Hoofdmenu

Jubileumprins van de Eekheuëre “Een eer om de liefde voor carnaval te mogen uitdragen”

 

 

Hoe geweldig carnaval is, weet jubileumprins Bas Ortmans van de Eekheuëre ons wel te vertellen. De 26-jarige Accountmanager van het Clinical Trial Center in Maastricht is sinds 4 jaar getrouwd met Britt. Samen hebben ze twee kinderen, Lize (3) en Tieme (1).

Naast de passie voor carnaval is er een grote liefde voor zijn gezin, voetbalt Bas graag bij Sporting Heerlen en heeft hij sinds kort de magische kracht van schrijven ontdekt. Het is voor hem een bijzonder ervaring dat kinderen vol spanning en plezier naar zijn boekje Prins Nora luisteren. Als er dan ook nog wordt gevraagd of het boekje nog een keer voorgelezen kan worden, is dat een kroon op zijn werk. 

Echter, carnaval vieren heeft een speciaal plekje in zijn hart. Vanaf het moment dat zijn zus Janna in het jaar 2000 bloemenmeisje werd van de Eekheuëre, is Bas besmet met het carnavalsvirus. Een paar jaar later werd hij in 2004 als jeugdprins uitgeroepen en stond hij zij aan zij stond met zowel zijn buurmeisje Myrthe Welman (bloemenmeisje) als zijn vader (grote prins). Zijn band met de Eekheuëre werd vanaf het daaropvolgende jaar voortgezet door zijn lidmaatschap bij de Eekheuërevrung. Dit is de groep die elke jaar weer de grote prins van de Eekheuëre voorgaat in de grote optocht en in de optocht van Eijkenderveld.

Dat het carnavalsvirus ook overgedragen wordt binnen zijn jonge gezin, blijkt wel uit een bijzonder verhaal, dat Bas en zijn vrouw Britt vertellen. Vorig jaar liepen Bas en Britt samen met dochter Lize en zoon Tieme, die toen twee weken oud was, de optocht.

Ik stelde hem de vraag hoe dit eigenlijk in zijn werk gaat als je prins wordt. Het verhaal begint al in de zomer van 2017, als Bas een speciaal telefoontje krijgt. John Reijnders, de president van de vereniging de Eekheuëre, stelde hem de vraag of hij in 2019 jubileumprins wilde worden. Met kippenvel over zijn hele lijf wilde hij niets liever dan meteen volmondig JA antwoorden. Echter, Britt en Bas wisten pas net een paar dagen dat ze in verwachting waren van hun tweede kind, dat begin 2018 geboren zou gaan worden. Gelukkig vormde dat geen probleem: Britt steunde Bas vanaf het eerste moment.  Wat een fantastische vrouw! Volgens beiden bestaat er namelijk geen verkeerd moment om een droom waar te maken: als de kans zich voordoet, moet je hem grijpen! 

Tot grote verbazing van de prinsencommissie, die inmiddels ook wisten dat Britt zwanger was, antwoordde Bas een paar weken later volmondig “Ja” op de eerder gestelde vraag. De maanden die volgden, waren maanden waarin de geheimzinnigheid hoogtij vierde. Meerdere afspraken werden met de prinsencommissie gemaakt en alles werd doorgesproken. Dat Bas graag inspraak wilde hebben in het ontwerp van de orde zorgde voor wat extra werk, maar dat Bas in het geheim ook nog een zelfgeschreven kinderboek wilde schrijven, zorgde ook voor de nodige kopzorgen. Maar juist die periode dat alles in het geheim moest gebeuren, bleek meer dan leuk!

Een mooi gesprek met Rob Dijcks resulteerde in een beslissing, waar hij Rob, tot op de dag van vandaag, dankbaar voor is. Geen verrassende prinsenproclamatie op 12 januari voor zijn ouders, maar een gedeelde geheime voorpret, was het advies, dat Rob aan Bas gaf. Zodoende maakte Bas zijn ouders deelgenoot en daar heeft hij geen moment spijt van gehad.

Bas geniet van elk moment. Sinds hij gevraagd werd als jubileumprins duikt hij vol overgave in het hele gebeuren. Absolute hoogtepunten waren natuurlijk zijn proclamatie, maar ook de interne kennismaking bij hem thuis, de boekpresentatie van Prins Nora, zijn jubileumreceptie- samen met een aantal geweldige jubilarissen- en de proclamatie van zijn jeugdpaar: Devin 1 en bloemenmeisje Lynn en de dialectmis waren super. En dan te bedenken dat het seizoen pas op de helft is. Er zullen nog zoveel mooie en speciale momenten voorbijkomen, waarop Bas zich kan verheugen. Te denken aan de Sjpaszitting, de SjlagerSjlingerTsjellinsj (24 uur lang sjlagers zingen) en natuurlijk het carnaval zelf!

Dat zijn familie, maar ook vrienden mede trots zijn op Bas als jubileumprins is een understatement. Om Bas en zijn vrouw zoveel mogelijk te steunen, is er een groepsapp aangemaakt met als titel: “fans van de prins”. Ze proberen bij zo veel mogelijk activiteiten aanwezig te zijn en ze proberen hem te helpen waar mogelijk. Zo zitten Bas en Britt nooit om opvang voor beide kinderen verlegen en staan ze bij elke activiteit aan de zijlijn te stralen. Wat geeft dat een boost aan energie!

