Nooit heeft Dorine Derksen spijt gehad van de weg die ze tot nu toe gelopen heeft. Als jong persoon stond ze wat onbezonnener in het leven, echter gaandeweg ontwikkelde ze de drang bewuster om te willen gaan met zichzelf en haar keuzes. Ze gaf na jarenlang toe aan haar gevoel en vulde daarmee haar nieuwe levenspad.

Zichtbaar ontspannen en tevreden met de plek waar ze momenteel een deel van haar leven invulling geeft, ontmoet ik Dorine Derksen.  Een wijkgenoot, die ik door haar beroep als reflexzonetherapeut, maar zeer zeker ook door haar levensvisie beter wil leren kennen. Een moeder, een vrouw, een prachtig mens met een verhaal, waar wij het een en ander uit kunnen meenemen op ons eigen pad.

Onbewuste keuzes

Dorine komt in Nijmegen ter wereld.  Als ze 2 jaar is, verhuist ze samen met haar ouders en haar zus naar Tegelen, waar een onbezorgde jeugd begint. Als echte doener omarmt Dorine het buitenleven. School daarentegen is op dat moment een moetje. Met de hakken over de sloot haalt ze de Mavo. Met haar 16 jaar is ze te jong om de vervolgopleiding in de zorg te beginnen. Gelukkig biedt de INTAS (=Interim Algemene Schakelopleiding) haar de mogelijkheid wat extra kennis te vergaren en te rijpen.

Als Dorien op 18-jarige leeftijd verpleegkundige wil worden, is dat niet echt een bewuste keus. Het vak interesseert haar op inhoudelijk gebied, mede door de ervaring die ze tijdens haar INTAS-periode krijgt. Eén van haar stageplekken bevindt zich in een ziekenhuis. Niet alleen de zorg voor die ander is de reden dat Dorine kiest voor inservice A verpleegkundige, maar ook de vragen die de verschillende ziektes bij haar oproepen. Wat betekent de ziekte? Wat doet de ziekte met de mens en welke diagnose moet er gesteld worden?

Terwijl haar zus het een hilarische actie vindt, vertrouwt Dorine op haar verstand en gaat (samen met haar beste vriendin) voor een opleidingsplek in Heerlen.  Dat haar beste vriendin, mede dankzij een portie heimwee,  Heerlen voortijdig verlaat, belemmert Dorine niet om vol overgave het leven in Heerlen te ontdekken.  De opleiding van 3 jaar en 10 maanden leidt uiteindelijk tot een diploma. Dorine, ondertussen helemaal gesetteld in Heerlen, heeft dankzij een sociaal netwerk geen behoefte om terug te keren naar Tegelen.

Avontuur in Zuyderland

Als Dorine In 1992/1993, als gediplomeerd verpleegkundige gaat werken, maakt ze haar eerste bewuste keuze: ze solliciteert naar een functie op de verpleegafdeling Interne Geneeskunde.  Het komt op zo’n afdeling neer op nadenken, vertelt Dorine. Niet alleen het uitvoeren is volgens haar interessant, maar nog meer het ontdekken van het proces achter de ziekte.  Samen met een team van jonge en enthousiaste artsen, die graag meesparren over de verschillende gedachtegangen binnen het ziekteproces, ontwikkelt Dorine een eigen visie op zorg.

Dat Dorine na een aantal jaren de overstap maakt naar een andere afdeling heeft te maken met deze ontwikkelde visie op zorg. Het feit dat zij als verpleegkundige te vaak voor het verkeerde blok wordt gezet, komt in conflict me haar persoonlijkheid. Het doel waarmee ze ooit gekozen heeft op de verpleegafdeling Interne Geneeskunde te willen werken, is niet meer naar tevredenheid. Ze staat er niet meer achter. Tijd om andere keuzes te maken: tijd om een nieuw passend jasje te scoren.

Zwerf

In een zogenaamde zwerf binnen Zuyderland, ontstaat de kans voor Dorine om te proeven aan verschillende afdelingen. Vanuit een eerdere zwangerschapsvervanging maakte ze al kennis met de SEH: een Spoed Eisende Hulp afdeling met veel interessante uitgangspunten.  Dorine proeft echter ook aan de Intensive Care. Tenslotte heeft ze nu de kans! Het leidt tot een versterking van haar bewustzijn, waardoor ze voor zichzelf steeds beter weet wat bij haar past.

