Hoofdmenu

Rob Pierik: ,,Schaesberg voelt als warm bad.”

 

 

 

 

 

De afgelopen vijf voetbalseizoenen was bij eersteklasser Schaesberg de sportieve leiding van de hoofdmacht in handen van trainer René Smeets. Dat is een lange tijd. Zoiets kan enkel als er over en weer veel respect en waardering is. Aan alles komt ooit een einde, zo ook aan het verblijf van Smeets bij de club. Zijn plaats, Smeets is inmiddels actief bij FC Hoensbroek, is nu ingenomen door Rob Pierik, eerder actief bij De Leeuw in Brunssum. In de voetbaljaargang 2016-2017 werd Rob Pierik met De Leeuw glansrijk kampioen in de vierde klasse. Nu, twee seizoenen later en pas enkele maande actief op Sportpark Stijthagen, lijkt hij zich prima thuis te voelen bij Schaesberg.

 

Het seizoen is nog pril, maar de eerste bespiegelingen kunnen gerust een aanvang nemen. Zo gaat dat in de voetballerij. Sterker nog, er zijn clubs waar de trainer nu al op de schopstoel zit, of erger nog, inmiddels de laan is uitgestuurd. Zo niet in Schaesberg, op Sportpark Strijthagen heerst rust.

Rob Pierik beschrijft hoe hij de club in zijn eerste maanden ervaart: ,,Het voelt gelijk als een warme club, waarbij ik zeker in het begin vooral heb geïnvesteerd in de nieuwe spelersgroep. Het valt wel op dat er binnen de club een grote onderlinge betrokkenheid heerst. Er zijn veel jeugdteams (prestatief en recreatief), twee meidenteams (onder 17 en onder 19), een damesteam en 6 seniorenteams. Ik heb in de nog relatief korte tijd diverse enthousiaste en kwalitatief sterke (jeugd)trainers voorbij zien komen, die in het verleden ook op niveau hebben geacteerd. Daarnaast onderscheidt Schaesberg zich ook door de nauwe banden met het zaalvoetballen en heeft de club een prachtig complex met allemaal mooie faciliteiten voor de leden.”

Rob Pierik is ooit beschreven als een aanstormend talent binnen het trainersgilde. Je verwacht dan een ambitieus iemand. Dat is Rob, maar hij heeft ook oog voor de realiteit. We vragen Rob naar zijn verwachtingen bij Schaesberg De nu 37-jarige oefenmeester reageert: ,,Het is mijn ambitie om er één team van te maken, waarbinnen de mannen samen willen strijden voor een gezamenlijk doel. We moeten wel realistisch zijn, zeker na het wegvallen van Danny Latten (langdurige blessure). Het zal een zwaar seizoen gaan worden. Daar lopen we niet voor weg, dat moet juist een positief strijdbaar gevoel oproepen. Elk punt zullen we koesteren en vieren, waarbij ik het vertrouwen heb wij ons zullen handhaven.”

 Daarmee is tevens een aanzet gegeven voor de omschrijving van de doelstelling van het nu lopende seizoen. De oefenmeester, vader van 2 dochters en 1 zoon, vervolgt met: ,,Het doel is om zo veel mogelijk wedstrijden te winnen. Welke eindklassering er dan uitrolt, zullen we op het eind van het seizoen wel zien. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat er plezier is, zowel in en als ook buiten het veld. Het blijft uiteindelijk een hobby voor iedereen, jongens moeten blijven komen voor de ontspanning. Lekker fit blijven, je eigen grenzen durven te verleggen en samen mooie momenten beleven. In ons team moeten de spelers voor elkaar opkomen, in goede maar vooral ook slechte tijden.”

