Hoofdmenu

ENGIE Electrabel wil een nucleair containerpark in Tihange installeren

ENGIE Electrabel is eigenaar van de site van Tihange, waar het toestemming heeft om kernreactoren te exploiteren tot 2025. Op maandag 11 februari kondigde de exploitant de bouw aan van een enorm containerpark t.b.v. de opslag van gebruikte splijtstofassemblages, dat tenminste tot in 2100 dienst zal doen.

Er wordt melding gemaakt van een vergroting van de “tijdelijke” opslag, wat verder “een verpakkingsoverslagplaats” wordt genoemd. Het woord “nucleair” komt in het hele verhaal niet voor. De enige burgers aan wie dit bericht was gericht waren de inwoners van Hoei en de gemeenten binnen een straal van 5 km.

Inderdaad, wat in deze “verpakkingen” wordt geborgen, zijn gebruikte splijtstofstaven, maar deze zijn nog radioactiever dan nieuwe staven. De kernsplijting geeft namelijk aanleiding tot hoog radioactieve elementen met een zeer lange levensduur, bijv. 240.000 jaar voor Plutonium. Het grootste probleem is dan ook het gebrek aan een definitieve berging.

Omdat de “opslag” in de zeebodem in 1982 werd opgegeven, werd de HADES-oplossing gecultiveerd, een oplossing voor de veilige berging van hoogradioactief afval in een speciale argilliet kleilaag in de aardbodem. Deze oplossing is nu ook verlaten, aangezien de geologische laag niet diep zit en ook niet dik genoeg is.

Verontrustend is ook dat het geplande gebouw in de buurt ligt van Bierset, waar vrachtvliegtuigen van TNT en Lachs opstijgen. En al spreekt men vandaag van tijdelijke opslag tot 2100, het zou wel eens veel definitiever kunnen worden. Overheden en media hebben een belangrijke rol te spelen in dit nieuwe Tihange hoofdstuk, waarover de Vereniging Stop Tihange Nederland zich opnieuw ongerust maakt. Het is dan ook zaak dat de politieke partijen, die de zorg om Tihange in hun programma hebben opgenomen, ook deze nieuwe ontwikkeling in hun acties meenemen en de dialoog met de Belgen en Engie-Electrabel hierover niet schuwen.

Tekst en Voor meer informatie Jos Gulikers – voorzitter 043-3644611

gulst@hetnet.nl