Ook heeft Bas een enorme steun aan zijn twee secondanten. Koen Souren en Rik van Winkelhof staan dit seizoen aan zijn zij. Koen is als grote neef een waar voorbeeld voor Bas en hun relatie is door de jaren heen uitgegroeid van neven tot een hechte vriendschap. Samen vierden ze jarenlang carnaval bij de Eekheuërevrung. Er was dan ook geen twijfel mogelijk dat hij een van de adjudanten zou worden. Rik leerde Bas kennen bij Sporting. Als een grote broer heeft hij zich vanaf het eerste moment over Bas ontfermt. Een jongen die graag gekkigheid uithaalt, maar ontzettend loyaal en trouw is. Als lid van de Jong Blutsje is ook hij carnavalsvierder in hart en nieren. Zijn ongekende enthousiasme tijdens carnaval mocht dan ook niet ontbreken aan de zijde van Bas.

Ik ben ontzettend benieuwd naar wat Bas zo enorm aanspreekt aan het carnaval. Dat is voor hem vooral de onderlinge verbondenheid: Alles wat ons in het normale leven van elkaar onderscheidt, wordt met een pakje en een laag schmink overboord gegooid. Dat moment dat je in een café een wildvreemd persoon aan kunt kijken en hetzelfde liedje mee kunt zingen is magisch. Twee werelden die tot op dat moment totaal van elkaar kunnen verschilden komen op zo’n moment samen door één gezamenlijk doel: voor even alle zorgen opzijzetten en samen carnaval vieren!”

Hij is ontzettend trots en dankbaar dat hij prins mag zijn en dat hij die liefde die hij voor carnaval en de Eekheuëre voelt als prins uit mag dragen. En zoals Bas vervolgens emotioneel verwoord: “Ik ben enorm dankbaar dat ik onderdeel uit mag maken van dit bijzondere feest. Ieder jaar heb ik op carnavalszondag na de optocht een besefmomentje: dan kijk ik om me heen en dan denk ik aan al die prachtige wagens die ik voorbij heb zien komen en dan zie ik al die kleurrijke creaties waar mensen in rondlopen. Daar zit zo veel energie en liefde in. Op zo’n moment ben ik echt zo trots op onze carnaval! Ik heb carnaval leren vieren bij de Eekheuëre, een vereniging die is opgebouwd uit een enorme hoeveelheid inzet en creativiteit, maar de kracht van de vereniging ligt vooral in de enorme liefde die er al 44 jaar in wordt gestopt. Het voelt als een enorme eer dat ik dit jaar prins van de Eekheuëre mag zijn en het is die liefde, die er in de vereniging wordt gestopt en die ik voor de vereniging voel, die ik als prins uit wil dragen!”

“Wat ben ik dankbaar dat ik onderdeel uit mag maken van dit bijzondere feest”. Bas Ortmans

Wat een eer om Bas als jubileumprins te mogen interviewen. Ik val stil bij het beluisteren van zijn enthousiaste en warme woorden, die zoveel meer inhouden dan alleen liefde voor carnaval. Ook het feit dat hij juist dit seizoen iets extra’s wilde doen voor het goede doel, siert hem.  Na lang denken, tenslotte is het concreet maken van een idee best lastig, krijgt hij tijdens het avondritueel met zijn kinderen een ingeving. Hoe mooi is het om een kinderboek over carnaval te schrijven! Als vader weet hij hoe waardevol het voorlezen voor zijn kinderen en voor zichzelf is. Dat de opbrengst van het boek geschonken gaat worden aan Lob ’star, Samen succesvol voor Kika en Ronald Mc Donald huis te Maastricht is een bijzonder gebaar.

Dat het schrijven van een kinderboek een heel avontuur is, weet ik uit eigen ervaring. Bas weet een- niet eenvoudig idee- te realiseren samen met illustrator Amber Delahaye. De woorden van hem en de prachtige illustraties van haar vormen samen een mooi geheel. Toch blijft het spannend, zeker als het boek aan de buitenwereld gepresenteerd wordt. Hoe zullen ze het vinden? Gelukkig zijn de reacties overweldigend en Prins Nora blijkt tot nu toe een derde druk waardig. Al bijna 500 boekjes zijn gereserveerd! Als dan ook nog blijkt, dat de boekjes voorgelezen gaan worden door gemeenteraadsleden op alle basisscholen van Heerlen, is Bas stiekem wel heel erg trots.

Ook ik ben trots op deze prins! Ik wens hem veel bijzondere momenten toe en vooral veel saamhorigheid en plezier gedurende dit jubileumjaar. Ontroerd door zijn indrukwekkende verhaal besluit ook ik een boekje te bestellen. Voor het goede doel en voor mijn liefde voor het kinderboek.

Prins Nora is te bestellen voor 11 euro via het emailadres: prins-nora@outlook.com

Meer informatie is te vinden via de link: www.eekheuere.nl

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno(Volgend nieuwsbericht) »