Hoofdmenu

De literaire Matinee in Theater Landgraaf

 

Zondag 31 maart 2019 vindt de jaarlijkse Literaire Matinee plaats in Theater Landgraaf. Deze Literaire Matinee staat steeds in het teken van de nationale boekenweek. Tientallen bekende en beroemde schrijvers werden de afgelopen jaren al door Dick Gebuys geïntroduceerd en geïnterviewd in Theater Landgraaf. Ook deze keer heeft de werkgroep literatuur weer enkele interessante auteurs weten te contracteren, namelijk Anya Niewierra, Petra Stienen, Judit Neurink en Oscar van den Boogaard.  Ivo Rosbeek zorgt voor de muzikale omlijsting. De Matinee begint om 13.30 uur en duurt tot 16.45 uur. De entree bedraagt € 25,- (inclusief koffie/thee met wat lekkers en na de pauze aparte, hartige hapjes).

De literaire Matinee is een geliefde productie, die elk jaar weer veel belangstellenden trekt. Zorg dus dat u er op tijd bij bent; reserveren kunt u via email reserveren@theaterlandgraaf.nl  of telefonisch tel. 045-5310929 (ma t/m vr tussen 10 en 12 uur).

Hieronder meer informatie over de gasten van deze 32e editie van de Literaire Matinee :

ANYA NIEWIERRA
Anya Niewierra werd in 1964 geboren in Kerkrade. Twee zaken hebben in haar jeugd grote indruk gemaakt. Allereerst haar middelbare schooltijd binnen de serene abdijmuren van Gymnasium Rolduc. Hier kwamen eeuwenoude tradities en modern denken op een inspirerende manier samen. Ten tweede de teloorgang van de mijnindustrie vanaf 1974 en de sociale ellende die dat veroorzaakte.

Op haar 18e trok Niewierra letterlijk de wijde wereld in. Na diverse omzwervingen kwam ze in 1992 weer terug naar Zuid-Limburg. Het was haar ambitie om mee te werken aan een nieuwe toekomst van dit prachtige gebied. In haar eerste boek, Zuid-Limburg, Toen en Nu (uit 2010), staan de grote veranderingen in Zuid-Limburg van de afgelopen eeuw centraal. Niewierra is thans Directeur van de VVV Zuid-Limburg.

Tijdens een van haar reizen ontdekte zij de Pyrénées-Orientales, ofwel Frans Catalonië. Zij werd verliefd op deze ruwe regio en bouwde er haar ‘tweede bestaan’ op tussen de Catalanen. De aparte sfeer in het bergdorp Mosset inspireerde haar tot het schrijven van haar thrillerdebuut Vrij Uitzicht. Een boek vol passie, maar ook vol streekgeschiedenis en vol mysterie.

Haar tweede boek, Het Dossier begint in Mechelen, in het Mergelland, maar we volgen het spoor van de hoofdpersoon Josta Bresse helemaal terug tot haar jeugd in de voormalige DDR en ontdekken we hoe diep de STASI, de Geheime Dienst, kon doordringen in het privéleven van de DDR-Bürger.
Anya Niewierra begon in de lente van 2018 te schrijven aan haar derde thriller: ‘Het Bloemenmeisje’.

 

PETRA STIENEN

Petra Stienen (1965) groeide op in de wijk Donderberg in Roermond en doorliep in die stad het Bisschoppelijk College Schöndeln. Zij studeerde Arabisch aan de Universiteit Leiden en Midden-Oostenstudies aan de School of Oriental and African Studies (SOAS) van de University of Londen.

Tussen 1995 en 2004 werkte ze als diplomaat op de Nederlandse ambassade in achtereenvolgens Egypte en Syrië. Tijdens de protesten in de Arabische wereld in 2011 trad ze regelmatig op als commentator in nieuwsprogramma’s als Pauw & Witteman. Hiervoor ontving ze op 24 februari 2012 de Vrouw in de Media Award 2011. Sinds 9 juni 2015 is Stienen namens D66 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. In maart 2016 ontving Stienen de Aletta Jacobsprijs van de Rijksuniversiteit Groningen. Stienen besteedt speciale aandacht aan mensenrechten en de positie van de vrouw in Arabische landen.

In haar boeken put Stienen vooral uit de vele jaren ervaringen in het Nabije Oosten. In april 2008 verscheen haar boek Dromen van een Arabische lente, in 2012 gevolgd door Het andere Arabische geluid. In 2015 schreef zij over haar eigen Limburgse roots, in Terug naar de Donderberg – Portret van een wereldwijk.

