Begroting meerjarig in evenwicht

In Heerlen doen we er alles aan om perspectief te bieden aan onze bewoners. Dat is een grote sociale en economische opgave, die voorop staat. Ook in tijden van financiële problemen, zoals nu. De afgelopen jaren zijn we tot aan de grenzen gegaan van onze financiële mogelijkheden om onze stad sterker te maken. Daarmee hebben we resultaten bereikt die hard nodig waren. Daar zijn we trots op.

 

Aanpak financiële problemen. We pakken de financiële problemen langs drie sporen aan. Om te beginnen beperken we het tekort in 2018. In april dit jaar was de prognose 15 miljoen negatief. Dat hebben we kunnen terugbrengen tot een niveau waarmee we een sluitende begroting voor 2019 kunnen presenteren. Daarnaast brengen we een structureel en reëel evenwicht in de begroting. Door het acres, nieuwe bezuinigingen en ombuigingen zijn de begrotingen voor de komende jaren sluitend. En we brengen het weerstandsvermogen binnen deze bestuursperiode op orde. Wij doen substantiële stortingen in de algemene reserve, waardoor deze in 2020 weer positief is. Die stortingen kunnen we doen door een meerjarig bezuinigingsprogramma.

 

Het meerjarige begrotingssaldo in schema

Jaar 2019 2020 2021 2022
X € 1.000,- 0 161 95 4.492

Meerjarig – vanaf 2021 Onze maatregelen om de financiële problemen aan te pakken samen met de ontwikkeling van het gemeentefonds leiden ertoe dat er vanaf 2021 meer ruimte ontstaat voor onze nieuwe ambities. De komende jaren gebruiken we voor de voorbereidingen.

Nota bene: U kunt de begroting 2019, inclusief het bijlagenboek downloaden vanaf de website van de gemeente Heerlen:

https://www.heerlen.nl/gemeente-heerlen/begroting-meerjarig-in-evenwicht.html

Foto®Parkstadactueel/ Lucho Carreno

Geef een reactie