Hoofdmenu

Global Exploration Fascinatie voor de mens

 

Camiel Simonis is een jonge avonturier. Sinds hij in 2017 voor het eerst in contact kwam, wist hij niet dat deze organisatie zoveel in hem zou losmaken. Zijn eerste reis ging naar Mongolië. Sindsdien is hij verkocht.

Bhutan

Camiel gaat in de zomer van 2019 voor de derde keer mee met Global Exploration. Hij reist af naar het koninkrijk van Bhutan. Het in het Himalaya gelegen land, ligt tussen de twee grote wereldmachten China (Tibet) en India. Bhutan is voor velen niet zo bekend, aangezien het land zich erg afzondert van de rest van de wereld en met name van de Westerse modernisatie. Uit verhalen en foto’s weet Camiel dat hij naar een gebied gaat dat traditioneel is in de manier waarop ze zich kleden en leven. Bhutan is vooral Tantrisch boeddhisme, maar kent ook hindoeïsme.

Vanuit eerdere verhalen die Camiel mij vertelde, weet ik hoe magisch de reizen voor hem zijn. Mongolië was zoveel anders dan hij verwachtte. Ondanks dat hij zich voorbereid had, was de echte ervaring in Mongolië amper in woorden te beschrijven. Het schitterende landschap, het indrukwekkende nomadische leven en de gastvrijheid van de bevolking gaf een prachtige weerspiegeling van hoe Mongolië is.

Papoea Indonesië

Zijn tweede reis, ging naar Papoea Indonesië. Een tropisch eiland in het westen van Indonesië, verdeeld in een Indonesisch deel en het Papoea Nieuw-Guinea deel. Het was een hele reis om er überhaupt te komen. De vlucht omvatte meer dan 46 uur, maar dan had je ook wat. De wereld was zoveel anders als hier in het Westen. De hitte niet te harden! En de stad Sentani, was klein met een vliegveld. De stad was rommelig qua verkeer en mensen, maar dat maakte het juist wel karakteristiek. Ze bezochten projecten: zo werden wasruimtes van een school gerenoveerd en brachten ze medische giften aan een kliniek. De ziekte Malaria is een groot probleem in Papoea: ook zij moesten met heel veel muggenspray en onder netten slapen. Om de ernst aan te geven, verduidelijkt Camiel dat ook zij preventief malariatabletten moesten slikken. Het meest indrukwekkende dat Camiel op deze reis meemaakte, was het festival in Wamena. Elk jaar vindt daar een groot stammen festival plaats, waar ook nog stammen leven, zoals ze al duizenden jaren leven. Ze mochten het festival beleven en overnachten bij een van die stammen.  Naast de hitte, de muggen en het vele reizen op slecht verharde wegen, kon Camiel zijn geluk niet op. Het bezoek van kleine afgelegen dorpen was een paradijs op zich. Op nog geen 20 meter van het dorp, stapte je zo in het warme zeewater.

Dat Mongolië en Papoea niet te vergelijken zijn, is duidelijk. Echter, Camiel heeft zoveel nieuwe inzichten en ervaringen mogen opdoen over wat er te respecteren valt in deze wereld, dat zijn honger naar meer wederom gevoed is.

Tashi

En nu dus Bhutan. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Samen met een groep van 24 studenten en 2 begeleiders zal Camiel zo’n drie weken rondtrekken door het mooie Bhutaanse landschap. Ze gaan o.a. een Boeddhistisch klooster bezoeken en een school voor blinden. Verder staat er een trektocht door het Himalayagebergte op het programma. Ze zullen rondgeleid worden door een monnik, genaamd Tashi. Hij is opgegroeid in Bhutan en zal de groep laten verweven met het land.

Voor het zover is, zal Camiel zijn uiterste best moeten doen om het sponsorgeld van 2700 euro bij elkaar te krijgen. Er wordt 900 euro gereserveerd voor de vlucht, maar die betaalt Camiel uit eigen zak. De 1800 euro voor de projecten in Bhutan komen van de sponsoren. Camiel weet van vorige reizen, dat hij heel creatief te werk moet gaan, wil hij het sponsorbedrag bij elkaar krijgen. Op dit moment verkoopt hij armbandjes. Armbandjes met een symbolisch verhaal.  Op zijn andere reizen gaf hij deze armbandjes aan bijzondere ontmoetingen, als aandenken aan de verbintenis, die hij creëerde tijdens de reizen. De armbandjes die hij nu verkoopt om zijn sponsorbedrag bij elkaar te krijgen, verbindt de koper met de kinderen die Camiel geholpen heeft en nog gaat helpen binnen de verschillende projecten.

Het sponsorbedrag dat elk deelnemend lid bij elkaar moet krijgen is de financiële steun voor de projecten, die ze gaan bezoeken op hun reis. Natuurlijk gaan de studenten zelf ook activiteiten ondernemen, zoals lessen geven en klusjes doen, maar de donatie aan de verschillende projecten is een absolute grote steun in de rug in deze landen. Iets dat wij in het Westen ons amper kunnen voorstellen. Het sponsorgeld wordt ingezet om materialen te kopen en mensen in te huren om te bouwen. Zo helpen we niet alleen de kinderen aan een betere toekomst, maar ondersteunen ook het inkomen van bouwvakkers. Met 24 keer het sponsorbedrag kan er zoveel moois gedaan worden voor de mensen in het betreffende land.

Natuurlijk moet Camiel zich naast alles financiële voorbereidingen, ook zelf fysiek voorbereiden op de reis. Dit wil zeggen dat ik me moet inenten voor bepaalde ziektes en dat ik me fysiek klaar moet  krijgen. We zitten op een gemiddelde hoogte van 3000 meter, dus een goede conditie is zeker nodig. We hebben een trainingsschema gekregen waar we uiteindelijk 30 km op een dag kunnen moeten wandelen.

