Lezing over het Franse natuurreservaat La Brenne bij IVN Kerkrade.

 

Dinsdag 20 november geven Mai Arets en Corrie Meijer in het IVN home, Kaffebergsweg 2a in Kerkrade een lezing over natuurpark La Brenne.

Aanvang 20.00.  

 

 

La Brenne is een natuurpark vlakbij Chateauroux in Midden-Frankrijk, circa 200 km ten zuiden van Parijs. Het wordt ook wel het land van de 1000 vijvers genoemd. Het was een gebied waar vroeger vis gekweekt werd ten behoeve van de kloosters.

Veel van deze ‘Etangs’ bestaan nog en worden ook nog steeds als viskweekvijver gebruikt. Andere zijn aangekocht door natuurorganisaties en vormen een belangrijk leefgebied voor watervogels en bijzondere amfibieën en reptielen. Eén van de meest bijzondere reptielen is de Europese moerasschildpad, onze inheemse waterschildpad. Daarnaast leven er ook diverse soorten slangen, zoals de Gladde slang, de Aspisadder, de Esculaapslang en de Geelgroene toornslang.

Bijna alle reigersoorten komen in het gebied voor, waaronder Grote en Kleine zilverreiger, Koereiger, Kwak, Purperreiger en Blauwe reiger. Ook roofvogels als Rode en Zwarte wouw zijn hier te vinden. De extensieve graslanden zien hier en daar nog paars van de wilde orchideeën.

foto Olaf Op den Kamp/IVN Kerkrade

 

Geef een reactie