23e Dorpse programma “Van en Vuur d’r Sjpasseberg” ook in teken van presentatiejubileum Callie Steijaert

 

Aan de vooravond van de “drie dolle dagen”, komende zaterdag 2 maart (carnavalszaterdag), staat Sjpasseberg/Heksenberg en het Sjpashoes Hei Grindelweg voor de 23e keer weer geheel in het teken van het alom bekende dorpse programma: “Van en Vuur d’r Sjpasseberg”. Dit uiteraard ook onder het seizoen motto 2019: “Circus Sjpasseberg Alaaf, De Vasteloavends sjpettert Eraaf”.

Een bijzonderheid op deze 23e uitvoering is het gegeven dat Callie Steijaert dit “dorpse” getinte programma voor de 22e,, in carnavalstermen 2 x 11 jaar, zal presenteren. Een tijdje geleden had ik, Sám Smits als zijnde secretaris en prinscarnaval 2019 van D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein, een gesprek met de jubilerende presentator, die ook al veel jaren de P.R., waaronder ook het carnavalsboekje, van onze “Verein” gestalte geeft. Op mijn verzoek gaf hij inzicht op zijn carnavalistische, culturele en maatschappelijke besognes, een gegeven waar hij graag gehoor aan gaf.

Callie: “ik was in 1963 prins-carnaval bij de voormalige C.V. De Heksebesseme. In dat jaar was Deljo Tumulero prins Bokkeriejesj, Johan Jansen prins De Jonge Bock N.Einde en Harie v.Wersch Stadsprins bij De Winkbulle Heerlen. Reinier Paping won op 18 januari 1963, onder barre winterse omstandigheden, de Elfstedentocht. Ook wij als prinsen moesten eveneens tijdens de optocht op maandag 25 februari 1963, weliswaar minder, toch nog -7,2 graden C  kou trotseren. Na mijn prinsschap was ik vervolgens secretaris en aansluitend nog 11 jaar president. Omdat ik toen al zeer druk bezig was met journalistiek werk voor dag- en weekbladen ben ik in 1979 gestopt bij de Heksebesseme. In de jaren daarna was ik druk doende met me journalistiek gezien in te zetten voor een groot aantal verenigingen en dan speciaal ook bij hun jubilea en dientengevolge het (mede)-maken van jubileumgidsen. Ook leidde ik vele jaren recepties en was 20 seizoenen “stadionspeaker” van RKVV Heksenberg, bij welke vereniging ik ook (mede)-het oranje getinte clubblad maakte, samen met o.m. wijlen Ger Meijer.

Ben al ruim 20 jaar nauw betrokken bij voorheen Wijkraad Heksenberg, thans Stichting Wijkraad Heksenberg/Pronsebroek en nu al vanaf, na het helaas veel te vroege overlijden van Will Hollanders, van 2013 voorzitter/secretaris en natuurlijk PR. Maak ook al enkele jaren deel uit van de gemeentelijk regiegroep ter maandelijkse beoordeling van de aanvragen in het kader van de Buurtactie. Rond de ‘50/’60 jaren was ik als correspondent verbonden bij de toenmalige Mijnstreekredactie van Dagblad De Nieuwe Limburger (kantoor Oranje Nassaustraat Heerlen) thans Dagblad De Limburger. Nadien was ik verbonden aan Weekblad de Nieuwsklepper (noemde ze vaak “Callieklepper), waarvoor ik toen iedere editie o.m. een hele pagina wijdde aan de voormalige, nimmer operationeel zijnde, omstreden gedoogzone Heideveldweg, evenals veel aandacht voor de actie van wijlen pastoor Klein van Heksenberg om kinderen uit oorlog genocide van Rwanda te halen. Ook schreef ik veel artikelen over eerder genoemde pastoor Frans Klein nadat hij op vakantie zijnde in het Griekse Samos werd vermist en na 1 jaar door een herder dood teruggevonden werd. Was ook vele jaren verbonden aan Weekblad Parkstad (thans Via Limburg/Heerlen) en schrijf twee keer jaar kermisartikelen Brunssum voor blad Hallo Limburg/Brunssum. Vanaf 2006 tot op heden ben ik (hfd.red.) van tweewekelijks blad Heerlerheide Boulevard. Van hieruit ben ik ook al vanaf 2006 notulist (eerst t.b.v. bouw nieuw centrum) en momenteel voor Werkgroep Promotie Heerlerheide en Vereniging BIZ Heerlerheide. Maak overigens ook deel uit van redactie van deze site ParkstadActueel, een media met optimale potentie die mij zeer aanspreekt.

Al rond 15 tot 20 jaar schrijf ik ieder seizoen “Vasteloavends”(proclamatie)-artikelen en andere carnavalsnieuwsgaring voor maar liefst 5/6 carnavalsverenigingen en voetbalverenigingen in deze regio. Ook mocht ik in 1998 de Orde van Verdiensten van de “Verein” ontvangen, evenals in 2005 een Koninklijke Onderscheiding opgespeld door voormalige Heerlens burgemeester en “vriend” Antoine Gresel en in 2009 de Orde van de voormalige Federatie van Heerlense Carnavalsverenigingen omgehangen door toenmalige Heerlense wethouder Pé Diederen en ontving toen ook, als verrassing, tevens een prachtige Keulse orde afkomstig van de voormalige carnavals Tv-presentator Harald Linnartz waarvan ik een grote fan was en nog steeds ben.

Was 23 jaar geleden bijzonder ingenomen dat ik gevraagd werd om het dorpse programma “Van en Vuur d’r Sjpasseberg”, als opvolger voor het ter ziele gegane Auw Wieverbal, te presenteren (1 jaar moest ik wegens omstandigheden) overslaan, maar nu komende zaterdag 2 maart voor de 22e maal (2×11 jaar dus). Het is ondoenlijk om alles over die periode te vermelden en wil dan ook volstaan door aan te geven dat het ieder jaar voor mij een grote belevenis was. Prachtig “Vasteloavends” dorps entertainment van de bovenste plank en ieder jaar verrassende optredens van de “lokale matadors”. Sjpasseberg waardig. Ook dank voor de collega juryleden met wie ik mocht en nog zal samenwerken en uiteraard dank aan de “Verein” dat ik dit mocht en mag doen. Verheug me dan ook weer op komende zaterdag 2 maart a.s. en zal dan ook mijn best doen om het motto 2019: “Circus Sjpasseberg Alaaf, De Vasteloavends sjpettert eraaf” tot zijn recht te laten komen”.

Callie, bedankt namens mij Sam Smits (secretaris en prins-carnaval 2019) en de D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein.

 

 

 

 

 

Geef een reactie