Salar Azimi zorgt voor Paarse gloed bij Patro Eisden Maasmechelen

Sinds zakenman Salar Azimi op 31 oktober Patro Eisden Maasmechelen opkocht -en daarmee voor de ondergang behoedde, gaat het kneiterlekker in Maasmechelen. Sterker nog de Paarse trots van Maasmechelen lijkt op een golf van hoogconjunctuur beland. Sinds de komst van Azimi won Patro zeven keer en speelde een keer gelijk. Zaterdagavond won Patro thuis met 3-1 de topper KSV Temse en klom daarmee naar de tweede plaats. Promotie naar het Belgische derde niveau lonkt. Voor nog meer opzien en euforie zorgt dat Patro Eisden Maasmechelen na Ajax Amsterdam de tweede voetbalvereniging die een beursnotering krijgt aan de Nederlandse aandelenbeurs. Een aandeel kost vooralsnog slechts 61,5 cent en is vanaf morgen (maandag) te verwerven. Met Salar Azimi aan het bewind lijkt het een renderende investering. Temeer daar ook Hotel de Elderschans en Partyschip ‘La Formidabele’ in het aandeel zijn ingebonden.      

In no- time is Salar Azimi uitgegroeid tot een Household name in jetsetkringen. De Perzische koning van Zeeuws-Vlaanderen dankt zijn populariteit aan zijn rijzend imperium en extravagante levensstijl. Meervoudig uitvergroot in Tv-programma’s als The Sky is the Limit, Gelukzoekers, Harstikke Hollands en STEENRIJK, STRAATARM. In dat programma bewees de prima kokende Salami hoe je van dertien euro per dag kunt leven, lekker en gezond kunt eten en ook nog geld kunt overhouden. Onder de noemer ‘Van hardwerkende Asielzoeker tot ondernemende Multimiljonair’ valt de gelikte spreker Salar Azimi ook te boeken als Assemblee Speaker, naast internationaal gerenommeerde als Herman van Rompay, de eerste President van de Europese Commissie en Jeroen Dijsselbloem, voormalige voorzitter van de Eurogroep en minister van Financiën in Nederland.

Een van de meest opmerkelijke ondernemerssages van de laatste jaren

Het is dan ook wat je noemt een van de meest opmerkelijke ondernemerssages van de laatste jaren. Op zijn dertiende kwam Salar Azimi (35) met zijn vier jaar jongere broer Sasan en zijn ouders Aziz en Shirin als vluchteling van Iran naar Nederland. in het noordoostenwesten van Iran, runde vader Aziz Azimi een zaak in kinderkleding en speelgoed. Het strenge Godsdienstige regime in Iran maakte een normaal leven volgens Salar Azimi onmogelijk Het familiekapitaal bedroeg 25 euro. “

Het gezin kwam in een asielzoekerscentrum in Schoondijke, in Zeeuws-Vlaanderen terecht. De eerste woning een kippenhok van 12 m2 voor vier personen in Motel West staalde zijn wil om het onderste uit de kan te halen in het leven. ‘Als eerste wilde ik de taal leren”, vertelt Salar want dat is de sleutel die de deuren van de maatschappij opent. Dus zat ik tot drie uur in de nacht met zo’n klein paars Perzisch-Nederlands woordenboek woordjes te leren.

Na zijn middelbare schoolopleiding volgde hij een studie accountancy liep hij o.a. stage bij PricewaterhouseCoopers. “Ik kon daar goed verdienen, maar ik had me voorgenomen om koste wat het kost voor mijn dertigste miljonair te worden. Dus ben ik overgestapt naar bedrijfsmanagement.” De vierjarige studie rondde hij in twee jaar tijd af.  Voor zijn afstudeeropdracht schreef hij een ondernemingsplan voor een gsm-zaak in Sluis. “Er bleek veel perspectief dus ben ik het zelf gaan uitvoeren”, glimlacht hij. Met 4500 euro spaargeld van zichzelf, verdiend in de bediening tijdens zijn studententijd, 4500 euro spaargeld van partner Annika, de Zeeuwse heeft zelf ook een Accountancy opleiding gevolgd – plus 1.000 euro studentenkrediet van de Postbank, startte hij in 2005 Trendy Telecom in Sluis.

Booming business.

