Gisteren stond Mariarade in het teken van de traditionele jaarlijkse galazitting

Gisteren stond Mariarade in het teken van de traditionele jaarlijkse galazitting. Prins Dave I (Dave Raadschelders) is dit jaar de heerser over Mariarade als hooglustigheid van Carnavalsvereniging Blauw-Wit Mariarade. Het werd een knallend feest en een onvergetelijke middag.

Mariarade is een wijk in Hoensbroek, gelegen in het allernoordelijkste puntje van de gemeente Heerlen. Grenzend aan Brunssum en het voormalige Schinnen, dat inmiddels is opgegaan in Beekdaelen, is het een wijk met een gemeentegrens overschrijdend karakter en bekend om haar eigenzinnigheid en de sterke sociale cohesie. Een wijk waar men elkaar kent en die niet voor niets de ondertitel draagt: ‘Een dorp in de stad’.

CV Blauw-Wit Mariarade, die haar naam dankt aan de voormalige voetbalclub uit de wijk, die uiteraard ook was voorzien van de kleuren van Maria, blauw en wit, organiseert elk jaar een galazitting. Deze galazitting wordt gehouden in de narrentempel van CV Blauw-Wit Mariarade, gelegen in het centrum van de wijk, te weten het Gemeenschapshuis Mariarade. De zitting is elk jaar steevast uitverkocht en wie de zitting meemaakt ervaart de vastelaovend zoals die is bedoeld. Samen plezier beleven, samen zingen en dansen en samen genieten, vooral “samen” dus. Met zo’n 300 toegangskaarten groot genoeg voor een mooi spektakel en klein genoeg voor echte interactie om dit feest samen te kunnen vieren. Een mooie afwisseling met de grote en massale Limburgse evenementen.

Vanaf 12:00 gingen de deuren open en genoten de bezoekers van een lekkere brunch die vrijwel tegen kostprijs werd geserveerd door de uitbaters van het gemeenschapshuis. Aansluitend begon om 14:11 uur het programma. De artiesten en bezoekers zetten de zaal volledig op z’n kop. Elk jaar weer hoor je van de bezoekers dat het feestje niet beter kan, maar ook dit jaar overtrof de galazitting weer alle verwachtingen.

Direct vanaf het begin zat er volop stemming in de zaal. Het programma loog er dan ook niet om. Van de eigen artiesten van CV Blauw-Wit Mariarade zoals Of Wat!? en Mr. Tik-Tak tot de winnaar van het Breuker Vastelaoves Leedjeskonkoer D’r Dustin via de buutte van Henrie van Geneijen en D’r Postbuul van Jack Vinders naar echte carnavalskrakers als Frans Theunisz, Kartoesj, Spik en Span en als uitsmijter Herriemenie Miserabel. Zowel de artiesten als publiek waren unaniem van mening dat de zitting bol stond van sjpas en plezeer.

Prins Dave I en zijn voltallige Raad van Elf zaten de zitting voor en zagen hoe de bezoekers een bijzondere middag beleefden. Een middag waar Plezier met een hoofdletter werd geschreven en waardoor bij de echte carnavalist het bloed sneller ging stromen. Na een ook al gezellige after-party, maken ze zich in Mariarade nu op voor een prachtig carnavalsfeest. Daarna volgt de vastentijd, Pasen en staat de zomer alweer voor de deur. Toch wordt er in Mariarade nu al weer gespeculeerd over de galazitting van het volgende jaar. Kan die nog beter worden?

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie