Geen fles wijn voor relaties van het gekende Limburgse schoonmaakbedrijf Zuyver voor de kerst, dit jaar. Wél een bijzondere kerstkaart, waarin directeur Tim Feyen uit Heerlen alle relaties deelgenoot maakt van het bijzondere doel, wat ervoor in de plaats is gekomen: een donatie aan het Toon Hermans Huis Parkstad.   

Doodgaan hoort bij het leven, maar toch! Nederland en Slovenië zijn in Europa de twee landen waar het grootste aantal mensen aan kanker overlijden. Kanker was ook het afgelopen jaar doodsoorzaak nummer één in ons land. Van de ruim 150.000 sterfgevallen overleden vorig jaar 47 duizend mensen aan een vorm van kanker, wat neerkomt op 31 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In Parkstad worden jaarlijks zo’n 80.000 mensen geconfronteerd met kanker. Bij zichzelf, partner, kinderen, ouders, familie, vrienden of bekenden. Mensen zijn ontredderd, komen vaak in een stroomversnelling terecht, die amper te beschrijven is. Maar waar hulp te zoeken als je bent uitbehandeld in het reguliere ziekenhuiscircuit? Familie, vrienden, buren en bekenden; je kunt er immers veelal niet onbeperkt een beroep op blijven doen.”

Toon Hermans Huis Parkstad voorziet in grote behoefte  

Op de foto v.l.n.r: Tim Feijen, directeur Zuijver in Dienstverlening , gastvrouw Toon Hermans Huis Parkstad, Armand Winthagen, directeur van het Toon Hermans Huis Parkstad

Het Toon Hermans Huis Parkstad biedt heel vaak soelaas. Het Toon Hermans Huis is geen hospice – in de volksmond ook wel sterfhuis genoemd, zoals vaker gehoord. Het huis naast de voormalige oude muziekschool in Heerlen is wél een plek waar mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden terecht kunnen om hun verhaal te vertellen, vragen te stellen, te luisteren naar anderen, te huilen of te lachen. Een plek ook waar ze met lotgenoten samen (kunnen) zijn.

Armand Winthagen, directeur van het Toon Hermans Huis Parkstad, na 25 jaar werken, gepokt en gemazeld in de gezondheidszorg weet ook uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om tijdens een ziekteproces, maar óók daarna, begeleiding te krijgen. “Die hulp proberen we hier dus te bieden”, zegt hij. “We hebben een groep van zo’n 30 getrainde vrijwilligers die een luisterend oor bieden en dagelijks beschikbaar zijn voor een gesprek met iedereen die daar behoefte aan heeft. Daarnaast organiseren we voor verschillende doelgroepen van jeugd tot ouderen tal van activiteiten. Van Yoga tot Tai Chi en Meditatie). Ook proberen we aanvullende professionele psychosociale begeleiding te organiseren, voor mensen die dat nodig hebben.”

Een tour de force, zo blijkt. Verzekeraars vergoeden, na het reguliere behandeltraject in het ziekenhuis, deze vaak noodzakelijke hulp niet. En dat terwijl het Toon Hermans Huis de gezondheidszorg klauwen geld bespaard. Ook de Parkstadgemeenten en provincie verstrekken voor psychosociale hulp alsook in breder verband geen subsidie. Het is de inmiddels bekende Parkstadriedel. De Parkstad gemeenten buiten Heerlen verstrekken geen subsidie, omdat het Toon Hermans Huis Parkstad in Heerlen is gevestigd. De gemeente Heerlen verstrekt geen subsidie, omdat ze niet wil betalen voor mensen van andere Parkstad gemeenten, die in Heerlen binnenlopen. “Dat maakt het soms best lastig”, erkent Winthagen. “Zo hebben we hier bijvoorbeeld in dit huis behoefte aan een apart jeugdhonk, met een aantal op jeugd toegespitste voorzieningen. Maar dat kost dus geld.”

“Iedere euro die hier binnenkomt, wordt goed en doelmatig besteed!”  

Eke Zijlstra, voorzitter van het Stichtingsbestuur van het Toon Hermans Huis Parkstad kent als voormalig ziekenhuisdirecteur van Atrium (nu Zuyderland) de impact van kanker maar al te goed. Zoals hij ook de bestuurlijke mores van gemeenten en bedrijfsleven kent als het gaat om subsidies respectievelijk sponsoring en giften. “Als je gesubsidieerd wordt, ontstaat het risico dat je scherpte verliest in de uitvoering. Maar daar kan hier geen sprake van zijn. We werken met een parttime directeur en alle andere medewerkers zijn vrijwilligers. Onze omzet bedraagt 80.000 euro. We willen ook geen geldbank of een geldmachine zijn. Iedere euro die hier binnenkomt wordt goed besteed. Bijvoorbeeld aan de opleiding van medewerkers.”

“Gastvrouw of gastheer hier is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Competenties zijn heel belangrijk – want kanker zet het leven van mensen en hun naasten vaak volledig op hun kop. Om die opleidingen en onze vaste lasten te betalen kunnen we elke euro goed gebruiken. Daarom zijn we ook zeer blij met een geste, als die van Tim Feyen en zijn onderneming Zuyver in Dienstverlening.

Bij Toon Hermans Huis staat de mens centraal, niet de ziekte

“Echt top!”, oordeelt ook directeur Armand Winthagen. “Zoals ook heel blij ben met persaandacht. Niet iedereen durft immers zomaar de drempel over van een open huis, voor mensen met kanker en hun naasten. Ik kan alleen maar zeggen: voel je welkom! Kom gerust binnenlopen op de Wilhelminastraat 24 en ervaar wat we jou te bieden hebben. Bij het Toon Hermans Huis Parkstad staat de mens centraal, niet de ziekte. Er is ook geen verwijzing of afspraak nodig!”

De komende maanden hoopt Armand Winthagen het Toon Hermans Huis Parkstad, nadrukkelijker in de overige Parkstadgemeenten te verankeren. Via een locatiehuis en/óf via ambulante medewerk(st)ers. Ook wil hij verder werken aan naamsbekendheid. Met een twinkeling in de ogen: “Onlangs belde een medewerker van een energieaanbieder en vroeg of hij mijnheer Hermans kon spreken. Hij wilde hem een aanbod doen voor de energierekening. Blijkbaar is het Toon Hermans Huis dus nog altijd niet bij iedereen bekend.”

Foto’s:©Parkstad Actueel

 

Geef een reactie