Hoofdmenu

Kerngroep Buurtsteun Heksenberg gaat van start met een  inlooppunt in Wijkcentrum Heksenberg/Pronsebroek   

  Besluit genomen in overleg met Stichting Wijkraad Heksenberg/Pronsebroek

“Hulp vragen vinden veel mensen moeilijk, maar wij (lees buurtsteun) vinden die onverwachte ontmoetingen juist leuk. Veel bewoners weten zelf eigenlijk niet dat ze ook meedoen aan Buurtsteun. Iemand helpen is voor hen heel normaal. Even een boodschap doen voor iemand die de griep heeft, chauffeuren naar de fysiotherapeut of een lekkende gootsteen repareren bij een oudere dame. Incidenteel een helpende hand toesteken is volgens hen gewoon heel leuk. Het levert verrassende ontmoetingen, gesprekken en soms zelfs vriendschappen op. Daarnaast wonen in een sociale wijk is toch ook veel leuker. Je hoeft niet altijd zelf de helpende hand te bieden, vaak is het al genoeg om mensen met elkaar in verbinding te brengen”, laat Kleis Adema ons weten.

 

Kleis Adema: “Voor veel mensen is het moeilijk om hulp te vragen bij simpele dingen zoals iemand vragen een boodschap te doen als je de griep hebt. Maar ik doe het graag en het mooiste is, dat ik zelf ook sneller om hulp vraag. Zo had ik van de zomer een buur die zijn enkelband had gescheurd hij kon zelf niet naar het ziekenhuis rijden. Zijn buurman uit de straat, wilde hem wel even brengen en zijn vriend heeft hem op een ander moment naar de fysiotherapeut gebracht. Het is dan ook zo fijn om een kennis of buurtbewoner te kennen waar je een beroep op kunt doen. Overigens  gaat het meestal om een eenmalige of kortstondige hulp en als het voor mij niet lukt, zeg ik ook gewoon nee. Dan wordt er iemand anders gevraagd”.

Al die kontakten leiden ook vaak weer tot nieuwe initiatieven. Door de gesprekken die je voert merk je soms dat er de zelfde interesses zijn. Zo kwam ik in contact met buurtbewoners tijdens een wijkbijeenkomst over buurtsteun. Ontzettend leuk om op deze manier allemaal buurtbewoners te leren kennen, die je anders niet ontmoet had, met als resultaat het begin van een aantal mooie initiatieven. Ook de buurtapp Nextdoor kan een hulp hierbij zijn, vermits goed gebruikt.

.Bij Buurtsteun kun je denken aan vrijwilligers die bereid zijn iets te doen voor een ander. In de praktijk is het zo dat de meeste vragen bij de Stichting Wijkraad Heksenberg/Pronsebroek terecht komen. Deze kijkt waar de hulpvraag het beste kan worden neergelegd. Bij de vrijwilligers van burenhulp of dat er iemand uit de straat benaderd kan worden. Het is immers prettigste als iemand op een paar stappen afstand je kan helpen. Zo ziet genoemde Stichting Wijkraad dus iedereen in de buurt als potentiele hulpbron. Vanzelfsprekend bepaalt iedereen zelf of je aan de jouw gestelde hulpvraag wel of niet wilt beantwoorden.

Ook in de wijk Heksenberg/Pronsebroek bestaat er een werkgroep Buurtsteun die tot nu toe een tweetal bijeenkomsten georganiseerd heeft voor bewoners van deze wijk, met een goede opkomst e.e.a. in het kader van de veranderingen in het sociale domein.

Nu na de verhuizing en in gebruik name van het nieuwe Wijkcentrum aan de Mgr. Feronstraat 51 (achterkant Winkelcentrum Heksenberg) heeft de kerngroep Buurtsteun in overleg met Stichting Wijkraad Heksenberg/Pronsebroek besloten om hier een inlooppunt te openen waar wekelijks inwoners van deze wijk terecht kunnen voor advies en ondersteuning. De openingstijden van deze extra service en ondersteuning zal starten vanaf januari 2019. U ontvangt hierover nog aanvullende informatie over de officiële opening en de openingstijden van deze nieuwe dienstverlening wordt u nog nader geinformeerd.

Meer weten? Neem contact op met Kleis Adema via 06-19864038 of kademasr@home.nl en  Stichting Wijkraad bij Frans Westen 06.36463141[mailto:fmcwesten@msn.com].

Foto: Callie Steijaert