Het is uiteindelijk de SEH waar Dorine haar hart verliest. Ze blijft er uiteindelijk zo’n 19 jaar met veel plezier werken. De SEH daagt haar uit waar ze het niet verwacht en ze leert ad hoc in te spelen op situaties.  Dorine is in haar element. De nieuwe kennis die ze op deze afdeling tot zich mag nemen door de verschillende specialismen, stilt op dat moment haar groeiende honger naar meer.

Keerpunt

Rond haar 40e levensjaar komt een clichéverhaal bovendrijven. Een verhaal dat we allemaal wel kennen: is dit het leven wat we willen leven? Ook Dorine worstelt met dit gevoel. Haar werk, haar moederschap en haar liefdevolle echtgenoot zijn waardevolle elementen in haar leven, maar ergens wringt de schoen.  Als ook nog haar moeder op, een voor Dorine, traumatische manier overlijdt, wordt ze zo in haar hart geraakt dat ze niets anders kan doen dan te voelen en het denkproces te minimaliseren.

De drempel om actief het roer om te gooien is hoog. De financiële veiligheid en vele gedachten belemmeren Dorine om naar haar hart te luisteren. Toch weet Dorine genoeg als ze frequenter last gaat krijgen van hartritmestoornissen. Haar dagelijkse plezier op de SEH wordt daarmee donkergekleurd. Dorine weet dat haar lijf haar iets duidelijk wil maken, maar ze kan het nog niet te plaatsen.  Ondanks alles durft ze haar baan op de SEH nog niet in te ruilen voor een baan waar haar hart ligt. Een zoektocht met steeds bewustere keuzes volgt.

Binnen de introductiedagen die Dorine vrijblijvend bezoekt, valt haar oog op de opleiding tot reflexzonetherapeut. Duizenden excuses blijven Dorine in de weg zitten om het echte keerpunt in gang te zetten. Waar haar zus eerder totaal niet enthousiast was over de combinatie Dorine en zorg, is juist zij nu degene die haar het inzicht geeft om alle excuses aan de kant te schuiven en eindelijk te doen wat het hart ingeeft.

Dorine kan met deze beslissing de hele wereld aan. Naast haar baan, haar moederschap en het dagelijkse leven, rijdt ze in de volle overtuiging minimaal 1x per week richting Eindhoven. En dat 4 jaar lang. De honger naar inhoud, die voortdurend gevoed wordt, is de reden dat Dorine deze periode volhoudt. De kennis, de technieken, maar vooral de weerspiegeling met zichzelf, zorgen voor vele nieuwe inzichten en daarmee bewustwording. Het brengt Dorine zoveel meer dan ze ooit verwacht, al is het vaak niet makkelijk.

Wenn schon, denn schon

Dorine laat zich echter niet weerhouden van haar missie, Haar motto wenn schon, denn schon, maakt haar sterk. Wat op haar pad komt, start ze op en daarmee ziet ze wel waar het schip strandt. Een doortastende visie, waarvan Dorine aangeeft dat het haar manier is om het levenspad te lopen. Een proces dat zij als persoon aan moet gaan en waar niemand bij kan helpen.  En soms wil je liever niet een nieuw stukje induiken, maar door het te doen weet je of het juist is geweest. Intuïtie is hierin de uitdaging!

Na 4 jaar zwoegen, behaalt Dorine haar diploma en is ze gediplomeerd reflexzonetherapeut.  Haar hart vult zich met liefde voor deze nieuwe wereld.  Haar baan op de SEH geeft haar nog wat financiële zekerheid, maar dit stukje uit haar leven is langzaam toe aan verandering.

De rust van de Luciushof

Er is anno 2018 veel veranderd sinds Dorine in 2014 haar praktijk opende. Samen met studiegenoot Paul settelt Dorine zich op één van de kamertjes van de Luciushof.  Een bijzondere plek, die rust uitstraalt. Hier ontdekt Dorine wat haar echt raakt.

Haar baan op de SEH ruilt ze na een lang en moeilijk proces van jaren uiteindelijk in voor een prachtkans binnen de buurtzorg van haar eigen wijk Aarveld/Bekkerveld. Hiermee legt ze het laatste stukje van haar eigen puzzel. Zowel haar eigen praktijk als haar baan bij Buurtzorg zitten als gegoten en Dorine voelt aan haar lijf hoeveel meer energie ze heeft om het huidige pad te lopen.

