Hoofdmenu

Overweldigende belangstellingreceptie Sjpasseberg/Heksenberg Prinselijke doorluchtige hoogheden, ordedrager en jubilarissen gehuldigd


Afgelopen zaterdagavond 26 januari “lokte” in Sjpasseberg/Heksenberg een prinselijke “Vasteloavends”-receptie van D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein heel veel carnavals sympathisanten naar het Sjpashoes/gemeenschapshuis in de Heerlense wijk Heksenberg. Dit ondanks de minder goede weersomstandigheden. Zoals bekend heeft de wijk Heksenberg van 11 november tot Aswoensdag een andere carnaval getinte benaming en wel: Sjpasseberg, een benaming die recht doet aan de beleving van “sjpass” welke aanduiding in het Nederlands staat voor plezier. Juist in Sjpasseberg staat “sjpass”,met de toevoeging gezelligheid, hoog in het vaandel, welk vaandel in deze periode rood, geel en groen gekleurd is. Een van Limburgse feestzangers bij uitstek t.w. Frans Theunisz  bezingt immers het vaandel “roed, geel en greun” als de kleur van Vasteloavends.

Natuurlijk moest er afgelopen zaterdag in Sjpasseberg een reden zijn waarom zoveel carnavalsmined publiek afkwam op deze gehouden prinsen, c.q. “Vasteloavends”-receptie. Deze reden was er zeker, want behalve dat prins Sam 1e (Smits) en jeugdprinses Inge 1e (Beaujean) recipieerden werd ook de Orde van Verdiensten aan Marco Custers uitgereikt en waren er 2 jubilarissen binnen de “Verein”-familie te huldigen t.w. president Ton van Schaaik en bestuurslid Willy Berends. Dit alles ook nog eens onder het seizoen motto: “CIRCUS SJPASSEBERG ALAAF, D’R VASTELOAVEND SPETTERT ERAAF”.

Het Sjpashoes was de hele avond een kleurrijke aangelegenheid mede ook door de aanwezigheid van vele bevriende carnavalsverenigingen uit Heerlerheide (De Bokkeriejesj, CV Carboon, de Geête, De Jonge Böck en de Heksn”Jager), Landgraaf, Brunssum, Bocholtz en Heerlen (De Winkbulle) en uiteraard ook lokale verenigingen en particulieren. Overigens bracht Harmonie St. Gerardus ook nog een klinkende serenade aan de carnavalisten. Deze totale aanwezigheid was er dan ook debet aan, weliswaar in de goede zin van het woord, dat de receptie o.l.v. Guus Mengelers, maar liefst vanaf 19.00 uur ruim 5 uur in beslag nam. Tot in de kleine uurtjes en zelfs nog tijd voor entertainment. Overweldigend te noemen dus.  

Hoezeer de prins Sam 1e een bekende persoonlijkheid is in deze regio kwam, zonder in detail te treden, met stip duidelijk naar voren in alle felicitaties en lof uitingen op deze receptie aan hem gericht. Uiteraard werd ook jeugdprinses Inge 1e in deze felicitatie sessie mee betrokken. Een bijzondere hoogtepunt tijdens deze receptie was ongetwijfeld de uitreiking van de Orde van Verdienste door H.V.V.-voorzitter Brain Janssen aan de heer Marco Custers. Hij is ondernemer in Heksenberg die al jaren op de bres staat om de wijk toch te kunnen voorzien van de dagelijkse boodschappen na het verdwijnen van de plaatselijke supermarkt. Maar ook op sociaal vlak heeft Marco deze onderscheiding verdiend. Het is ondenkbaar dat Marco zijn gezicht niet zou laten zien op welke activiteit dan ook plaats vindt in de wijk. Kortom, een terechte beslissing van de “Verein”.

Ook de twee jubilarissen Ton van Schaaik (president) en bestuurslid Willy Berends werden terecht in het “Vasteloavends”-zonnetje gezet. Zij waren immers 1 x 11 jaar in hun respectievelijke functies actief in het belang van de carnavalsviering in Sjpasseberg/Heksenberg en ook de uitstraling naar de directe regio. De “Verein” mag dan ook met grote tevredenheid terugkijken op deze grandioze receptie-Alaaf.

Foto’s: Callie Steijaert