Hoofdmenu

Kunstroute Gulpen-Wittem 8, 9 en 10 juni


115 kunstenaars op 41 locaties in ons mooie Heuvelland

De Stichting Kunstroute Gulpen-Wittem organiseert dit jaar tijdens het Pinksterweekend (8, 9 en 10 juni) de tweejaarlijkse kunstroute in de gemeente Gulpen-Wittem. 

De eerste kunstroute vond plaats in 2003 en in 2006 werd de stichting Kunstroute Gulpen-Wittem opgericht met als doel een laagdrempelig kunstevenement te organiseren voor zowel kunstenaars als bezoekers uit de regio. De Stichting kreeg dit jaar de uitstralingsprijs van de gemeente Gulpen-Wittem vanwege de opzet, aantrekkingskracht van bezoekers en hun positieve uitstraling van deze gemeente.

Kunstenaars
Tegenwoordig komen de kunstenaars uit heel Nederland, België en Duitsland. Het tentoongestelde is zeer divers; beeldende kunst, glas-, video- en schilderkunst en sieraden in allerlei technieken en stijlen. In de Oude Toren in Gulpen laat Ewout van Roon zijn videokunst zien. Tijdens de kunstroute ziet u bloemen zweven op een tafel en wordt de oude toren verrijkt met een paar extra kerkramen. Stefaan Vermeulen exposeert zijn immens grote schilderkunstwerken in de houtbewerkingsfabriek aan de Industrieweg in Wijlre. Dit zijn slechts 2 van de 115 kunstenaars die op eigen wijze hun werk exposeren. Alle kunstenaars zijn op locatie aanwezig om te vertellen over hun werk en inspiratie.

Foto Stichting Kunstroute Gulpen-Wittem

Locaties
Verspreid door de mooie heuvelland gemeente zijn op 41 locaties 115 kunstenaars te zien die hun werk tentoonstellen. Soms is dat bij de kunstenaar thuis in eigen atelier of huiskamer. Er zijn ook diverse grote locaties waar een groot aantal kunstenaars samen hun werk exposeren. De Stichting zoekt steeds naar markante gebouwen die normaal niet of slechts gedeeltelijk toegankelijk zijn voor publiek. In de tuinen van het zeventiende-eeuwse Kasteel Cartils en in en om de kasteelhoeve, een rijksmonument met een beschermde historische buitenplaats, exposeren 22 kunstenaars. Het werkatelier van Tu Thi Luu in Het Wienhoes in Partij is helemaal door haarzelf opgeknapt en is een staaltje van vakman(vrouw)schap. De inrichting alleen is al een bezoek waard. Andere historische panden zijn Hof de Brulle in Etenaken en de Etenakerhof.

Foto Stichting Kunstroute Gulpen-Wittem

 

De eigenaren van deze locaties stellen hun locatie belangeloos ter beschikking. Dit doen ze met erg veel enthousiasme en zorg, zodat het publiek op een voortreffelijke manier kan genieten van de kunst. De heer Hupperichs van  kasteelhoeve Cartils heeft bijvoorbeeld de zolder van een van zijn grote schuren opgeknapt en met een nieuwe trap toegankelijk gemaakt voor publiek!

Tijdens deze negende editie zorgt de Heemkunde Vereniging voor algemene informatie en indien aanwezig (achtergrond) informatie over de locaties.

Er vinden ook een aantal muzikale optredens plaats. Informatie hierover vindt u, naast info over de kunstenaars en locaties (met plattegrond), op www.kunstroutegulpenwittem.nl

Foto Stichting Kunstroute Gulpen-Wittem

Catalogus
Twee weken voor aanvang van de kunstroute zijn de catalogussen (à 1 euro) met routekaart verkrijgbaar bij de volgende locaties: VVV Valkenburg/Gulpen-Wittem/Vaals/ folderpost Wijlre/ Mechelen en (Spar) Epen, museum Valkenberg, Herberg de Zwarte Ruiter Gulpen, Galerie in de Schuur in Etenaken-Wijlre, Hans Raymaekers Elkenrade en tijdens de kunstroute dagen op alle locaties.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Helga van der Poel 06 13289148 of M J Geelen 06 51630995

 

 

 

Tekst Stichting Kunstroute Gulpen-Wittem en Cover Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno