Hoofdmenu

Tegenlicht Meet Up: ‘Next generation democratie’. 

Zoals u van mij gewend bent, stuur ik graag een Berichten Vanaf de Zijlijn vlak voor de verkiezingen, in dit geval voor de verkiezingen van de leden van het Europese Parlement op donderdag 23 mei aanstaande. Enkele berichten hebben hier dan ook rechtstreeks betrekking op. Ik probeer hier weer wat informatie te geven en in ieder geval weet u weer wat me, buiten mijn gewone (vrijwilligers)werk, de afgelopen en komende tijd zoal bezig houdt.

 

Inhoudsopgave:

  1. 23-5: Verkiezingen Europarlement: stem GroenLinks.
  2. 16-5: Tegenlicht Meet Up Heerlen: over Europa en de Europese Verkiezingen.
  3. Stop wapenhandel: EU-geld voor duurzaamheid, niet voor wapens.
  4. Het ‘regende’ Ridders in de orde van Oranje Nassau: Ali Daliry en Paul Simons
  5. Migratiemuseum sluit op 30 mei.
  6. Fietsersbond en Wandelnet tegen sluiting fiets- en wandeltunnel bij De Bril (Kerkrade).
  7. Heerlen vijfde Fairtrade Gemeente van Limburg.
  8. Hoe ver wil je gaan, Thierry Baudet?
  9. Het licht van de hoop mag niet sterven

Verkiezingen Europarlement: stem GroenLinks.. Natuurlijk is Europa ‘ver weg’, althans zo lijkt het omdat er relatief weinig over gepubliceerd wordt. Waar men zich in het Europees Parlement mee bezig houdt zijn meestal ook vooral inhoudelijke onderwerpen en minder op de ophef, de ruzietjes en vooral ook het reageren op incidenten waar de Tweede Kamer vaak de publiciteit mee haalt. Zo komt het grote publiek minder in aanraking met wat er dagelijks in het EP gebeurt dan met de consequenties van de beslissingen van dat EP. En hoewel ‘Europa’ veel invloed heeft op ons dagelijkse leven, is dat vaak op indirecte wijze en dus zonder rechtstreekse verwijzing naar de Europese Unie of het Europarlement.

Het EP beslist echter over veel onderwerpen die ons direct aangaan: over klimaat, handel binnen Europa en consumentenbescherming. Maar ook op het gebied van energie, immigratie en mensenrechten heeft het Europarlement zeggenschap. In tegenstelling wat anderen beweren heeft het EP wel degelijk macht. Nieuwe Europese wetgeving moet bijna altijd door een meerderheid van het Europarlement worden goedgekeurd. En omdat we hier te maken hebben met politieke besluitvorming, is het van belang dat er de juiste politieke meerderheden ontstaan en dat je er dus ook politiek goed vertegenwoordigd wordt.

En daarbij vind ik dat het beter is dat je volksvertegenwoordigers hard aan de weg timmeren, dan dat er complete fracties zijn die er alleen maar zitten om de zaak te traineren omdat ze tegen de EU zijn.

Ondanks dat de meeste mensen onbekend zijn met wat het Europarlement doet, is er wel degelijk veel informatie beschikbaar. Als je geïnteresseerd bent in bijvoorbeeld wat de fractie van GroenLinks in het EP bezig houdt en vooral ook voor elkaar krijgt, dan hoef je niet lang te zoeken. GroenLinks Europa geeft regelmatig een nieuwsbrief uit. Meld je hiervoor aan bij europa@groenlinks.nl. Het is best indrukwekkend en goed wat de GroenLinks Europarlementariërs presteren. En zo laten ze ook bijna wekelijks zien dat ze hun stem echt waard zijn.

Zo heeft bijvoorbeeld Bas Eijkhout heeft veel actie ondernomen op het gebied van de klimaatverandering en is daar ook een van de leidende parlementariërs van Europa in. En Judith Sargentini, die binnenkort afscheid neemt van het EP, heeft een ‘Hongarijerapport’ tegen de afbraak van de Hongaarse rechtstaat door premier Viktor Orbán opgesteld, dat eind september 2018 door het EP is overgenomen. Daarmee liet het EP zien dat het echt actie onderneemt als mensenrechten onder druk staan.

Deze Tegenlicht Meet Up vindt ook plaats in café Pelt, aanvang 19.30 uur en staat ook in het teken van de Europese

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 « (Vorig nieuwsbericht)
(Volgend nieuwsbericht) »