Selecties ondergaan wijzigingen, zo ook in Schaesberg. Mensen vertrekken of stoppen, anderen komen, jeugd stroomt door. Hoe zit dat bij jullie? Is er veel veranderd ten opzichte van vorig seizoen? Rob Pierik: ,,Sterkhouders als Kai Benders, Remco Dijkman, Rob Delahaije en Marc van Munster zijn gestopt, terwijl Tim Maassen en Björn Jonckers hun heil elders hebben gezocht. Hierdoor is er natuurlijk nog al wat  veranderd t.o.v. vorig seizoen. Dat brengt een veranderingsproces met zich mee en zoiets heeft tijd nodig. Spelers moeten aan elkaar wennen en aan het niveau. Vanuit de jeugd zijn Noah van Dijk en Noah Ngodizi aangeschoven. Zij trainen mee en hebben al de eerste minuten gemaakt. Ook bij ons tweede elftal zitten nog een paar spelers met potentie. We zullen hun ontwikkeling blijven volgen en daar waar mogelijk belonen. Meerdere spelers komen uit de 2e en 3e klasse, maar dat zijn uiteraard wel jongens met de nodige potentie. Het is nu nog moeilijk te zeggen wat dat of over de sterkte van de groep zegt. Tuurlijk is er wel een aantal belangrijke spelers verloren gegaan. Die zouden we nu goed konden gebruiken, mede door langdurige blessures van Danny Latten, Kay de Boer en Giel Konsten, drie van onze aanvallers. Dat maakt dat de spoeling, vooral voorin, dun is.”

Tijd om te somberen is er niet. Aanleiding daartoe ziet de nieuwe trainer trouwens ook niet, getuige zijn vervolg: ,,Een frisse wind binnen de selectie, hoeft niet per definitie slecht te zijn. We kunnen nu, na vijf jaar René Smeets, bouwen aan een nieuwe jonge groep. Met gasten die graag willen en bereid zijn om zich te verbeteren. Daarnaast is er ook aantal sterkhouders gebleven. Die mannen moeten de kar nu trekken.”

Zoals eerder vermeld, is het voetbalseizoen nog pril. De eerste ervaringen zijn er echter al, de eerste resultaten evenzeer. Hoe ziet de oefenmeester de gang van zaken tot nu toe. Rob Pierik: ,,De voorbereiding is goed verlopen, we wisten zelfs enigszins verrassend van Groene Ster te winnen. Een aantal goede wedstrijden hebben we gespeeld, veel uitgeprobeerd en iedereen zo veel mogelijk kansen geboden. De bekerwedstrijden tegen Brabantia (1ste klasse, 0-0 eindstand) en Simpelveld (2e klasse, 3-0 winst), zijn naar tevredenheid verlopen. In de laatste wedstrijd hebben we helaas verloren van een goede tegenstander (EFC uit Eersel, 2e klasse) en daardoor zijn we jammer genoeg uitgeschakeld in de beker. In de competitie hebben we drie duels achter de rug.  We hadden een loodzwaar programma. Ga er maar aan staan: uit naar Susteren, thuis tegen EHC en uit naarWittenhorst. Tegen Susteren en Wittenhorst behalen we een verdiend punt in lastige uitwedstrijden, wat erg knap is. Thuis tegen EHC verliezen we terecht, maar de 2-5 uitslag was wel erg geflatteerd. Ook in deze wedstrijd hebben we lange tijd goed tegenstand geboden, maar was EHC een stuk effectiever in het afstraffen van onze fouten. Het spel in alle duels was tevredenstellend.

Kortom we zijn nog geen wedstrijd weggespeeld, elke wedstrijd stond er een team dat strijdbaar was en bij vlagen hebben we laten zien dat we in staat zijn om goed te kunnen voetballen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”

Op dit moment, we leven op 20-10-2018, voeren ZSV uit Zeijlberg en EHC de ranglijst in de eerste klasse D aan. Rob Pierik ziet ook straks, bij het sluiten van de markt, EHC als een van de sterkere ploegen. Daarnaast noemt hij Chevremont en Wittenhorst als kanshebbers, ZSV noemt hij niet meteen, hoewel hij wel nog ruimte laat voor een verrassende andere ploeg. In ieder geval geeft hij te kennen dat veel ploegen aan elkaar gewaagd zullen zijn en dat -daar heb je het bekende voetbaladagium weer- cruciale momenten doorslaggevend zullen zijn.

Tenslotte vragen wij de nieuwe trainer naar de stand op de ranglijst van ‘zijn’ Schaesberg aan het eind van de rit. Hij denkt na en voorspelt: ,,Nou ja, er is wel een groot verschil, tussen wat ik verwacht en waar ik hoop te eindigen. Maar ik heb voorafgaand aan het seizoen gezegd, het beter te willen doen dan afgelopen seizoen. Toen werd Schaesberg 10e, dus met een 9e plek zou ik nu erg tevreden zijn. We gaan het zien.”

Foto’s®Parkstadactueel/Lucho Carreno

 

 

 

 

 

 

 

 

 « (Vorig nieuwsbericht)