JUDIT NEURINK

Judit Neurink (1957) is al ruim 25 jaar journalist, hoofdzakelijk voor dagblad Trouw. Ze schrijft vooral over het Midden-Oosten, dat ze veelvuldig bezocht. Sinds april 2008 woonde ze in de Noord-Iraakse stad Suleymania, waar ze het Independent Media Centre Kurdistan (IMCK) opzette. Ze organiseert er trainingen voor journalisten met als doel de kwaliteit van de media in Irak te verbeteren en de prille Koerdische democratie te ondersteunen met onafhankelijke pers. Thans verblijft zij ook regelmatig in een appartement in Griekenland.

Judit houdt ons in Nederland voortdurend ervan op de hoogte hoe de oorlogssituatie in het Nabije Oosten het leven van gewone mensen in hun dagelijks leven treft. Door haar leerden we het volk van de Yezidi kennen en beseften wij dat dit volk met uitmoorden werd bedreigd.

In haar boeken schrijft Neurink over de geschiedenis van Irak – De Joodse Bruid (2014), maar ook over de burgeroorlog – De Bange Stad (2013), over radicalisering onder ISIS – De vrouwen van het Kalifaat (2016), De oorlog van Isis (2015) en Vrouwen overleven ISIS (2017) en over haar eigen positie te midden van al deze gewelddadige gebeurtenissen – Mijn Iraakse familie (2011).

OSCAR VAN DEN BOOGAARD

Van den Boogaard (1964) groeide op in Suriname en in Nederland. Hij werkte korte tijd op een advocatenkantoor alvorens zich fulltime aan het schrijven te wijden.
Onder zijn eigen naam publiceerde hij romans bij Querido, De Arbeiderspers, De Prom en De Bezige Bij. Onder het pseudoniem Emmanuel Lipp schreef hij, samen met zijn partner Steven Van Watermeulen o.a. de roman Chinchilla Song.

Reeds vele jaren verschijnt er elke vrijdag een column van zijn hand in de Vlaamse krant De Standaard. Voorheen publiceerde hij deze column op maandag, onder de titel De man op maandag.
Van den Boogaard was van 2011 tot 2016 artistiek directeur van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) te Gent. Hij vertrok er in de zomer van 2016 na een vertrouwensbreuk.

Overrompelend was de roman Liefdesdood (1999) waarin de ultieme angst van iedere ouder helaas werkelijkheid wordt. Veel lof kregen ook de romans De heerlijkheid van Julia (1995), dat met de Gouden Uil werd beloond, en Meer dan een minnaar (2010), waarin het non-fictieve element van de ondergang van de veerboot The Herald of Free Enterprise is verwerkt.

In februari 2018 verscheen zijn roman >Kindsoldaat, over de – naar eigen zeggen deels gefingeerde – geschiedenis van zijn familie. In een interview met NRC Handelsblad, dat werd afgenomen naar aanleiding van deze roman, beweerde hij een buitenechtelijke zoon van prins Bernhard te zijn. In reactie hierop verklaarde de Rijksvoorlichtingsdienst geen enkele aanwijzing te hebben dat het verhaal van Van den Boogaard waar zou zijn.

Muzikale omlijsting: IVO ROSBEEK.
Ivo Rosbeek (Hoensbroek, 1976) studeerde architectuur aan de TU in Eindhoven en is in het dagelijks leven zelfstandig architect en docent architectuur aan Zuyd Hogeschool in Maastricht. Inmiddels heeft hij ook zijn sporen verdiend als liedjesschrijver, zanger en arrangeert/produceert hij muziek. In 2007 verscheen een Nederlandstalige cd van hem en De Lotgenoten. In 2013 en 2015 volgden dialect-cd’s. In 2014 ontving Ivo Rosbeek de Jo Erens Priès voor zijn werk als vernieuwend dialectartiest.

In 2015 bracht Rosbeek met de Lotgenoten een lied uit in het kader van het ‘Jaar van de mijnen’ en in 2016 een lied over het zgn. Kowrenne in Hoensbroek.
In 2016 schreef Rosbeek met de Lotgenoten het lied Hand in de rugk voor de kerstactie ‘L1 Samen voor de voedselbank’.
In hetzelfde jaar maakte hij met Peter Vellinga vlak voor diens overlijden de cd De angere kant die door L1 werd uitgeroepen tot ‘beste album van 2016’. Hij is een van de meest populaire artiesten in Limburg met maar liefst acht nummer-1 noteringen in de maandelijkse L1mbo Top 10.

Foto en tekst Theater Landgraaf