Hoofdmenu

Op weg naar persoonlijke top Scheidsrechter Luc Tissingh

 

 

De voetballer

Luc Tissingh begon zijn ‘voetballoopbaan’ bij SV Helios in Deventer. Daar balde hij twee jaren. Vervolgens verhuisde hij met zijn ouders naar Heerlen waar hij zijn voetbalgeluk bij Bekkerveld zocht. Luc vertelt ons tot zijn 15e levensjaar gedurende zes jaren alle jeugdcategorieën te hebben doorlopen, als aanvaller, meestal op de lagere teams. Zelf zegt hij daarover: ,,Te veel om op te noemen, maar doorgaans het tweede of derde team van de leeftijdscategorie.”

Speler wordt scheidsrechter

Dan gaat hij verder over de aanleiding tot zijn beslissing om als scheids te gaan fungeren: ,,Op jonge leeftijd liep ik al rond met het idee om ooit scheidsrechter te worden. Naarmate ik ouder werd, werd mij ook steeds meer duidelijk dat mijn kwaliteiten op voetbalgebied niet heel geweldig waren. Toch was ik zeker niet klaar met het voetbal. Toen ik op mijn 15e stopte met voetballen, ben daarom ik als clubscheidsrechter begonnen bij de jeugd van Bekkerveld.”

Stappen

Dan ben je dus arbiter. De weg naar de top is aan lange. ‘Hoe staat het met je opmars’, Is onze volgende vraag aan Luc. De student elektrotechniek aan de TU in Eindhoven antwoordt: ,,Ik ben twee seizoenen clubscheidsrechter geweest bij Bekkerveld. Het eerste seizoen heb ik voornamelijk O11- en O9-jeugd gefloten, het tweede seizoen vooral O17-, O15 en O13-jeugd. De selectieteams van de jeugd van Bekkerveld speler op vrij hoog niveau en worden altijd gefloten door KNVB-scheidsrechters. Al snel had ik het idee: dat wil ik ook. Het leek mij geweldig om elke week op een ander veld te staan, bij verschillende clubs en jeugdteams op redelijk hoog niveau te fluiten. Mede hierdoor en op aanraden van de club Bekkerveld ben ik de BOS-cursus (nu SOIII) gaan volgen. Dat was begin 2015. Het doel was om te gaan fluiten voor de KNVB. In het najaar van 2015 was het zover. Ik begon als KNVB-scheidsrechter in de start-groep, bij zowel de jeugd als de senioren. Na de winterstop ben ik ingedeeld in de vierde klasse bij de senioren. De twee hierop volgende seizoenen heb ik gefloten in de derde klasse. Dit seizoen fluit ik tweede klasse. Inmiddels ben is dus bezig aan mijn vierde seizoen als KNVB-scheidsrechter. De eerste twee seizoenen heb ik, zoals gezegd, bij zowel de jeugd als de senioren gefloten, daarna heb ik ervoor gekozen alleen nog de senioren te fluiten.”

Bescheiden

Over zichzelf praten, daar houdt Luc Tissingh niet zo van. Als we de vrijgezel namelijk vragen naar de mens achter Luc Tissingh, is zijn reactie kort en bondig: ,,Dat laat ik aan anderen over.” Bescheidenheid siert de mens, is onze gevolgtrekking.

Hoogtepunten, mooie herinneringen, teleurstellingen

Voetballers maken het mee, sporters in het algemeen, bestuurders, de mens in het dagelijks leven, scheidsrechters ook. Mooie momenten, hoogtepunten, teleurstellingen. Alles komt voorbij. Luc Tissingh is natuurlijk nog vrij kort actief binnen het scheidsrechterscorps. Zijn ervaring is dus relatief beperkt. Herinneringen zijn er natuurlijk niettemin. De nodige memorabele momenten zelfs. Hij somt op: ,,Dat zijn er inmiddels een hoop. Als scheidsrechter zijn de nacompetitiewedstrijden altijd mooi om te fluiten, de slagroom op de taart. In die duels vallen uiteindelijk de beslissingen. Ook de eerste wedstrijd die je fluit op een hoger niveau is er eentje die je steeds bij blijft. Daarnaast heb ik mooie herinneringen aan mijn eerste wedstrijd in de Eredivisie Vrouwen (PSV – ADO Den Haag) en aan oefenwedstrijden van de belofteteams van MVV en Roda JC. In de toekomst hoop ik nog vele mooie herinneringen hieraan toe te kunnen voegen. Teleurstelling is er uiteraard ook wel eens. Als scheidsrechter kun je nu eenmaal niet elke wedstrijd foutloos fluiten. Ook ik heb wel eens wedstrijden waarbij ik achteraf baal van een genomen beslissing. Echter geeft het veel voldoening om bij een volgende wedstrijd een bepaald moment dat te herkennen en dan juist wel goed te handelen, omdat je geleerd hebt van je eerder gemaakte fout.”

