Hoofdmenu

ERWIN RAEMAEKERS DENKT AAN KAMPIOENSCHAP RHBS VROUWEN 2

De selectie van het tweede vrouwenelftal van RKHBS heeft een paar mooie weken in het nieuwe voetbalseizoen achter de rug. Zowel in de beker als in de competitie doet het team het heel goed. Aan het roer staan de trainers Erwin Raemaekers en Eric Roufs. Met eerstgenoemde hadden we een onderhoud over de gang van zaken binnen zijn team en RKHBS in zijn algemeen.

 De zomer ligt inmiddels alweer enige tijd achter ons. In die periode ondergaan selecties in het voetbal, bij profs en amateurs, bij mannen en vrouwen veranderingen. Over de mutaties bij de vrouwen van RKHBS 2 vertelt Erwin Raemaekers, inmiddels al een klein decennium trainer in het vrouwenvoetbal:,,Er zijn vergeleken met vorig seizoen zes speelsters gestopt, waarvan drie, Patricia Dörenberg, Claudia Lasoe en Anke Hoeijmakers, al vroeg in het seizoen. Eentje stopte halverwege, Daniella Michiels, weer een ander, Janis Alexander, maakte halverwege de overstap naar de hoofdmacht. Sarah Bos tenslotte, altijd een vaste waarde, verliet ons aan het einde van het seizoen.”

Tot zover de speelsters die gingen. Dan de nieuwkomers. Erwin Raemaekers weer: ,,Dit seizoen zijn er twee nieuwe speelster bij gekomen en heeft onze verzorgster van vorig seizoen, Gabriella Loo, besloten haar keepershandschoenen weer aan te trekken. Eén van beide nieuwe speelsters, Faye Huntjens, is absoluut een aanwinst. Zij heeft zich al tot basisspeelster opgewerkt. De tweede, Nancy Kisters, zal binnenkort pas starten. Zij is enkele weken geleden bevallen. Kijkend naar haar voetbalverleden, zij speelde o.a. bij RKTSV en Bekkerveld, denk ik dat ook zij op zeker een aanwinst zal zijn. Verder is een oud-speelster, Adriana Neus, ze was in Duitsland gaan spelen, maar kan als gevolg van blessures niet meer actief voetballen, aangesloten bij de trainersstaf. Omdat we nu meer trainers hebben kunnen we meerdere oefeningen tegelijk doen. Dat zorgt voor een hogere intensiteit tijdens trainingen en dat wederom komt de kwaliteit uiteraard ten goede.”

De trainer heeft dus aangegeven dat er nogal wat mutaties hebben plaatsgevonden en wie het zoal betreft. De vraag rijst dan wat dat allemaal voor gevolgen heeft voor de kwaliteit van de groep. Erwin Raemaekers laat ons weten dat hij de huidige selectie iets sterker inschat, dan die van vorig seizoen. Het belangrijkste echter is in zijn ogen het gegeven dat het een team betreft waarin iedereen alles voor de ander over heeft. Dat was vorig seizoen het geval en nu is dat niet anders. ,,Spelen als team is belangrijk”, aldus Erwin.

Als we een blik werpen op de resultaten van de vrouwen van Erwin Raemaekers en Eric Roufs tot nu, zien we een mooi plaatje. De eerste twee bekerduels werden gewonnen. Bij Keer met 3-1 en tegen SCM werd het 6-1. Het eerste competitieduel ging verloren. Bij Geleen-Zuid werd het 4-1. Een offday zullen we maar zeggen. Dat blijkt ook wel als we verder kijken. DBSV werd thuis met 3-0 verslagen en uit bij Sittard volgde een zevenklapper: 7-0 winst voor RKHBS 2. Daarna volgde weer een bekerduel. Weer was er winst, tegen Geusselt Sport uit Maastricht werd het 5-1. Tegen GSV’28/OVCS, in de competitie, werd moeizaam aan het langste eind getrokken, met 2-1. Tegen het combinatieteam Vaesrade/Voerendaal bleven de Heerlense vrouwen steken op 0-0. RKHBS verzuimde te scoren, maar de tegenstander had op dat moment wel al een doelsado van 31 (32-1) opgebouwd. Geen verkeerde prestatie dus, zo’n 0-0 tegen die ploeg.

Met de prestaties die de speelsters tot nu toe hebben geleverd, mag je verwachten dat er ambities zijn met het oog op het vervolg van beker en competitie. Dat blijkt ook zo te zijn. Een trainer die het kan inschatten, Erwin Raemaekers: ,,De doelstelling is, zoals ieder jaar, zo hoog mogelijk eindigen en het liefst in beide competities. Het belangrijkste is de reguliere competitie, maar ook in de beker willen we zo ver mogelijk komen. Vorig jaar kwamen we in de halve finale, die helaas met 4-0 verloren ging, op bezoek bij Reuver. Maar dat smaakt absoluut naar meer en beter natuurlijk!