Reflexzonetherapie

Hoe mooi is het om bij te mogen dragen aan een proces van bewustwording bij een ander. Vanuit deze gedachte werkt Dorine als reflexzonetherapeut. Het is een natuurlijke manier om samen met de mens mee te mogen lopen in hun proces, iets wat Dorine als geen ander bij haar eigen proces heeft mogen ervaren. “Je voegt iets toe en je laat mensen zelf inzien wat dat is”.

Via de tool=de voet zet ze inwendig dingen in beweging. Alle lichaamsdelen en organen weerspiegelen in reflexgebieden op zowel handen als voeten. Door die doelgericht te bewerken met duim en vingers ontstaan er reacties. Zo kan er een betere doorbloeding plaatsvinden of een ontspanning van je lichaam. Daarnaast kunnen blokkades in het zenuwstelsel worden opgeheven. Het lichaam komt in balans en zal de klacht verminderen of zelfs verdwijnen.

Mensen komen met uiteenlopende klachten bij Dorine in de praktijk. Het is dan ook zo dat zowel klachten op lichamelijk gebied als op geestelijk gebied behandeld worden. Dorine vindt het een uitdaging om samen met de cliënt te gaan onderzoeken wat de klacht eigenlijk zegt. Dus waarom is de klacht aanwezig?  Hiermee neemt ze de cliënt mee op haar of zijn pad van bewustwording. Dat het vaak ook niet een klacht is die op zichzelf staat, maar meer duidt op een disbalans van lijf en geest, wordt duidelijk zodra Dorine met je voet aan de slag gaat. Reflexzonetherapie werkt overigens uitstekend als ondersteuning/aanvulling naast de reguliere gezondheidszorg.

Finetunen

Dat Dorine nooit spijt heeft gehad om de weg te lopen, zoals ze hem heeft gelopen, staat als een paal boven water. Ze is overtuigd dat het nieuwe pad haar basis vormt. Vanuit hier luistert ze naar wat haar hart haar ingeeft, iets wat hongerig maakt naar meer. Dorine is dan ook absoluut nog niet klaar met finetunen. Gericht op het verbreden en verdiepen van de reflexologie is ze nu gestuit op een opleiding cranio-sacraal therapie. Een therapie waarvan de oorsprong ligt bij osteopathie.

Dat deze interesse er ook al eerder was, vertelt Dorine met een smile op haar gezicht. Steeds weer laat ze doorschemeren dat veiligheid en duizenden gedachten best wel eens een belemmering spelen bij de keuzes die ze maakt. “Maar ach, ergens komt het dan toch wel weer op mijn pad”, zegt ze gierend van de lach erachteraan.

En zo is het. Vanuit haar algemene interesse om steeds weer bij te scholen, vangt Dorine twee vliegen in één klap. Haar honger wordt gestild, maar nog meer verrijkt ze haar eigen persoonlijkheid met kennis en verdieping. Voor haar is het een verademing om als therapeut meer inzicht en kennis te mogen vergaren, maar op de allereerste plaats is het puur een cadeautje aan haarzelf als persoon.

Je eigen ik

Dorine loopt haar eigen pad en maakt hiermee dan eindelijk haar dromen waar. De keuzes die ze steeds bewuster durft te maken, geven invulling aan dat wat van waarde is in haar leven.  Dat ze bepaalde zekerheden heeft durven loslaten, heeft haar veel gebracht, ook in haar privésituatie. Door in het nu te leven blijft ze dicht bij zichzelf, waardoor ze energie overhoudt. De blijheid en het welbevinden maken haar een rijk mens.

En aangezien we toch niet kunt bedenken wat er in het leven gebeurt, moeten we vooral die gedachten gaan loslaten.

Ik wil Dorine bedanken voor het advies waarmee ik mijn eigen pad op wordt gestuurd. Op naar meer ruimte om echt te durven te luisteren naar mijn hart!

Nieuwsgierig naar wat reflexzonetherapie voor jou kan betekenen?

Bel voor meer informatie of voor een vrijblijvende afspraak

Tel: 06-57178663

info@dorine-reflexzonetherapie.nl

www.dorine-refelxzonetherapie.nl

Foto’s®Parkstadactueel/Lucho Carreno

Geef een reactie