Hoofdmenu

Macron en Merkel ondertekenen op 22 januari in Aken nieuw Élysée- verdrag om Europa en Europese eenheid te promoten

 

 

De Europese verkiezingen in mei werpen steeds nadrukkelijker hun schaduw vooruit. Dat blijkt ook het nieuwe Duits-Franse vriendschapsverdrag dat Bundeskanzlerin Angela Merkel en Frankrijks president op 22 januari 2019 in de kroningszaal van het Akense raadhuis gaan ondertekenen.

Op 22 januari 1963 ondertekenden de toenmalige Franse president Charles de Gaulle en de toenmalige Duitse Bundeskanzler Konrad Adenauer in Parijs het zogenoemde Élysée- verdrag. Het symboliseerde achttien jaar na het einde van de tweede wereldoorlog de nieuwe vriendschap tussen de lang verbitterde vijanden. Door 56 jaar na dato het zogenaamde Aachener Vertrag te ondertekenen in Aachen willen Merkel en Macron zich opwerpen als voortrekkers van de Europese gedacht. Aken geldt immers al sinds de tijdens van Karel de Grote als de Europa stad, getuige ook de jaarlijkse prestigieuze internationale Karlspreis uitreiking in de Domstad op 10 km van Parkstad. Macron, die in eigen land actueel onder grote druk staat maar de internationale politiek  onverminderd hoog in de koers staat, bracht september 2017 tijdens een Europa toespraak op de Sorbonne universiteit in Parijs een vernieuwing van het verdrag in gesprek. Juni 2018 kwam Duitsland en Frankrijk in Meseberg overeen om een nieuw Élysée- verdrag uit te werken.

Foto geleverd door Torena publiciteit