Bedreiging

Een hot item in het voetbal. Komt nog veel te veel voor, daar zijn vriend en vijand het over eens. De KNVB en veel clubs vechten er met leeuwenmoed tegen. Hoe zijn Luc’s ervaringen? De jonge referee: ,,Tijdens wedstrijden de afgelopen jaren heb ik een hoop commentaar van binnen en buiten de lijnen gekregen. Als scheidsrechter krijg je hier al snel een olifantshuid voor. Ik kan in het veld best wat hebben en bij een wedstrijd hoort natuurlijk emotie, maar als een speler niet van ophouden weet of te ver gaat, moet je als scheidsrechter optreden. Een echt bedreigende situatie heb ik gelukkig tot nu toe niet meegemaakt.”

De toekomst

Als we naar de toekomst kijken en vragen naar zijn ambities als arbiter, reageert Luc Tissingh niet echt verrassend. Hij laat uitschijnen dat zijn persoonlijke top zijn doel is en verder hoopt hij,zolaat hij ons weten, heel veel plezier uit zijn prachtige hobby te halen. Voorbeelden als scheidsrechter heeft hij niet, hij blijft gewoon het liefst Luc Tissingh. Als het dan toch moet, hij wil wel nog kwijt dat gezien de prestaties op de grote toernooien Bjorn Kuipers momenteel de beste scheids is die Nederland te bieden heeft. Over arbiters in het buitenland heeft hij zich nog niet echt een beeld kunnen vormen, zo geeft hij verder aan.

Leerzaam

Luc Tissingh is als lid verbonden aan de Scheidsrechtersvereniging Maastricht e.o., kortweg SMO. Daarover vertelt hij: ,,De SMO organiseert allerlei activiteiten, die voor scheidsrechters nuttig en leuk zijn, waaronder bijvoorbeeld de conditietraining, elke donderdagavond in stadion De Geusselt. Ook ontmoetingen met ervaren scheidsrechters binnen de vereniging helpen mij in mijn ontwikkeling als scheidsrechter. Zeker als beginnend scheidsrechter loop je tegen een hoop nieuwe zaken aan en dan is het fijn om terug te kunnen vallen op de vele jaren ervaring die binnen een scheidsrechtersvereniging aanwezig is. Aan de andere kant, steeds meer jeugd stroomt door. Dat is een leuk om te zien en trouwens ook een goede ontwikkeling. Dat hoor ik ook terug bij veel clubs waar ik als scheidsrechter aantreedt.”

De VAR

Om af te sluiten vragen nog even naar het item dat sinds een paar maanden op TV vaak meer aandacht lijkt te krijgen dan het voetbal zelf. De VAR dus. Luc, die naast fluiten graag aan hardlopen fietsen en skiën doet en geïnteresseerd is in politiek, is kort en duidelijk als hij terecht opmerkt: ,,De VAR is een positieve ontwikkeling, uiteindelijk heeft iedereen baat bij een zo eerlijk mogelijke wedstrijd. En hoe je er ook naar kijkt, met de VAR is het eerlijker geworden, al zullen er altijd wel een paar foute beslissingen overeind blijven.”

Zo komt er eind aan een onderhoud met een jongeman uit het Limburgse arbitercorps, die we hopen nog vele jaren als scheidsrechter op de voetbalvelden mogen ontmoeten.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 (Volgend nieuwsbericht) »