uit de klassieker. Het verhaal zal basaal te volgen zijn binnen het tijdsbeeld van Heerlen 1975. Harpagon/De Vrek als voormalig mijndirecteur van de Oranje- Nassau, samen met zijn boekhouder Valère als voormalig mijnwerker. Ook Frosine, de koppelaarster, die Harpagon helpt om er financieel beter van te worden is in de bewerkte versie aanwezig. Dit keer om het pensioen van haar overleden vader – overleden aan stoflongen- op te eisen. Allemaal voorbeelden waardoor het tijdsbeeld voelbaar wordt.

 

De productie zal te zien zijn op zaterdag 2 en zondag 3 februari 2019 in het Cultuurhuis in Heerlen. Deze voorstelling past perfect in het Cultuurhuis, waar eerder de zeer succesvolle voorstelling Lange Lies Lange Jan te zien was van de, inmiddels overleden, Jeroen Willems.   “De Vrek” is een weerspiegeling van een stuk geschiedenis, waar wij Limburgers trots op mogen zijn.

Foto Mick KTM en Foto’s®Parkstadactueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie