In de melkveehouderij bestaan de werkzaamheden voornamelijk uit het verzorgen van het melkvee op stal. Wist je trouwens dat een koe pas melk geeft als een kalfje is geboren en dat deze melkproductie na zo’n tien maanden afneemt en dat na een rustperiode van twee maanden hopelijk weer een kalfje wordt geboren en het productie proces weer start?

In de winter eten onze koeien het ingekuilde voer dat in de zomer en herfst wordt geoogst. Inkuilen wil zeggen dat we het gemaaide gras op het land laten drogen en na een paar dagen op een hoop rijden en dan luchtdicht verpakken, zodat het gras niet bederft. In feite zijn onze koeien topsporters die een uitgebalanceerd voerrantsoen krijgen voorgeschoteld. Hiervoor komt een voerspecialist naar de bedrijven die het eigen ruwvoer aanvult met de juiste krachtvoeders. Onze koeien blijven zo in topconditie.

Akkerbouwers zijn in de winter op de boerderijen bezig met onderhoud van machines. Het nieuwe teeltseizoen staat voor de deur en er worden bemestingsplannen gemaakt, zaaizaden en pootaardappels besteld. Voor een goede teelt is het belangrijk dat met gezond zaai- en pootgoed wordt gewerkt. Onze leveranciers voegen ieder jaar nieuwe rassen toe aan het assortiment zaaizaden.

De laatste jaren is in onze regio een opmars van zaaiuien gaande. Dit is voor Zuid-Limburg een redelijk nieuwe teelt. Deze uien gedijen goed op onze lössgronden. Tijdens de oogst – omstreeks september – ervaar je dan die typische uiengeur rond deze akkers, maar hierover later meer.

Vind je deze korte verhalen interessant en wil je meer weten over de agrarische sector in jouw omgeving? Neem dan eens een kijkje op www.boerderijeducatielimburg.nl. Er zijn in Limburg zo’n 32 boerderijen waar je voor een bezoekje terecht kunt.

Tekst LTTB en Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie