Hoofdmenu

Lichtavond in Elisengarten Aachen

Aachen (Aken), de stad van Karl der Grosse (Karel de Grote) heeft van oudsher een grote rol gespeeld in Europa.

Ook anno heden is de Keizerstad onverminderd een bezoekje waard. En dat niet alleen vanwege de alom aanwezige Aachener printen of de sfeervolle Weihnachtsmarkt, in de decembermaand. Kerststemming van de bijzondere aard is zaterdag in tussen 17.00 en 22.00 in de Elisengarten te vinden. De geliefde oase in hartje binnenstad is dan met ontelbare zogenoemde Lichtertüten versierd. Verder zijn er romantische lichtmotieven te zien op het gebouw van de Elisengarten.

De tussen 1822 en 1827 gebouwde Elisenbrunnen is naast de Dom onbetwist een van de meest gezichtsbepalende bouwwerken in Aachen. De Elissenbrunnen, genoemd naar kroonprinses Elisabeth (Elise) Ludovika van Bayern, dochter van de Bayrische koning Maximilian, bestaat uit een open wandelhal met imponerende zuilen. Aan beide zijden wordt de Elisenbrunnen geflankeerd door een fraai paviljoen. Uit twee drinkbronnen vloeit het warme water (52° C) van de Kaiserquelle.

Het water bevat zwavel en ruikt een klein beetje naar rotte eieren. Maar de helende werking staat buiten kijf. Tot diep in het La Belle Époque tijdperk was de Kaiserquelle bijvoorbeeld een uitkomst voor vrouwen die een geslachtsziekte hadden opgelopen. In de beschutte ambiance van de Elisenbrunnen konden ze op een decente manier herstellen.

De fraaie Elisenbrunnen behoort kortom tot het cultuurgoed van de stad Aachen. Vanwege de talrijke warm waterbronnen in de stad ontwikkelde Aachen zich al in de tijd van de Romeinen tot een geliefd thermaal kuuroord. Aan het einde van de 17e eeuw groeide Aachen uit tot een mondain bad en kuuroord, dat door vele koningshuizen en prominenten werd bezocht. Op marmeren platen bij de fraaie Elisenbrunnen wordt herinnerd aan bezoekers zoals Händel en Casanova. Bij de Elisenbrunnen, in hartje Aachen, is de grandeur van vervlogen dagen nog altijd goed zichtbaar.

Foto geleverd door torenapubliciteit(Volgend nieuwsbericht) »