Hoofdmenu

INFORMATIE VAN AGRARIËRS VOOR BURGERS

 

Het is momenteel erg druk op het platteland. De herfst betekent vooral oogsttijd. Het is nu niet alleen de tijd voor het rooien van de bieten, ook de maïs wordt binnengehaald en de aardappelen gerooid. De maïs is inmiddels bijna overal van de akkers en de laatste resten volgen snel.

Maïsvelden zijn de meeste Limburgers niet vreemd, maar waarom zien we eigenlijk zoveel hectaren maïs staan? Omdat maïs een energierijk voer is voor de melkkoeien, dat naast gras zorgt voor een uitgebalanceerde maaltijd voor de dieren. Verder is maïs uitermate geschikt als kuilvoer (voorraad) voor in de winter als de koeien niet de wei in kunnen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: plant en eten

Foto Gemeente Simpelveld -maïs

De aardappelen die in Zuid-Limburg van de akkers worden gehaald, worden naar de daarvoor speciaal ingerichte bewaarloodsen gebracht. Daar worden de aardappelen net zolang gekoeld en bewaard, totdat ze later nodig zijn in de fritesfabrieken. De aardappelteelt is tamelijk specialistisch en blijft vaak beperkt tot enkele bedrijven.

Gedurende de oogsttijd (herfst) rijden tractoren en aanhangers af en aan om het geoogste product naar de boerderijen of bewaarloodsen te brengen. Zoals voor de meeste bedrijven geldt, ook buiten de agrosector, wordt zo efficiënt mogelijk gewerkt. Kort gezegd, hoe meer werkzaamheden je tegelijk kunt doen of combineren, hoe gunstiger dit is voor de kosten, het milieu en het verkeer (minder verkeersbewegingen). Eén keer rijden met een grote kar, is beter dan vijf keer rijden met een kleine kar.

Als Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en hebben we oog voor de discussie over het landbouwverkeer en we roepen onze leden op hier notie van te nemen. Daarnaast ondernemen wij, als er aanleiding voor is, actie naar onze leden om pijnpunten onder de aandacht te brengen en zodoende oplossingsgericht mee te denken over het verminderen van eventuele pijnpunten. Alle overlast wegnemen, lukt waarschijnlijk niet, maar door u te informeren over waarmee wij als agrariërs bezig zijn, kunnen we samen werken aan wederzijds begrip.

Foto cover®Parkstadactueel/ Lucho Carreno« (Vorig nieuwsbericht)