Dan de competitie, er is een aantal, voor ons, nieuwe teams bijgekomen. Dat is dus moeilijk in te schatten. Bij de “oude bekenden” zijn ook nieuwe speelsters. Ook lastig om de sterkte van die teams te bepalen. Tot nu toe zie ik als sterkste in de competitie in ieder geval Vaesrade/Voerendaal, Geleen-Zuid en Geusselt-Sport. Maar wij horen zelf ook in dat rijtje thuis. We kunnen meedoen voor de titel, zeker als we zo ballen als tegen Vaesrade/Voerendaal. Ons niveau in die confrontatie was heel goed. Alleen zullen we dan wel moeten scoren natuurlijk, want dat verzuimden we dus in die wedstrijd.”

 RKHBS heeft een brede jeugd, in feite, ook op technisch gebied, de levensader van veel amateurverenigingen. Als we kijken naar de jeugd die dit seizoen is doorgestroomd naar de vrouwen, valt dat tegen. Er is niet één speelster die de sprong heeft gemaakt.

Wel is er eentje, een talentje met de naam Seline Loo, die al een wedstrijdje heeft mogen meedoen met het tweede. Een paar anderen hebben inmiddels meegetraind. Die impasse, als we daar al van mogen spreken, is in de ogen van Erwin Raemaekers van tijdelijke aard. Hij vertelt namelijk: ,,​Wij hebben nu een mix van “oude garde” en jeugdspeelsters. Het doel is om de speelsters uit de jeugd zo lang mogelijk te laten “rijpen” tussen de jongens, zodat ze straks, als het zover is, zo sterk mogelijk bij de dames kunnen beginnen. Ik ga wel eens kijken bij trainingen en wedstrijden van de jeugdteams, waar ook meisjes voetballen. Echt, het ziet er goed uit voor de toekomst! Er zitten bij de verschillende jeugdteams echt wel talentvolle speelsters waar de dames van RKHBS, zowel vrouwen 1 als vrouwen 2, in de verdere toekomst veel plezier aan kunnen beleven.”

 Erwin Raemaekers voelt zich thuis bij RKHBS. Hij vertelt dat hij zo’n 9 jaar trainer is bij de vrouwen, met een korte break van een jaar, in verband met de zwangerschap van zijn vriendin Nathalie. Na de geboorte van hun zoon kriebelde het alweer gauw. Erwin Raemaekers: ,,Ik heb Eric Roufs gevraagd om weer samen vrouwen 2 te gaan trainen. Al mijn tijd als trainer is Eric mijn rechterhand geweest en in al die jaren (en nog steeds!)  werken we super samen. RKHBS is een gezellige, sociale vereniging, waar iedereen welkom is en zich volgens mij ook thuis voelt. De laatste jaren wordt er stevig aan het jeugdplan gewerkt, waardoor de senioren in de toekomst hopelijk steeds sterker kunnen worden.

De vereniging onderscheidt zich in mijn ogen ook van andere clubs, doordat bij ons ieder lid meetelt en er minder verschil wordt gemaakt tussen de eerste teams en de overige. Natuurlijk is heren 1 en vrouwen 1 belangrijk, maar ook de andere teams worden niet vergeten. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt.”

Tenslotte kijken we naar de wat verdere toekomst. We vragen de oefenmeester hoe lang hij nog aan RKHBS verbonden denkt te blijven. Aan de Heerlerbaan hoeven ze zich vooralsnog geen zorgen te maken, zo blijkt, want: ,,Zolang het leuk blijft en de dames het nog zien zitten in Eric en mij, wil ik doorgaan, volgend seizoen sowieso. Als ik wat verder kijk, komt ik op hetgeen ik een paar jaar geleden tegen mijn nichtje Danielle Voragen heb gezegd, namelijk dat ik ooit nog trainer wil zijn van haar dochter Myrthe. Myrthe is nu 9 jaar, dus als ik woord hou, zal ik zeker nog 6 jaar actief blijven als trainer. Met 15 mag Myrthe immers meedoen bij de senioren. Dan heb ik woord gehouden ten opzichte van Danielle, die trouwens speelster en kartrekker bij de veterinnen is, en daarnaast verantwoordelijk voor de ledenadministratie van RKHBS. Misschien wil ik in de toekomst ook nog een keer een jeugdteam gaan trainen, maar voorlopig stort ik mij volledig op het damesvoetbal.”

 Foto’s®Parkstadactueel/Lucho Carreno