Regelmatig zien we in de media berichten over het feit dat er steeds minder soorten insecten zijn en dat de overgebleven populatie het steeds moeilijker krijgt of zelfs met uitsterven wordt bedreigd. Wethouder Wiel Schleijpen: “We vinden het heel belangrijk, in het kader van duurzaamheid, dat we een bijdrage leveren aan het in stand houden of bevorderen van insecten. Bijen bijvoorbeeld zijn nodig voor het bestuiven van planten, andere insecten zijn een belangrijke voedselbron voor vogels en andere kleine dieren. Daarom hebben we in de begroting structureel een bedrag opgenomen voor het inzaaien van bermen met bloemen en kruidenmengsels. Niet alleen omdat het er mooi uitziet, maar ook omdat het zorgt voor een grotere biodiversiteit.”

 

Met het bedrag dat de raad ter beschikking heeft gesteld, kan de gemeente jaarlijks ongeveer 1.800 m2 wegberm duurzaam inrichten. Het mengsel bestaat uit meerjarige blijvende soorten kruiden en bloemen die streekeigen zijn en geschikt voor diverse soorten bijen, vlinders en andere insecten (grotere biodiversiteit).
Vorige week zijn voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, onder andere op een strook langs de vijver achter het gemeentehuis.

Tekst en foto Gemeente Simpelveld

Geef een reactie