Fascinatie

Als ik praat met Camiel over zijn reizen, voel ik de gedrevenheid van deze jonge avonturier. Zijn fascinatie voor de reizen komt voort uit interesse voor de bevolking. Steeds weer ervaarde Camiel hoe warm en gastvrij hij werd ontvangen. De vele extra kilometers, die de bevolking moest afleggen om het zo goed mogelijk te doen voor hem als gast, was geen enkele moeite. En dat terwijl de bevolking zelf het meest om hulp verlegen zat.

 

Als Camiel terugdenkt aan de band, die hij elke reis weer opbouwde met de kinderen, krijgt hij een warm gevoel. De littekens die deze kinderen veelal met zich meedragen, lossen op in het niets, zodra je met ze speelt of optrekt. Het spelen is voor ons als Westerlingen niet meer dan normaal, echter voor deze kinderen is het de opbouw van hun groei als mens. Het is een gouden randje, dat Camiel ze meegeeft in de verdere ontwikkeling.

Ervaringen

De reizen van Global Exploration zijn geen goedkope investeringen. Toch heeft Camiel het er als student absoluut voor over. Het belang van een interculturele reis is meer dan alleen een ervaring voor jezelf. Het is een bouwsteen, waarmee je je eigen leven stabieler mee kan maken, juist omdat de wereld die je bezoekt zoveel anders is als die van ons Westerlingen. Het maakt je zoveel bewuster en de band die je met de bevolking in die paar weken opbouwt, blijft de rest van je leven bij je, nest als de beelden die soms op je netvlies blijven plakken. De reizen raken je als mens en laten je stilstaan bij de verschillen in de wereld. Zo werd Camiel in Mongolië geraakt door de enorme armoede, waardoor mannen, vrouwen en zelfs kinderen de vuilnisbelt afstroopten om een beetje ijzer te vinden, dat ze konden verkopen.

Verschil maken

Dat de reizen van Global Exploration waardevol zijn voor Camiel zelf, is me nu wel duidelijk. Dat het ook waardevol is voor de landen, die bezocht worden, ligt in het verlengde van de verschillende projecten die opgezet worden. Echter, als ik Camiel vraag naar de echte waarde komt hij uit bij de gedachte dat de kleine gebaren, die ze maken met projecten en financiële giften dát verschil maken van onschatbare waarde. En of dat nou een hek was dat gerepareerd moest worden, de fundering van een huis  of een gift voor een kliniek, het verschil werd op dat moment gemaakt.

Toekomst

Dat Camiel een bevlogen avonturier is, kan ik na zijn verhalen niet meer ontkennen. Zijn passie voor deze invulling van zijn leven is meer dan mooi. Het is een fundament, waarop Camiel zijn eigen leven aan het opbouwen is.  Na Bhutan staat er even niks op het programma. In een “Travel Journal” houdt hij alles bij wat hij ervaart en beleeft. Het zijn de woorden, die hij ooit in een boek wil gaan verwerken. Maar dan wil hij net nog wat meer gereisd hebben, vertrouwd Camiel mij toe. Daarnaast is hij van plan – zijn droom om de wereld rond te gaan reizen – te gaan realiseren.  Camera mee en vloggen maar. De sociale media is in de huidige maatschappij het ideale medium om zijn familie, vrienden en geïnteresseerden mee te laten genieten van alle projecten, die hij bezoekt. Zo hoopt hij anderen over te halen een handje te helpen, de wereld beter te maken en bewust te worden van de toekomst voor de komende generaties.

Boodschap

Dat Camiel alleen maar reist om te genieten, vind ik onterecht. De reden dat hij zijn reizen maakt, is ongetwijfeld in het verlengde van zijn eigen interesses, maar als je zijn verhalen leest en zijn gesprekken volgt, is het zoveel meer dan dat. De sponsorgelden, die hij steeds weer ergens vandaan moet toveren is wellicht een druppel op de gloeiende plaat, maar absoluut een stap in de goede richting.

Dat de toekomst van landen zoals Mongolië, Papoea en Bhutan ook van belang zijn voor ons kikkerland, legt Camiel uit. Als een arm land stabiel wordt, door educatie en de opbouw van de economie, zorgt dat minder snel voor radicaal idealisme. Dat houdt terrorisme en burgeroorlogen tegen, iets wat zorgt voor onze eigen veiligheid. Daarnaast zal de medische hulp voorkomen dat grote epidemieën elkaar minder snel opvolgen of zelfs ontkiemen in Nederland. Daarom is de hulp op hygiënisch gebied van wereldwijd belang. Tenslotte legt Camiel uit dat onze economie draait door de economie van andere landen. Helpen wij dus met de opbouw van de economie in de ontwikkelingslanden, zullen wij er ook op vooruit gaan.

Hulp

Camiel benadrukt het belang van elke donatie, hoe klein dan ook. Het zal een grote stap zijn naar een betere toekomst voor velen in dit land. Te denken aan voedsel, schriftjes, boekjes of de aanwezigheid van een goed toilet.

Willen jullie Camiel steunen om de kinderen in Bhutan te helpen, kan dat door een armbandje te kopen. Camiel is te bereiken op camielsimonis@hotmail.com of via zijn facebookpagina: Camiel to Bhutan.

Wij van Parkstadactueel willen Camiel weer veel succes wensen op zijn missie.

Foto´s uit privé album van Camiel Simonis(Volgend nieuwsbericht) »