Het was meteen wat je noemt booming business. De winstbedragen investeerde Salar Azimi in telecomzaken, de horeca en vastgoed. “Als je in verschillende sectoren zit, en in eentje gaat het minder goed, dan heb je de rest nog. Combineer die strategie met keihard werken, discipline en doorzettingsvermogen, en je hebt een succesformule: zegt hij. Op zijn 26ste was Salar Azimi miljonair op zijn 29ste multimiljonair en op zijn 30ste kasteelheer met een historisch landgoed van 40.000 m2. 

In kasteel De Elderschans, midden in een bos in Aardenberg, nabij Sluis, woont Salar Azimi met zijn charmante Nederlandse levenspartner Annika de Ruijsscher en zijn even levenslustige als wellevende dochters Princess (6) en Isabella (3). Ook zijn broer en zakenpartner Sasan Azimi en diens vrouw Ziba Sharbati en zijn ouders wonen in het fraai gerenoveerd kasteel. We hebben hier allemaal een eigen etage. We wonen apart en toch samen. Dat is ideaal”, zegt familiemens Salar Azimi.

Goudmijn

Hotel-restaurant De Elderschans dat op een forse steenworp afstand van zijn kasteel ligt, zorgde en zorgt voor veel liquide opwind.  Na een grootscheepse renovatie werd het hotel in 2016 door Zoover en RTL 7 tot beste all-inclusive en populairste hotel van Nederland verkozen. En dát amper een jaar na de opening. Met 40.000 overnachtingen, een omzet van 3 miljoen en een nettowinst van 1 miljoen euro per jaar is het hotel-restaurant in de directe nabijheid van Knokke en de Belgische kust uitgegroeid tot een heuse goudmijn. “Ik heb al een bod gehad van 8 miljoen euro op dit hotel. Maar vooralsnog hebben we niet de intentie om het te verkopen. Er zit nul euro hypotheek op. Het hotel is ook goed voor de regio.”

Met de regio Zeeuws-Vlaanderen heeft Salar Azimi een speciale band. “Op koningsdag sponsorde hij de grootste koetsenparade van Zeeuws-Vlaanderen. En twee keer per jaar mogen alle bejaarden van Sluis gratis eten in zijn hotel-restaurant. “Ik ondersteun hier ook de lokale voetbalclubs en heb op voorspraak van mijn broer op het landgoed hier ook een kinderboerderij gerealiseerd.” Met een glimlach: “Om rijk te worden moet je ook kunnen delen. Bij de promotie heb ik 100.000 euro aan NAC gedoneerd en gratis bier en drank voor de supporters gesponsord. Maar ik ben evenzeer groot donateur van de stichting Care for Cancer,

Weldoener en tegelijk koning van de glamour en glitter en de nouveaux riches; het lijkt een contradictio in terminis. Bij de steenrijke Salar Azimi gaat het echter probleemloos  hand in hand. Bij de zakenman met een geschat vermogen van 15 miljoen euro is alle uiterlijke vertoon van de overtreffende trap. Hij heeft hij een exceptioneel wagenpark. Liefst dertien peperdure bolides, waaronder een peperdure Ferrari, een Rolls Royce Phantom (6,6 liter, 12 cilinder, verjaardagscadeautje van broer Sasar) en een gouden 744 PK Lamborghini.   

En toch gaat de protserige levensstijl op alle fronten hand in hand met Calvinistisch op de kleintjes letten. De extravagante en beklijvende manier van leven en zaken doen uitvergroot in realityshows op de Belgische en Nederlandse televisie en op social media lijkt op de keper beschouwd dan ook vooral een ultra slimme, permanente Pr-machine voor de familieondernemingen. Een vehikel om vermogen en status tot verdere bloei te brengen. Het logo van hotel De Elderschans verfijnd aangebracht in het dak van de Gouden Lamborghini lijkt het te onderlijnen. In de top is veel geoorloofd om te winnen. De twee Azimi broers zijn ondanks alle rijkdom en bravoure ook nooit vergeten waar ze vandaan komen. De tijdelijke noodhulp opvang van asielzoekers een aantal jaren geleden onderstreepte het.  Ook echtgenote Annika verloochent haar Zeeuwse afkomst niet. Gewoon geregeld een zaterdag meewerken in de gsm-zaak. Anderen vinden dat vreemd ik niet. Ik werk ook altijd mee bij nieuwe ondernemingen in de opstartfase tot dat we geschikt personeel hebben gevonden.”

