Willen partijen een duurzame provincie?

Café Mondiaal, 56ste aflevering
Donderdag 14 maart, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411JZ Heerlen-centrum

Gespreksthema: ‘willen partijen een duurzame provincie?’

Deze Café Mondiaal staat in het teken van de verkiezingen voor Provinciale Staten van Limburg die een week later op 20 maart zullen worden gehouden. De vraagstelling is: “Willen de politieke partijen daadwerkelijk een duurzame provincie?” Die verduurzaming vereist namelijk op nogal wat terreinen een forse omwenteling ten opzichte van het bestaande beleid. In hoeverre gaan ‘people’ en ‘planet’ boven het traditionele ‘profit’? Daar staat tegenover dat de provincie ‘geld zat’ heeft.
We richten ons vooral op die beleidsterreinen waar de provincie ook daadwerkelijk bestuurlijke verantwoordelijkheid voor draagt. We denken hierbij aan de ruimtelijke ordening, economie, klimaatadaptatie en energietransitie, mobiliteit, landbouw – akkerbouw en (intensieve) veeteelt plus het grondstoffen-, water-, landschaps- en natuurbeleid.

Harrie Winteraeken zal eerst kort ingaan op de taken en rollen van de provincie binnen het bestuurlijke ‘gebouw’ van Nederland en welke politieke thema’s en dilemma’s aan de orde kunnen komen. Alle politieke partijen die deelnemen aan deze verkiezingen voor Provinciale Staten zijn uitgenodigd. Zij mogen per ‘deelonderwerp’ kort toelichten wat hun voornemens en concrete voorstellen zijn en ook hoe ze die denken te realiseren. Vervolgens wordt hierover gediscussieerd met de aanwezige belangstellenden en er wordt ook tussen de vertegenwoordigers van die partijen onderling gedebatteerd.

• Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door HeerlenMondiaal. Harrie Winteraeken (hij was twee korte periodes lid van Provinciale Staten van Limburg) zal een korte inleiding verzorgen. En daarna is hij zoals gewoonlijk de gespreksleider waarbij hij geëngageerd maar zo onpartijdig mogelijk tewerk gaat.

• Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema’s, die betrekking hebben op mondiale vraagstukken: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraagstukken, klimaat- en milieuproblemen, enz. De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie. Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van ‘ingevlogen deskundigen’, maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen. De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

• Café Mondiaal is meestal de eerste donderdag van de maand in café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen-centrum. Wegens de Vasteloavend is het nu een week later.

• Voor meer informatie over deze Café Mondiaal kunt u terecht bij Harrie Winteraeken

tel.nr. mobiel: 06 523 756 11
e-mailadres: hwinteraeken@hotmail.com
Zie ook de website www.heerlenmondiaal.nl

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie