Ambtsbezoek Gouverneur aan Gulpen-Wittem

 Gouverneur Theo Bovens, Commissaris van de Koning bracht op dinsdag 30 oktober een ambtsbezoek aan de gemeente Gulpen-Wittem. Het ambtsbezoek is bedoeld om kennis te maken met het nieuwe college, de raadsleden en stichtingen in onze mooie gemeente Gulpen-Wittem. Gouverneur Bovens: “Dit ambtsbezoek is voor mij de eerste in een nieuwe reeks waarin de gemeenteraad mede het programma bepaalt. Het geeft mij een beeld van de bestuurlijke verhoudingen en het laat mij zien wat de inwoner van Gulpen-Wittem bezig houdt.”

Om 16.00 uur werd de heer Bovens in het Gulpener Brouwlokaal door Burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens en de voltallige raad ontvangen. Na een hartelijk welkomstwoord vertelde de burgemeester met enige trots over het onlangs ontvangen keurmerk Cittaslow. “Cittaslow is een netwerk van gemeenten die samen werken aan een goede kwaliteit van leven. Het is niet een keurmerk van mij als burgemeester, het is van ons allemaal. Ook van onze inwoner, ondernemer of bezoeker. Gulpen-Wittem is al jaren Cittaslow met haar eeuwenoude tradities, prachtige landschap en bourgondische streekproducten. Iets waar we allemaal trots op mogen zijn!”, aldus burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens.

Presentatie Gulpener Bierbrouwerij

Vervolgens vond een presentatie plaats door de heer Jan-Paul Rutten, directeur van de Gulpener Bierbrouwerij, met als thema: ‘Hoe gaat de Gulpener Bierbrouwerij om met het Cittaslow-gedachtengoed?’ Met veel passie en enthousiasme vertelde de heer Rutten over het familiebedrijf. “Wij halen onze grondstoffen bewust uit onze eigen regio en kopen ze niet in op de wereldmarkt. Vanuit de overtuiging dat het ‘gesleep’ met grondstoffen onverantwoord is, startten we destijds met de inkoop van grondstoffen bij lokale boeren. Inmiddels brouwen wij onze bieren met door mergel gezuiverd water uit eigen bronnen, hop uit eigen hoptuin en met gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren. Zo verrijken we de kwaliteit en smaak van onze bieren, versterken we onze regio en verkleinen we onze ecologisch voetafdruk. Maar niet alleen dat! Ook ontwikkelden wij het 25 miles concept. Alles wat je hier kunt eten is binnen een straal van ‘25 miles’ verkrijgbaar.”

Kennismaking raad en stichtingen
Om 16.30 uur vond een korte introductie plaats door Burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens over de samenstelling van de raad. Daarna vond met de afzonderlijke fracties een nadere kennismaking met de heer Bovens plaats.

Na de toespraak van de Gouverneur begaf het gezelschap zich naar de Toeristenkerk in Gulpen alwaar de collegeleden aanschoven. Daar vond een ontmoeting plaats met een aantal stichtingen, zoals ‘Leven naast de brouwerij’, Hoeskamer va Gullepe, het Taal-, Repair- en  Jongeren- en het nieuwe Alzheimercafé.

Na afscheid genomen te hebben van de raad en de stichtingen vond als laatste een nadere kennismaking en overleg plaats met het college van Burgemeester en wethouders en de heer Bovens.

Tekst en foto Gemeente  Gulpen-Wittem.

Geef een reactie