“We zijn rijk geworden door dag en nacht keihard te werken, nooit op te gegeven en altijd vooruit te kijken”, zegt Salar Het doel om multimiljonair te worden en nooit meer te hoeven werken is al lang en breed gerealiseerd. Maar het succes smaakt naar meer”, erkent de met een kleine rekenmachine in het hoofd lopende zakenman. Dus blijft hij hand-in-hand met zijn broer Sasan gas geven en aan de weg timmeren met zijn imperium. Een relatief nieuw project is het aangekochte partyschip ‘Le Formidable’. We willen daar iets unieks mee te doen. We willen daar onbeperkt genieten introduceren voor één prijs. Dus eten, drinken en daarna feesten. We overwegen actueel of we het partyschip in Vlissingen of Breskens of aan de Belgische kust gaan afmeren. Hoe dan ook wordt het weer een mooie bijdrage aan de economie in Zeeuws-Vlaanderen, want het levert banen op, liggeld voor de haven en omzet voor de leveranciers etc.”

Roda JC

Magnum opus voor voetbalfanaat Salar Azimi was voor Azimi al twee jaar een eigen beursgenoteerde voetbalclub. Ik wil bewijzen dat je met een voetbalclub ook winst kunt maken”zegt hij. Azimi voerde oriënterende gesprekken met NAC, Dordrecht, Lierse SK en Oostende de club van zijn zakenvriend Marc Coucke, die inmiddels SC Anderlecht heeft gekocht en Roda JC Kerkrade. Roda JC had nadrukkelijk zijn voorkeur[TR1] . Maar clubeigenaar Frits Schrouff ging niet in op de avances en zette onverminderd alle troefkaarten op de Zwitsers-Russische zakenman Alexei Korotaev. Het kon wel eens een zwaarwegende inschattingsfout zijn geweest. Hoe dan ook is Roda JC voor Salar Azimi nu een gepasseerd station, maakt hij duidelijk.

Acht maanden geleden werd Salar Azimi benaderd door Patro Eisden trainer Stijn Stijnen. De voormalige doelman van Club Brugge en Beerschot, die dertig keer bij de Roda Duivels tussen de palen stond, wist Salami te interesseren voor Patro Eisden. Na een diepgaand onderzoek nam Azimi  op 31 oktober de club over. Hijzelf werd voorzitter, broer Sasan Azimi en Stijn Stijnen werden ondervoorzitter.

Voor de Koninklijke Patro Eisden Maamechelen was het een heuse hoogtijdag, want de vorige Chinese eigenaar had de club financieel, maar ook anderszins, op de rand van de ondergang gebracht. Sinds de komst van Azimi is Patro echter als een Phoenix uit de as herrezen. Er wordt alom gewerkt, met de vreugde van een uitgelaten kleuterklas. President Salar Azimi, die zichtbaar goed in zijn vel zit bij Patro, is verveld tot capo van de vereniging. Spelers, materiaalmannen, kantinepersoneel, supporters, ja zelfs sponsoren, ze hollen allemaal achter hem aan. Salar Azimi neemt de adoratie, credits en egards feestelijk in ontvangst. Maar uit zijn handelen blijkt dat hij geen goedaardige amateur is. De geslepen zakenman weer de grijze zone bestaat niet in voetbal. Het is of de gladiolen of de dood.

Zoals hij ook weet dat je met te weinig geld in het voetbal blijft steken in werkvoetbal, noeste vlijt zonder krullen van schoonheid en creativiteit. Dus probeert hij met common sense en empathie polemische swung in Patro Eisden te krijgen. Daarom neemt Patro Eisden met Salar Azimi aan het bewind ook haar maatschappelijke verantwoording binnen de gemeente Maasmechelen nadrukkelijk op zich.

Zo nodigde de Koninklijke Patro Eisden voor kerstmis alle (vaak eenzame) inwoners van rusthuis Maasmeander in Maasmechelen inclusief begeleiders uit voor een gratis all-inclusive diner in het VIP- gedeelte van het knusse stadion. Het zorgde voor een golf van enthousiasme en betrokkenheid in de plaatselijke samenleving. Salar Azimi zorgt dan ook niet alleen voor reuring, hij heeft ook beschaving en medemenselijkheid ingebouwd in zijn leiderschap. Het is die bijzonder mix die ervoor zorgt dat sponsoren en verloren gewaande clubmensen en supporters zich weer met Patro Eisden Maasmechelen verbinden en vereenzelvigen.

Foto’s geleverd door Torena Publiciteit/Fotograaf: Ali PHR Photography

Geef een reactie