Hoofdmenu

Al 10 jaar lang trainer vrouwenteam BSV Limburgia

 

 

Jamy Schoenmakers van alle markten thuis

Als je op 6-jarige leeftijd bij een voetbalclub binnen komt en 30 jaar later nog steeds actief bent bij diezelfde vereniging, dan kun je spreken van ware clubliefde. Dat geldt voor Jamy Schoenmakers, nu trainer van de vrouwelijke hoofdmacht van de club uit Brunssum, maar eerder druk doende in veel andere geledingen.

 

Jamy was 4 jaar toen hij achter de bal aan begon te rennen, in eerste instantie bij Laura (nu, na de fusie met Hopel , LHC) in Eygelshoven. Zo’n 2 jaar later kwam hij terecht bij Limburgia, waarvan het veld, aan de Venweg, op loopafstand van zijn huis lag.  Voorafgaande aan het seizoen 1998-1998 ging Limburgia in zee met RKBSV. Vanaf toen speelt men op Sportpark Houserveld, waar RKBSV voorheen ook al gehuisvest was. Jamie Schoenmakers ging mee over naar de  nieuwe vereniging, die als naam RKBSV Limburgia meekreeg. Inmiddels is hij al 30 jaar actief in het Brunssumse voetbal. Hij vertelt verder: ,, Vanaf mijn 17e ben ik als trainer/leider bij de jeugd begonnen. We hebben toe de mini-f opgestart. Uiteindelijk heb ik bijna alle jeugdteams wel eens getraind. Nu ben ik bezig aan mijn 10e seizoen bij het damesteam.”

 

Voetbal is op de eerste plaats een sportieve bezigheid, maar andere dingen spelen, zeker bij de amateurs, ook een wezenlijke rol. Jamy Schoenmakers onderschrift dat als hij zegt: ,,BSV Limburgia is een gezellige club, waar we  natuurlijk het hoogst haalbare willen nastreven. Bij het eerste elftal zijn we op de goede weg, net als met enkele jeugdteams. Bij bepaalde lichtingen moeten we een inhaalslag maken, maar daar zijn we met meer mensen die hart voor de zaak hebben aan de weg aan het timmeren. Echter, gezelligheid is zeker zo belangrijk voor een club als de onze. We onderscheiden ons nu bijvoorbeeld met ons super prettige kantinepersoneel! Ger en Natasja maken de club een stuk gezelliger. Er is nu ook een dartsteam bij de club. Dus kom gerust kijken op de vrijdagavond als je darten leuk vindt.”

Ook iemand als Jamy Schoenmakers heeft ambities. Zo wil hij gaat nog eens leiding geven aan de A1 of B1 van de club. Dit seizoen, als trainer van de vrouwen, omschrijft hij zijn wensen als volgt: ,, Ik zou graag zien dat we het vrouwenteam weer een niveau hoger krijgen. Ooit waren we derdeklasser. Nu spelen we voor het zesde seizoen in de vijfde klasse, waar de laatste jaren steeds mee bovenin draaien. Mijn doelstelling voorafgaand aan het seizoen was om in de top3 te komen en te blijven, maar gezien de resultaten tot nu toe en een aantal blessures zal dat niet gemakkelijk zijn. Maar goed, het allerbelangrijkste is dat het plezier voorop staat.”

Net als bij andere clubs ondergaat ook de selectie van dames van BSV Limburgia jaarlijks de nodige mutaties. Eigenlijk elk seizoen stoppen speelsters of vragen overschrijving aan naar een nieuwe club. Elk jaar opnieuw moet Jamy Schoenmakers dan ook weer op zoek naar nieuwe speelsters. ,,Maar dat is tot nog toe elk jaar gelukt “ zegt hij, om daar meteen aan toe te voegen: ,,We kunnen natuurlijk nog altijd speelsters gebruiken in ons team, dus als er meiden/dames (vanaf 15jaar) zijn die het leuk vinden om eens mee te trainen.  Neem dan gerust contact met mij op voor verdere informatie: www.bsvlimburgia.nl.”

Zo, daarmee even genoeg voor betreft ledenwerving voor het vrouwenvoetbal bij BSV Limburiga.

Er zijn dus veranderingen in de selectie geweest. Welke impact dat heeft op de kwaliteit van het team van BSV Limburgia en hoe zijn vervolgens de eerste weken verlopen? Logische vragen die rijzen. Jamy antwoordt: ,,De groep is, mits we echt compleet zijn, sterker geworden.  De voorbereiding is lastig geweest, omdat veel mensen nog op vakantie waren of niet fit. Mede ook daarom hebben we de bekerwedstrijden vooral gezien een extra stuk voorbereiding. Toch wonnen in de beker we van WDZ en Weltania, dus we zijn door naar de volgende ronde. Daarin treffen we SV Hulsberg , een ploeg uit de vierde klasse. Een leuke uitdaging. De start van de competitie is helaas niet helemaal gegaan zoals gehoopt. We hebben slechts 2 punten uit 3 wedstrijden, maar qua veldspel en vooral inzet ben ik wel echt tevreden.”

Gevraagd naar de sterkte van de ploegen in de vijfde klasse, waar de vrouwen van BSV Limburgia in uitkomen, toont de ervaren oefenmeester enige terughoudendheid ,,Heel moeilijk in te schatten” zegt hij, en ook: ,, Bij damesteams ben je vaak afhankelijk of je compleet bent. Dat kan komen door werk, kinderen en/of andere factoren. En sportief gezien, we verloren bijvoorbeeld van Linne heel onverdiend, met 1-2, maar die ploeg staat nu wel mooi bovenaan, met 9 punten uit 3 duels. Als ik dan toch een inschatting moet maken, denk ik dat Heksenberg, Slekker Boys en Sittard zullen gaan uitmaken wie er kampioen wordt. Hopelijk kunnen wij nog aanhaken bij de bovenste posities. De competitie is nog jong en er is nog niks verloren. Ik hoop dat we snel compleet geraken en de eerste zege kunnen laten noteren.”

BSV Limburgia blijkt, in de ogen van de trainer in ieder geval, over een paar uitzonderlijke talenten te beschikken. Dan vermeldt hij nog de namen van twee zussen, Kaddy en Manyima Stevelmans. Kaddy speelt bij de jongens JO17-1 en Manyima speelt bij JO19-1. Jamy: ,,Ik denk dat dit voor het damesvoetbal een van de grootste talenten in de regio zijn: fysiek zeer sterk, een groot loopvermogen gecombineerd met een goede techniek. Dus voor ons zijn zij een superaanwinst.”

Foto’s®Parkstadactueel/ Lucho Carreno« (Vorig nieuwsbericht)