Hoofdmenu

KSV Helios vereeuwigt Piet Strolenberg  

 

 

 

Piet Strolenberg, de man die het gewichtheffen in Simpelveld en Nederland eigenhandig maakte tot wat het is, moet de sport en zijn vereniging KSV Helios vanwege zijn gezondheid in een steeds sneller tempo loslaten. Als eerbetoon aan de grootste aller tijden in de Nederlandse gewichthefsport verrasten meer dan 100 leden vrienden en bekenden ‘mister Helios’ met de vereeuwiging van zijn naam op de sporthal van KSV Helios Simpelveld. Een lichtbak laat de naam Piet Strolenberg ook in de nachtelijke uren stralen. De Godfather van KSV Helios was evenals echtgenote Dianna zichtbaar geëmotioneerd bij het ultieme eerbetoon.   

 

Wie Helios zegt, zegt Piet Strolenberg. Man van humane delicatesse, sociaal bewogen, ijzeren wil en doorzettingsvermogen. Zijn karakter werd gestaald als ondergronds bankwerker in de Wilhelminamijn, op de grens van Landgraaf en Kerkrade.  Dankzij zijn grote fysieke kracht werd Strolenberg ook tot levensredder. In de mijn zag hij hoe een ‘koempel’ tussen de kabels van een lopende bak bekneld raakte en meegesleurd dreigde te worden. De Simpelveldenaar bedacht zich geen moment, bevrijdde de man, tilde hem op zijn sterke schouders en droeg hem uit de gevarenzone.

Uit de gevarenzone hield Strolenberg ook altijd KSV Helios. De vereniging zit Strolenberg dan ook in het bloed.  Drie jaar na de oprichting, in 1955, werd hij lid   en was meteen verkocht. De slanke tiener bleek een natuurtalent én trainingsbeest. In 1960 werd hij Zuid-Nederlands kampioen, in 1963 Nederlands kampioen. De sterkste man van Simpelveld (170 kg in zijn toptijd) werd meervoudig Nederlands kampioen en nam deel aan EK’s. Hij won altijd op faire wijze. Staaltjes psychologische oorlogsvoering om een wedstrijd te winnen waren niet aan hem besteed. En al helemaal geen doping.

Het aantal gewichtheffers verenigingen in Nederland kalfde eind vorig eeuw in rap tempo af, maar KSV Helios bleef altijd fier overeind. Dat KSV Helios het kloppende hart van de gewichthefsport in Nederland vormt, is voor een groot deel te danken aan Strolenberg die de vereniging al 60 jaar lang in vele hoedanigheden genereus voedde. Zijn uitmuntende trainingsschema’s en techniekkennis (“70 procent is kracht, 30 procent is techniek in deze sport”) maakten Piet Strolenberg tot de Wiel Coerver van het gewichtheffen. Talentontwikkelaar en kampioenenmaker ineen. Talloze atleten sponnen er garen bij.

Het kostte Piet Strolenberg (78) veel moeite, maar 1 januari 2018 ging de gewichthef goeroe na 60 jaar trouwe dienst met trainerspensioen. Maar innig verbonden aan KSV Helios bleef hij. De vereeuwiging van Piet Strolenberg, icoon van mens en sport, mecenas van werken en hoge ethische code als baken van KSV Helios Simpelveld is dan ook welverdiend.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno