Kerkrade MKB-Vriendelijkste gemeente van Limburg

Kerkrade is volgens ondernemers de MKB-Vriendelijkste gemeente van Limburg. Burgemeester Jos Som ontving de prijs vandaag uit handen van MKB-Limburg voorzitter Monique Princen tijdens de feestelijke uitreiking op vrijdag 22 maart op het raadhuis in Kerkrade.

Kerkrade neemt de titel voor de MKB-Vriendelijkste gemeente over van Voerendaal, dat de titel twee jaar geleden in de wacht sleepte. Valkenburg aan de Geul en Roermond zijn geëindigd op de tweede en derde plek.

Opmars
Dat Kerkrade de afgelopen jaren serieus werk heeft gemaakt van een goed lokaal ondernemersklimaat bewijst de opmars op de ranglijst. In 2013 stond Kerkrade op plek 21 van de ranglijst en dit jaar nemen zij de leiding met de eerste plek.  “De regio Parkstad timmert flink aan de weg. Het feit dat ook dit jaar weer een gemeente in onze regio met de prijs er vandoor gaat, bewijst maar weer dat overheid en ondernemers elkaar steeds beter weten te vinden”, vindt Tibert Lagarde, van MKB-Limburg afdeling Parkstad.

 “Het is mooi om te zien dat de bereikbaarheid van de gemeente als positief wordt ervaren door de ondernemers.”, zegt ook Monique Princen, voorzitter MKB-Limburg. “Samenwerking tussen overheid en ondernemers is cruciaal voor het verbeteren van het ondernemersklimaat. Investeren in de dienstverlening is belangrijk en wordt door velen ook meteen als zeer positief ervaren.”

MKB-toets
Kerkrade maakt serieus werk van een goed lokaal ondernemersklimaat. Met name op de onderdelen Betrouwbaarheid, Digitale bereikbaarheid, telefonische bereikbaarheid is de score erg goed. Opvallend is het dat ondernemers aangeven dat de gemeente een specifiek beleid heeft voor het mkb, onder andere voor startende bedrijven en doorgroeiers. Op het gebied van het verminderen van de regeldruk kan er nog wat verbetering optreden. MKB-Limburg heeft daar al hulp geboden als het gaat om het invoeren van de gemeentelijke MKB-toets.

Burgemeester Som: “Het is een enorme waardering dat ondernemers vinden dat Kerkrade de MKB-Vriendelijkste gemeente van Limburg is. We zien deze prijs als een stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg en natuurlijk zullen we ook aandacht blijven besteden aan de verbeterpunten van uit het onderzoek.”

Landelijke bekendmaking
Op 26 maart maakt MKB-Nederland bekend welke gemeente zich de komende twee jaar de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen. Daarnaast wordt in de categorie grote steden een aparte winnaar aangewezen en wordt bekend welke gemeenten het best scoorden in de vier onderzochte pijlers: Communicatie en Beleid, Waardering van de lokale lasten versus het voorzieningenniveau, Imago bij ondernemers uit een andere gemeente en Tevredenheid over de dienstverlening.

Stimulans

De verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland en is uitgevoerd door bureau LexNova.

De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de vijfde keer landelijk wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Het is daarmee het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. In totaal hebben ruim 20.000 ondernemers meegewerkt.

Het onderzoek heeft overwegend in de tweede helft van 2018 plaatsgevonden. In de ranglijst zijn de 344 gemeenten opgenomen die ten tijde van de bekendmaking zelfstandig bestaan en in 2018 niet in een herindelingsproces zaten. Uitzondering hierop is de fusiegemeente Groningen. Nieuw ontstane gemeenten worden bij de volgende editie weer regulier onderzocht.

Foto Gemeente Kerkrade

Geef een reactie