Wonderful Losers Film doet in Nederland Tour ook Heerlen aan

Voordat het klassieke wielerseizoen begint, komt de bekroonde wielerfilm Wonderful Losers in roulatie in Nederland. De film wordt gedistribueerd door het Dutch Mountain Film Festival. DMFF wil de wielergemeenschap in Nederland zo veel mogelijk bij de vertoning en distributie betrekken door de film een symbolische etappekoers te laten afleggen. Wonderful Losers is op zaterdag 20 april om 20.00 in filmhuis de Spiegel in Heerlen te zien.

Wonderful Losers (2017) van Arūnas Matelis is bewegende poëzie en tegelijkertijd een unieke inkijk in het professioneel wielrennen. Niet de vedette staat centraal, zoals ook komend wielerseizoen weer het geval zal zijn, maar de knecht. De documentaire, opgenomen tijdens de Giro d’Italia brengt op prachtige wijze de relatie in beeld tussen leider en helper, tussen de baas en degene die zich in het peloton volledig voor hem opoffert. Terwijl de kopman strijdt voor de zege, ploetert en zwoegt de waterdrager buiten het zicht van alle media voort. Na zijn plicht te hebben volbracht, moet deze Sancho Panza van het wielrennen nog zien op tijd binnen te komen.

Matelis volgt de knechten hoofdzakelijk vanuit het perspectief van een medisch team dat in een claustrofobisch kleine wagen gewonde renners verzorgt. Wielrenners komen lelijk ten val  en melden zich bij de artsen en verzorgers, wier werk sterk doet denken aan een veldlazaret. Na een korte behandeling kunnen de sporters terug naar het front.

De Litouwse regisseur volgde het peloton enkele jaren tijdens de Giro. Zijn filmodyssee verbeeldt het nooit zo indringend vertelde verhaal van prachtige verliezers, de echte strijders, de ridders en monniken van het professionele wielrennen. Bij de première eind 2017 won de film de prijs voor beste documentaire op he filmfestival van Warschau in Polen. Vele festivals en prijzen volgden. Wonderful Losers is de Litouwse inzending voor Beste Buitenlandse Film bij de komende Oscars.

Het Dutch Mountain Film Festival wordt georganiseerd door Stichting Moving Mountains, Filmhuis de Spiegel en Apollo Kino & Bar Aachen

Meer info: www.dmff.eu

Geef een reactie