Historische wandeling in het land van Rode tijdens Limburgse molendag

In de voetsporen van varkenshoeders, viskwekers en mijndirecteuren

 

Zondag 7 oktober a.s. leidt Olaf Op den Kamp, auteur van het boek Natuurlijk Kerkrade, een wandeling door Kerkrade. Het thema van de wandeling, in het kader van landelijke maand van de geschiedenis is “Van varkenshoeders, viskwekers en mijndirecteuren”. De 5 km lange wandeling start bij de Baalsbruggermolen, de voormalige abdijmolen van abdij Rolduc.

 

Daarna lopen we door het Berenbos. In het Berenbos liepen vroeger geen beren, maar wel mannelijke varkens (beren) die hier vlak voordat ze geslacht werden met de eikels uit het bos werden vetgemest. Via de Jreune Wèg keren we naar Rolduc. Dit was de weg waarover het vee van de kloosterhoeve in het verleden naar de groenlanden in het Teutelebroek werd geleid. Een andere benaming voor deze weg was ‘Kloosterveeweg’. Ook de Koestraat (Kouwsjtats) herinnert hieraan. We bereiken de prachtige abdij Rolduc, het grootste monument van Kerkrade.

 

Hier bekijken we de voormalige visvijvers van Rolduc. Deze hebben allemaal een eigen naam en de naam ‘Keukenvijver’ herinnert aan het feit dat in deze vijver vroeger de vis die in de vastentijd door de monniken van Abdij Kloosterrade werd gegeten hier in werd bewaard alvorens deze naar de kloosterkeukens werd gebracht. Daarna lopen we terug naar de Baalsbruggermolen die in het kader van de Limburgse molendag vandaag extra geopend is.


Deze wandeling start 10.00 uur vanaf de Baalsbruggermolen, parkeren bij de brug over de Worm aan de Merksteinerstraat te Kerkrade-Haanrade. Via de groene voetgangersbrug bereikt je het erf van de molen. Het einde is rond 13.00 uur. Meer info bij Olaf Op den Kamp (tel. 06-22188175 of info@eifelnatur.de).

Foto  Olaf Op den Kamp

Geef een reactie