Hoofdmenu

Anders klassiek: Midden tussen de musici in Maastricht

 

 

Klassieke muziek buiten de gebaande paden: geen statische concertzaal, niet 2,5 uur stil zitten en luisteren maar ronddolen tussen de musici, zelf bepalen hoe je de muziek wilt ervaren en je laten verrassen. Vrijdag 12 oktober presenteert philharmonie zuidnederland i-Classics Empty Minds in Complex Maastricht een bijzonder programma in samenwerking met kunstcollectief playField. en FASHIONCLASH. Aanvang is 20.00

 

Word onderdeel van een kunstwerk

De philharmonie zuidnederland zocht voor deze editie van i-Classics de samenwerking op met het Belgische kunstcollectief playField. om samen een concert te ontwikkelen waarbij het publiek participeert in het concert. Het resultaat: tijdens i-Classics Empty Minds bewegen bezoekers door de ruimte en lopen ze tussen de musici door. Het publiek loopt over een grafisch patroon van de partituur die de musici op datzelfde moment op hun lessenaar hebben staan. Op de muur is een grote projectie te zien van de ruimte waarin musici en bezoekers zich bevinden, van bovenaf gefilmd. Én bij binnenkomst worden bezoekers al onderdeel van

 

een kunstwerk door de hoed die ze ze opzetten speciaal voor dit concert ontworpen door Minou Lejeune van FASHIONCLASH. Kortom: bezoekers worden onderdeel van een totaalbeleving van muziek, mode en video. Ze participeren in het concert: immers, waar ze zich bevinden beïnvloedt de ervaring van de muziek. Sta je dichtbij de blazers of juist bij de strijkers, of sta je in het midden naast de dirigent?

i-Classics & innovatie

Innovatie is, naast de symfonische concertpraktijk en educatie, één van de drie pijlers van philharmonie zuidnederland. De concertserie i-Classics is hier een onderdeel van: het orkest zoekt hiermee de grenzen van de traditionele orkestpresentatie op en biedt uitdagende programma’s waarin klassieke muziek in cross-over met andere disciplines wordt gepresenteerd. Het orkest is zelf producent van i-Classics. Met deze pijler houdt philharmonie zuidnederland de klassieke muziektraditie levend en presenteert het zich als het orkest van de 21e eeuw.

Uitvoerenden

philharmonie zuidnederland

Dirigent Erik Bosgraaf en Wim Henderickx

Blokfluit Erik Bosgraaf

Sounddesign Jorrit Tamminga

Concept, regie, scenografie playField.

Hoedenontwerp Minou Lejeune

In samenwerking met FASHIONCLASH

 

Meer weten en The Making of bekijken? Kijk op www.philharmoniezuidnederland.nl/i-classics

Foto i-Classics Empty Minds