Hoofdmenu

Schrijversavonturen in en uit Parkstad

 

Paul Göttgens, geboren op 9 december 1954 aan het Bekkerveld te Heerlen, begon in 1993 met het schrijven van korte stukjes. Het was een sterfgeval binnen de familie, dat ervoor zorgde dat schrijven een belangrijke plek kreeg in het leven van Paul. Dat hij schrijven ontzettend leuk vindt, maar geen levensinvulling kan noemen heeft te maken met het feit dat hij met zoveel andere dingen ook nog bezig is.

Bezige bij

Maatschappelijk, maar ook privé heeft hij genoeg uitdagingen, waar hij tijd voor vrij wil maken. Paul is op de eerste plaats trotse vader van twee zonen, die hij samen met vrouw Annemie kreeg. Daarnaast is Paul sinds maart 2015 werkzaam als business manager bij Impreso in Maastricht. (Een joint venture tussen MTB Maastricht en drukkerij Pietermans in Lanaken). Naast zijn werk is hij actief in vele verenigingen zoals Lions Heerlen Landsfort, Stadscarnavalsvereniging De Winkbülle uit Heerlen en carnavalsgroep Sjontaan va de Baan van Heerlerbaan. Ook is hij voorzitter van de optochthal in Heerlen, voorzitter van de Vrienden van Schunck en secretaris van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereiginge. Tenslotte is hij actief in vele businessclubs zoals o.a. het MKB en studieclub Parkstad van de LWV.

Dat schrijven geen levensinvulling kan zijn binnen zijn drukbezette bestaan, betekent niets meer dan dat schrijven een hobby is, dat binnen zijn scala aan leuke dingen valt. De korte stukjes tekst die Paul ooit afleidde van zijn verdriet heeft hij aan elkaar weten te knopen en om te vormen tot zijn eerste grotendeels autobiografische thriller. “Het Cijfermysterie” werd in 2011 gepubliceerd, overigens onder het pseudoniem Glen Goutstap.

De beste ideeën, veelal essentieel voor zijn te schrijven boek, bedenkt hij tijdens de vele wandelingen die hij in de vroegte onderneemt. Het bedenken van verhaallijnen en plotwendingen is zo ontzettend leuk om te doen. Dat er vanuit het niets een verhaal ontstaat, waarmee je aan de slag kunt gaan is de drijfveer achter de verschillende boeken, die Paul door de jaren heen op zijn naam heeft staan. Vooral het thrillergenre heeft een duidelijke voorkeur. Alle 5 de geschreven boeken zijn thrillers.

Boeken  De boeken die Paul schrijft spelen allemaal in Heerlen en Parkstad. Het uitzoeken van de locaties binnen dit gebied is een regelrechte uitdaging. Paul probeert de plekken, die hij gebruikt in zijn boeken zo realistisch mogelijk te beschrijven. Voor de lezer geeft dat een herkenning en voor degene die de plekken niet kennen, kunnen zich door de gedetailleerde beschrijving goed plaatsen op de locatie. De hoofdrolspelers, die Paul bedenkt, komen steeds weer terug in de boeken. Hoofdrolspeler Richard Benne is -hoe kan het ook anders- bedrijfsleider van een drukkerij. Zijn vriend Thom de Vries werkt bij de politie en zijn vriendin Jacqueline de leer bij een regionale krant. De hoofdrolspeler komt in de verhalen in aanraking met misdaden, die hij, eigenzinnig als hij is, wil oplossen. Met hulp van zijn vriendin en tegenzin van zijn vriend.

Van de vijf boeken zijn twee boeken speciaal voor Paul. “De geheimen van de prins” (2012) en “Kruistocht” (2014). Het eerste boek speelt zich af tijdens het carnaval in Heerlen, waarbij de nieuwe stadsprins vermoord wordt. Het geeft de lezer een inkijk in de wereld van vasteoavend. Het tweede boek beschrijft het misbruik in de kerk, gebaseerd op waargebeurde feiten van iemand, die Paul heeft leren kennen.

De boeken die Paul schrijft zijn allemaal gedrukt. De voorliefde voor het gedrukte boek heeft alles te maken met zijn vak, gerelateerd aan zijn studie Grafische-en Publiciteitsvormgeving. Niets fantastischer als een boek in je handen te kunnen nemen en er doorheen te bladeren. Als drukker is hij voorstander van papieren publicaties, al geeft hij toe dat hij digitaal ook veel leest.

Dat schrijven meer betekent dan alleen het op papier zetten van een verhaal weet Paul als geen ander. Na 5 boeken gepubliceerd te hebben, kent hij de kneepjes van het vak. Het promoten van een boek neemt veel tijd in beslag, iets waar Paul met veel plezier tijd voor maakt. Zo geeft hij interviews, draagt hij voor uit zijn boeken en zal hij over de reeds gepubliceerde boeken graag komen vertellen. De inhoud van een nieuw boek houdt hij geheimzinnig voor zich.

