Hoofdmenu

Jongeren volgen workshop talentscan gemeenten Voerendaal en Simpelveld

‘’Ken je talenten, dromen mag’’

Louis is jobcoach bij USG Restart en begeleidt jongeren naar werk. Zijn collega Patty is coach duurzame inzetbaarheid. Beiden hebben in december de workshop Talentscan begeleid, voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar. Louis laat bij die workshop de jongeren foto’s kiezen die hen aanspreken. De jongeren vertellen elkaar waarom ze juist voor deze foto’s hebben gekozen.

Een jongen (20) somt enthousiast en bijna uitputtend de onderdelen op van een auto. Een auto oppimpen en kaligrafie zijn z’n creatieve passies. Hij wil ambulancechauffeur worden; na zelf een zwaar ongeluk te hebben gehad. De oudste deelnemer is een studente van 24 jaar. Zij kiest foto’s van kinderen en van boeken, die staan voor haar studie Social Work en haar wens in de jeugdzorg te werken. Een van de twee jonge deelneemsters, een scholiere van 16, vertelt over haar passie: Nederlandstalige muziek luisteren. Ze oefent elke dag op het schrijven van liedjes, maar wil ook vrachtwagenchauffeur worden. Kunnen doen wat je wilt, vrijheid, niemand om je heen, naar het buitenland rijden en dan ook nog betaald krijgen. Dromen mag, moedigt Louis haar aan. Een andere deelneemster, ook 16 jaar, wil graag met kinderen werken, liefst met pubers. Geïnspireerd door haar eigen ervaringen, met iemand die voor haar nu het verschilt maakt.

Het invullen van een online talentenscan is de volgende stap. Louis en Patty nodigen de jongeren uit uitgesproken keuzes te maken, dan komt er het meest waardevolle uit de scan. Wat een ander vindt, doet er niet toe; er is geen goed en fout. De scan is immers geen test, maar brengt in kaart waar je aanleg voor hebt.

Nadat de jongeren de talentscan hebben ingevuld, is het tijd voor iets heel anders. De jongeren verdiepen zich in de mogelijkheden van Virtual Reality. De Anti-discriminatievoorziening Limburg geeft een demonstratie van Virtual Reality-toepassingen die de ADV Limburg maakte om jongeren bewust te maken van discriminatie. De VR laat ervaren hoe het is om gediscrimineerd te worden.

Aan het slot van de avond schuiven de jongeren aan tafel voor een nabespreking. Niet individueel, maar met elkaar. Twee uur nadat ze elkaar voor het eerst ontmoetten, delen ze hun talenten, en bespreken ze wat zij belangrijk vinden.

Foto gemeente Simpelveld