Wijkcentrum Heksenberg/Pronsebroek officieel feestelijk geopend Wnd. burgemeester Emile Roemer

 

 

Wijkcentrum Heksenberg/Pronsebroek officieel feestelijk geopend Wnd. burgemeester Emile Roemer steekt loftrompet op inzet buurtorganisatie

 

Afgelopen vrijdagavond 12 oktober stond de wijk Heksenberg/Pronsebroek op feestelijke wijze figuurlijk en letterlijk in de schijnwerpers. Dit bij gelegenheid van de opening van haar nieuwe Wijkcentrum Heksenberg/Pronsebroek gelegen aan de Mgr.Feronstraat 51 (achterkant winkelcentrum Heksenberg). Zoals bekend was voor Stichting Wijkraad Heksenberg/Pronsebroek in gebruik name van dit nieuwe centrum noodzakelijk geworden om dat het bestaande Ontmoetingscentrum, genaamd ’t Gringeltje, aan de Hei Grindelweg door eigenaar woningcorporatie Woonpunt in de verkoop wordt gedaan. Op dit moment lopen hiertoe weliswaar contacten maar is afronding van evt. verkoop nog geenszins aan de orde. Hoe lang ’t Gringeltje leeg blijft staan en welke bestemming het verlaten gebouw zal krijgen is op dit moment nog koffiedik kijken.

Dientengevolge besloot Stichting Wijkraad Heksenberg/Pronsebroek (v.h. Wijkraad Heksenberg), na 20 jaar gebruikt gemaakt te hebben van de onderste verdieping (bovenverdieping waar eens de Belhameltjes en Tovertuin domicilie hadden) stond immers al ruim twee jaar leeg om niet te wachten op de definitieve verkoop, maar ging op zoek naar een nieuwe locatie. Deze werd dus gevonden in de Mgr. Feronstraat 51. Hier ging bestuur Stichting Wijkraad voortvarend te werk om voor hen en de wijk, weliswaar met minder ruimten als voorheen, niettemin een prachtig onderkomen te maken.

Dat dit gelukt was mocht afgelopen vrijdag 12 oktober dan ook overduidelijk blijken bij de officiële en feestelijke opening van het nieuwe Wijkcentrum Heksenberg/Pronsebroek. Bestuur van Stichting Wijkraad had dan ook kosten nog moeite gespaard om er een geweldige openingshappening van te maken. Nog voor de opening een feit was sierde prachtige bloembakken, kleurrijk gevuld met planten, het aanzien van het nieuwe centrum. Uiteraard waren de weergoden de opening van het centrum gunstig gezind. Lekker weer dus op deze vrijdagavond. Daardoor kon, dus ook buiten het centrum, volop genoten worden van de openingsmanifestatie zoals het bestuur van de Stichting voor ogen had.

Daarin werden zij dan nadrukkelijk beloond, gewoon omdat het ook goed georganiseerd was. Zonder specifiek in detail te treden kan terecht gesteld worden dat er dan ook heel wat belangstellenden naar deze opening waren gekomen, zoals wijkbewoners, omwonenden Mgr.Feronstraat, verenigingen, Stichting Gemeenschapshuis, ondernemer en diverse collega’s vertegenwoordigers van Buurtstichtingen in het kader van Buurtgericht Werken gemeente Heerlen. Kortom, een bezoekersgezelschap waar Stichting Wijkraad bijzonder trots op was.

De officiële opening ging in eerste instantie gepaard met een introductie door Stichting Wijkraadvoorzitter/secretaris Callie Steijaert die het traject schetste van het verlaten van Ontmoetingscentrum t Gringeltje naar realisatie van dit nieuwe Wijkcentrum. Overigens was het hem gelukt om wnd. burgemeester Emile Roemer en Buurtwethouder Adriane Keulen te “strikken” om, mede namens de gemeente Heerlen/Buurtgericht Werken, de officiële openingshandeling te verrichten. Overigens waren wnd.-burgemeester Emile Roemer en Buurtwethouder Adriane Keulen op 26 mei jl. ook al te gast bij Stichting Wijkraad Heksenberg/Pronsebroek tijdens de seniorenmiddag van het derde geslaagde Lente Festijn in het gemeenschapshuis. Overigens complementeerde vanzelfsprekend buurtregisseur Susan Hurenkamp en Stadsdeel coördinator Elvira Ingenhoven de gemeentelijke inbreng op deze heerlijk verlopen avond.

