Datum: Zondag 2 juni 2019.  

Nacompetitie: FC Hoensbroek 1 – SHH 1: 0-1(0-1)

Scoreverloop: 39e min. 0-1 Nicolas Mitchell.

FC Hoensbroek is er niet in geslaagd om 2e klasser te blijven. In de 1e ronde van de nacompetitie ging de ploeg met 0-1 onderuit tegen 3e klasser SHH. Hiermee werd de 2e degradatie op rij een feit.

 

We gaan even terug naar het seizoen 2015-2016. FC Hoensbroek is op dat moment een stabiele 3e klasser, die in dat seizoen een periodetitel weet te bemachtigen. In een poule met 3 ploegen zijn er 2 plaatsten te verdienen voor de 2e klasse. Zowel SHH, als FC Hoensbroek verslaan SVME en hebben in de laatste onderlinge wedstrijd genoeg aan een gelijkspel. Het wordt uiteindelijk 2-2 waardoor SHH 2e klasser blijft en Hoensbroek naar diezelfde klasse promoveert. In 2016-2017 gaat het vervolgens onverwachts zeer goed in de 2e klasse. De ploegt verovert verrassend de 1e periode en staat de koppositie vervolgens niet meer af. Op de voorlaatste competitiedag treft het een oude bekende SHH. De ploeg uit Herten wordt met 2-0 verslagen waardoor Hoensbroek zich mag kronen tot kampioen van de 2e klasse. Voor het eerste in de clubhistorie wordt de 1e klasse bereikt.

Het debuut in die 1e klasse(2017-2018) wordt een hele mooie ervaring voor de jonge groep. Voor de winterstop had de ploeg nog wat gewenning nodig, maar in 2018 werden toch nog aardig wat punten bijeen gesprokkeld. Op de laatste speeldag is zelfs nog nacompetitie ter handhaving mogelijk, maar verliest de ploeg uiteindelijk met 4-3 van De Valk en keert het zodoende na 1 seizoen weer terug in de 2e klasse. Een degradatie met enorme gevolgen. Omliggende verenigingen denken de talenten van Hoensbroek goed te kunnen gebruiken en weten diverse spelers over te halen om de overstap te maken. Andere spelers kiezen ervoor om een stapje terug te doen. Maar liefst 13 spelers vertrekken uiteindelijk, waardoor Hoensbroek dit seizoen met een totaal jong gerenoveerd team aan de slag gaat in de 2e klasse. Voor de ervaren trainer René Smeets een enorm karwei om dit klusje te klaren.

Maar al snel blijkt dat het een zwaar seizoen gaat worden. Veel wedstrijden is de ploeg gewoon gelijkwaardig, maar mist het vaak de finesse en ervaring om de wedstrijden naar zich toe te trekken. Rechtstreekse degradatie dreigt dan, maar uiteindelijk wordt de nacompetitie toch nog gehaald. En wederom is SHH de tegenstander.

En de wedstrijd tegen SHH wordt in feite een wedstrijd, die een goed beeld geeft van FC Hoensbroek in dit seizoen. Zelf een hoop kansen niet verzilveren, terwijl aan de andere kant niet consequent verdedigen onmiddellijk wordt afgestraft.

Onder tropische omstandigheden gaat FC Hoensbroek voortvarend van  start en zet het SHH meteen onder druk. Maar prima kansen in die beginfase zijn niet aan Gijs van den Boogaard en Noah Ruijters besteed. Halverwege de 1e helft krijgt SHH wat meer grip op het spel en speelt zich onder de druk van Hoensbroek uit. Een schot van Sjoerd Raats gaat maar rakelings naast het FC Hoensbroek-doel. In de 39e minuut staat desondanks de 0-1 voor SHH op het scorebord. Uit een vrije trap van Loek Vilters kan aanvoerder Nicolas Mitchell ongehinderd binnen koppen. De thuisploeg leek van slag en een minuut later mocht het van geluk spreken, dat de inzet van Joshua Geurts slechts in het zijnet belandde. Maar ook Hoensbroek was nog voor de thee tweemaal dicht bij een treffer. Maar zowel Guyvan Maessen, als Stijn van Rhenen wisten niet tot scoren te komen.

In de 2e helft leken beide ploegen toch wat meer last te krijgen van de enorme hitte. Het duurde lang voordat er voor 1 van beide doelen weer iets viel te beleven. Hoensbroek-speler Lars Knibbeler leek in een duel met de rappe Joshua Geurts aan de noodrem te moeten trekken, maar scheidsrechter Franken liet stoïcijns doorspelen. Niet veel later moest Herten-doelman Danny de Winter attent keren op een verraderlijk schot van Bas Coenen. De beste kans voor Hoensbroek kwam op naam van Noah Ruijters. Oog in oog met doelman  de Winter zag hij zijn punter net naast gaan. Trainer René Smeets greep nog in en bracht wat frisse aanvallende krachten binnen de lijnen. Maar het mocht niet meer baten. SHH speelde de partij verder solide uit en tegen de klok van half 5 was het einde wedstrijd. FC Hoensbroek degradeert dus naar de 3e klasse. SHH plaatst zich voor de 2e ronde en ontmoet daarin Geleen Zuid.

Een enorme teleurstelling voor de Hoensbroekse club, maar bij de pakken gaan neerzitten zal het zeker niet worden. De huidige groep is weer een jaartje rijper en zullen vast en zeker verder ontwikkelen in de 3e klasse. Het grootste gedeelte van de selectie blijft bijeen en met een vijftal versterkingen zal zeker weer de weg omhoog gevonden gaan worden.

ArchiefFoto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Transfers FC Hoensbroek

Nieuwkomers FC Hoensbroek:

Sylvano Theunissen(EHC)

Taher Laouaij(Walram)

Sander van Beurden(Schinveld)

Brian Goessens(Sporting Heerlen)

Jelle Creussen(MVV JO19)

Vertrekkers:

Stijn van Rhenen(UOW)

Elko Doven(lager team Vaesrade)

Robert Wijnen(RKDFC)

 

 

Geef een reactie