Nieuwe publicatie

Ondanks zijn drukke maatschappelijke- en privéleven neemt Paul de tijd om zijn lezers te trakteren op een nieuw boek. Waar mogelijk neemt hij zijn pen ter hand en gaat hij aan de slag. Overigens wel in alle rust, maar met zijn vrouw dicht in de buurt. Zo voelt het vak als schrijver niet eenzaam.

Zijn nieuwe boek heeft bekende hoofdpersonen en herkenbare locaties, al heeft Paul met Zuid-Frankrijk een zijweg genomen. De waarde van het nieuwe boek heeft te maken met veel onopgeloste zaken, waarbij familieleden voor onbepaalde tijd geen weet hebben waar hun dierbare is of wat er met hen gebeurd is. Een zogenaamde cold case.

Bronnen van inspiratie

Het verhaal is bekend. Het hoeft alleen nog maar uitgeschreven te worden. Echter zo simpel als Paul het nu stelt is het natuurlijk niet. Zodra hij zijn verhaallijnen op papier gaat zetten, wordt hij onbewust getriggerd tot het ontdekken van aanpassingen en nieuwe plots. Voor schrijvers heel herkenbaar: het is inherent aan het schrijven. Niets leuker dan door je eigen woorden aangezet worden tot nieuwe uitdagingen binnen je verhaal. Paul probeert elk hoofdstuk te laten eindigen in een cliffhanger: hiermee maakt hij de lezer nieuwsgierig en zorgt hij ervoor dat ze door willen blijven lezen. We zullen onze nieuwsgierigheid nog even moeten bedwingen. Het nieuwste boek van Paul staat pas voor 2020 op de planning voor publicatie.

Tijd genoeg dus om door Parkstad te fietsen op zoek naar nieuwe locaties, die verweven mogen worden in het verhaal. En als de ideeën een dag niet komen opborrelen, hoeft Paul zich geen zorgen te maken. Morgen is er weer een dag!

Eigen looppaden

Paul leeft niet van zijn pen. Dat is ook zijn insteek niet, begrijp ik steeds uit zijn woorden. Schrijven is voor hem een passionele manier om lezers te plezieren. Hij verdiept zich in achtergronden voor zijn boek, maar als er geen tijd is om te schrijven, is dat ook geen probleem. Paul bewandelt zijn eigen pad en doet vooral zijn eigen ding. Daar voelt hij zich het beste bij. Dat er ook andere auteurs zijn, die actuele onderwerpen verwerken in een boek is een feit. Daar laat Paul zich niet door beïnvloeden.

Dat zijn boeken succesvol zijn, is mooi meegenomen. Als schrijver hoop je een steentje te kunnen bijdragen door middel van je thematiek. In het laatste boek van Paul ( slachtoffers van misbruik) kwam dit goed naar voren. Het trok veel lezers en de woorden van Paul zorgden voor een verzachting van het herkenbare leed. Sommigen hebben zelfs hun “hoofdstuk” kunnen afsluiten. Dan bereik je als schrijver je doel. Hoe geweldig is dat!

Nieuwsgierigheid

Op het nieuwste boek van Paul Göttgens oftewel Glenn Goutstap moeten we nog even wachten. Onze nieuwsgierigheid wordt hiermee op de proef gesteld. De verhaallijn hoeft weliswaar nog maar opgeschreven te worden, maar juist die fase kost veel tijd, hebben we eerder kunnen lezen. Voordat het definitieve verhaal naar de drukker kan, wordt het verhaal kritisch belezen door vrouw en zonen. Hun opmerkingen verwerkt Paul, waarna het naar iemand gaat die het verder redigeert. Het commentaar dat Paul krijgt is in zijn ogen opbouwende kritiek, waardoor het boek alleen maar beter wordt.

Of zijn nieuwste boek net zo succesvol ontvangen wordt en de juiste publiciteit krijgt, is afwachten. Natuurlijk hoopt Paul dat er in 2020 wederom veel aandacht zal zijn voor de publicatie. Voor nu trekt hij terug en sluit hij zich af met een koptelefoon vol klassieke muziek. Zo kan hij zich in alle rust richten op datgene wat hij graag doet: schrijven.

En of er nog een zevende boek zal verschijnen? Laten we maar eerst het zesde boek een kans geven. Waarschijnlijk heeft Paul tegen die tijd wel weer nieuwe ideeën in zijn hoofd zitten.

Wij wensen Paul veel succes en hopen in 2020 van hem te horen.

Foto’s®Parkstadactueel/Lucho Carreno