In zijn gloedvolle toespraak, met af en toe een kwinkslag erin voegende, stak wnd. burgemeester Emile Roemer de loftrompet op Stichting Wijkraad Heksenberg/Pronsebroek c.q. Buurtorganisatie. Hij prees hen in lovende bewoordingen voor de wijze waarop zij hun inzet geven aan de wijk Heksenberg/Pronsebroek. Tot hilariteit van alle aanwezigen gaf hij o.m. aan dat Stichting Wijkraad naar “grotere hoogte” is gestegen en wel van de onderste kelderverdieping in ’t Gringeltje naar deze begane grond situatie in de Mgr. Feronstraat. Aansluitend onthulde de wnd. burgervader Emile Roemer, samen met buurtwethouder Adriane Keulen, door samen aan het touwtje omhoog en omlaag te trekken van een aan de gevel aangebrachte plaquette (zie foto). Hierop werd aangeven dat zij dit nieuwe Wijkcentrum officieel geopend hadden en zoals Stichting Wijkraadvoorzitter Callie Steijaert aangaf zij voor “eeuwig” verbonden waren met Heksenberg/Pronsebroek.

Als dank werden door de bestuursleden Frans Westen, Edie Bleimuth en Anita Prijkel prachtige bloemen overhandigd aan buurtwethouder Adriane Keulen, Buurtregisseur Susan Hurenkamp en Stadsdeel coördinator Elvira Ingenhoven. Wnd. burgemeester Emile Roemer kreeg van Callie Steijaert als bedanking een lekkere fles wijn mee naar zijn Brabantse woonplaats. Overigens staat de wnd. burgemeester van Heerlen binnenkort als metal-dj in poppodium Nieuwe Nor. De voormalig SP-leider staat in het voorprogramma van een van zijn favoriete bands, Death Alley. Dit onder de noemer Rumoer met Roemer

Alvorens de opening ceremonie-protocollair tot het einde behoorde en de aanwezigen konden gaan genieten van een hapje en een drankje en kijkje in het nieuwe centrum vroeg Stichting Wijkraadvoorzitter/secretaris Callie Steijaert om nog enige aandacht te betrachten.

Omdat niemand op de hoogte was van de term enige aandacht bleek dat hij hiermede bedoelde de hommage aan een grote persoonlijkheid, ook in het kader van Buurtgericht Werken. sociale cohesie en Buurtsteun. Het betrof dan de onlangs overleden 61 jarige Frans Thuis van wie, middels een meer als indrukwekkende wijze op zaterdag 6 september jl. op het Bekkerveld, afscheid werd genomen. Behalve het gedachtenisprentje kreeg iedere aanwezige een bloembol aangereikt om deze, als herinnering en hommage, aan Frans thuis in de grond te stoppen en tot bloei te laten komen. Omdat Frans Thuis ook verbintenis had met Heksenberg aangaande o.m. opzetten Buurtsteun en over de privacywet AVG was de Stichting Wijkraad voorzitter/secretaris Callie Steijaert de mening toegedaan om Frans Thuis ook in Heksenberg in herinnering te houden. Hij verzocht dan ook, tot ieders verrassing, aan gemeentelijke buurtregisseur Susan Hurenkamp, als (voorzitter)-opvolgster van Frans bij het Heksenbergse Buurtsteunproject de bloembol te plaatsen in de bloembak voor het Wijkcentrum. Toch even een emotionele handeling. Vervolgens was de gastvrijheid van Stichting Wijkraad Heksenberg/Pronsebroek van grote waarde en werd samen met de aanwezigen nog enkele uurtjes in opperbeste stemming doorgebracht.

Foto®Parkstadactueel/ Lucho Carreno

Geef een reactie