Hoofdmenu

IMC Basis-leerlingen Basisschool Eikenderveld houden wijkschouw

26 IMC Basis-leerlingen van groep 7 en 8 van Basisschool Eikenderveld hielden vrijdag 22 maart samen met gemeente, woningbouwvereniging en bewonersraad Eikenderveld een wijkschouw in het kader van het IMC Basis-vak Politiek.

Bij het vak Politiek leren de leerlingen over het politieke systeem in Nederland. Leerlingen kruipen in de huid van politici en ervaren hoe het is om verschillende belangen te behartigen, een mening te verdedigen en met andere partijen tot een compromis te komen. In de eerste les schouwen de leerlingen hun wijk Eikenderveld aan de hand van vier onderwerpen (leegstand, succes verhalen, afval en hondenpoep en speelvoorzieningen) samen met Karin van Meelis (gebiedsregisseur),  Charles Claessens (buurtwethouder), Margret Voncken (adviseur wijken en buurten voor Weller), Jos Croes en Harry Franz (Stichting Bewonersraad Eikenderveld), Florian Smit en John Buys (leerkrachten van groep 7 en 8) en Yvonne Knobel (coördinator IMC Basis Heerlen).

De leerlingen die schouwen als wijkbewoner komen in deze opzet op een laagdrempelige manier in contact met gastdocenten die vanuit hun functie vaak een andere blik op de wijk hebben. Door samen met politici en belanghebbenden te schouwen, leren de leerlingen de slechte maar ook positieve kanten van hun wijk vanuit verschillende standpunten te bekijken. De uitkomsten van de wijkschouw werden aan het einde van de les gepresenteerd en besproken en meegenomen als uitgangspunt voor de andere drie lessen.

IMC Basis
Op een groeiend aantal basisscholen in heel Nederland krijgen leerlingen van groep 7 en 8, twee jaar lang, elke week, onder schooltijd les van bevlogen gastdocenten. Leerlingen ervaren en ontdekken samen met de gastdocenten vakgebieden zoals Journalistiek, Wetenschap, Recht, Geneeskunde en Beeldende Kunst.

Deze verschillende vakgebieden worden verkend door zoveel mogelijk zelf aan de slag te gaan met ‘het echte werk’: de nadruk tijdens de lessen ligt op het zelf doen en ervaren. De leerlingen voeren werkzaamheden uit die levensecht zijn en kenmerkend voor het vakgebied.

Bij ieder vakgebied komen beroepen van verschillende opleidingsniveaus aan de orde. Excursies naar de werkplek van gastdocenten vormen een wezenlijk onderdeel van de vakken. Leerlingen bezoeken een rechtbank, sterrenwacht, ziekenhuis, brandweerkazerne en televisiestudio. Naast het verkennen van de vakgebieden werken de leerlingen tijdens IMC Basis aan competenties en life skills (persoonlijkheidsvormend)

Meer info klik hier.

Foto’s:©Parkstad Actueel« (Vorig nieuwsbericht)