KICK OFF TALENTONTWIKKELING PARKSTAD POPSTAD

 

Provincie, Parkstadgemeenten, poppodia en culturele organisaties slaan de handen ineen ter stimulering van jonge popmuzikanten in de regio. Onder de noemer Talentontwikkeling Parkstad Popstad worden kinderen op jonge leeftijd gestimuleerd samen muziek te maken om ze vervolgens de kans te bieden door te groeien naar het euregionele zalencirquit en een hoger nationaal niveau. De presentatie van deze plannen zal op 30 oktober aanstaande plaatsvinden in Poppodium Nieuwe Nor te Heerlen.

In het kader van het jaarlijkse 3FM Serious Request kwamen in 2015 onder de naam Parkstad Popstad Talents jonge Parkstedelijke popmuzikanten, verbonden aan verschillende regionale muziekopleidingen (zowel regulier als particulier), in actie voor het goede doel. Na afloop waren alle deelnemers ervan overtuigd dat er een goede en waardevolle samenwerking was ontstaan, waarna de samenwerking werd voortgezet. Met als hoofddoel; talentontwikkeling voor jonge muzikanten tot circa 18 jaar. Hiervoor brachten de samenwerkende partijen actief leerlingen bij elkaar om te leren samenspelen en werd men actief binnen het pop-/cultuurcircuit van Parkstad om podiumplekken te realiseren voor leerlingen zodat podiumervaring kon worden opgedaan.

Sinds 2016 hebben drie kernpartijen, te weten Stichting Popmuziek Parkstad (Kerkrade), Oefenbunker (Landgraaf) en Poppodium Nieuwe Nor(Heerlen) een gezamenlijk 3-stappen talentontwikkelingsplan opgesteld waarmee ze jonge popmuzikanten in Parkstad meer kansen willen bieden. Om talenten te ontwikkelen, een euregionaal popcircuit op te bouwen en uiteindelijk regionaal toptalent naar een hoger nationaal niveau te tillen. Dit plan is door voornoemde kernpartijen ondergebracht bij Stichting Talentontwikkeling Parkstad Popstad en wordt sinds maart 2018 gesubsidieerd door de Provincie Limburg en zes Parkstadgemeenten (Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Onderbanken, Voerendaal en Brunssum). Vanuit een intensieve samenwerking van de drie kernpartijen met de reguliere muziekonderwijsinstellingen stichting Muziekschool Kerkrade (SMK) en SCHUNCK, is aan het 3-stappenplan nog een extra stap 0 toegevoegd om een consistente keten in het ontwikkelingsplan op te bouwen.

De verschillende stappen in een notendop:

Stap 0 zorgt voor brede muzikale kennismaking en introductie bij kinderen op de basisschool en genereert activiteiten voor het buitenschoolse aanbod om de interesse in (pop)muziek te wekken en basisvaardigheden te stimuleren. Deze kunnen vervolgens verder worden ontwikkeld binnen het reguliere of particuliere muziekonderwijs. Van daaruit kunnen de jonge muzikanten doorstromen naar stap 1. Aan stap 0 wordt invulling gegeven door basisscholen en muziekscholen SMK en SCHUNCK.

Stap 1 zorgt onder de titel ‘Next Generation’ ervoor dat de jonge popmuzikanten elkaar kunnen ontmoeten, in een band leren samenspelen en podiumervaring kunnen opdoen. De partners van stap 1 verzorgen repetities waar leerlingen bij elkaar worden gebracht om samen een repertoire op te bouwen. Ze worden gecoacht om onder begeleiding het podium op te klimmen.

Stap 2 richt zich op het faciliteren van een (eu)regionaal podiumcircuit voor de bands die (onder anderen) uit de vorige stap zijn ontstaan. Diverse podia in de grensregio van Nederland, België en Duitsland bieden mogelijkheden voor het aanstormend talent om zich te presenteren.

Stap 3 richt zich op de (door)ontwikkeling van toptalenten uit de regio die mogelijk zijn voortgekomen uit voorgaande stappen en probeert deze naar een (semi-)professioneel niveau te tillen met serieuze kansen binnen het Nederlandse popcircuit.

Naast de drie kernpartijen – Stichting Popmuziek Parkstad, Oefenbunker en Poppodium Nieuwe Nor – zijn bij het talentontwikkelingsplan verder actief betrokken: Stichting Muziekschool Kerkrade (SMK), SCHUNCK en de particuliere organisaties en docenten van Popschool Parkstad, Ben Berendsen, Studio Het Podium, Stichting Fijne Tonen en Stichting The Key Sessions.

 

Tijdens een kick-off presentatie op 30 oktober (16.00-18.00), in Poppodium Nieuwe Nor te Heerlen, presenteren de partijen hun plannen en lichten ze deze nader toe. Gedeputeerde Ger Koopmans zal namens provincie het woord voeren en naast vertegenwoordigers van de deelnemende partijen zijn ook de wethouders uit de participerende gemeenten zijn aanwezig.

 

Foto Sascha Teschner

Geef een reactie