Migratiemuseum Heerlen ontvingen gisteren 3000e bezoeker.

Gisteren ontvingen we onze 3000e bezoeker/deelnemer! We kozen Michaëla Hanssen, hoofd monumenten en collecties bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en projectleider van het Faro-programma, uit om de speciale posters van het GWA Grafische Werkplaats Amsterdam in ontvangst te nemen.

Zo’n veertig erfgoedprofessionals en beleidsmakers bezochten vandaag het Migratiemuseum Heerlen als onderdeel van de tweedaagse internationale Faro-conventie in Maastricht en Heerlen. Het verdrag van Faro, in 2005 door de Raad van Europa gepresenteerd, benadrukt de sociale waarde van erfgoed voor de samenleving en het belang van participatie van de samenleving bij erfgoed. Het verdrag biedt een referentiekader voor erfgoedbeleid, waarbij de nadruk ligt op de rechten en verantwoordelijkheden van burgers ten opzichte van erfgoed en op erfgoed als maatschappelijk kapitaal.

Inmiddels hebben achttien landen het verdrag geratificeerd. Het kabinet wil onderzoeken of dit voor Nederland ook mogelijk is. Zo heeft de minister aangekondigd om in dit jaar een onderzoek te starten naar de wijze waarop het Verdrag van Faro beleidsmakers, cultureel ondernemers en erfgoedgemeenschappen in Nederland handvatten kan bieden om de participatie en maatschappelijke betekenisgeving rond erfgoed te stimuleren.

Het Migratiemuseum Heerlen was geselecteerd als een van de good practices. Naast Milena Mulders gaf stadshistoricus Michel Lemaire een presentatie over zijn crowdsourced project The Post-industrials.

Foto’s: Fons Bus

Geef een reactie