Hoofdmenu

CAMPAGNE GESTART TEGEN PEUKEN OP STRAAT IN HEERLEN CENTRUM

Vrijdag 21 juni heeft Charles Claessens, wethouder milieu van de gemeente Heerlen op de Saroleastraat, het startsein gegeven voor het promotieteam met ‘wandelende peukkenbekkies’. Sigarettenpeuken op straat is een onderschatte vorm van zwerfafval. die bijvoorbeeld met name voor dieren gevaarlijk is. De campagne is een van de acties van project Heerlen Schoon, van gemeente Heerlen.

Het promotieteam is van 21 t/m 23 juni in het centrum actief. De promotiemedewerkers delen flyers uit. Met opvallende stickers op de bestrating proberen zij rokers over te halen om de speciale afvalbakjes voor peuken te gebruiken. De huidige afvalbakjes voor sigarettenpeuken zien er vanaf nu ook anders en opvallender uit.

Sigarettenpeuken worden onderschat als zwerfafval
75% van alle peuken belandt niet in de asbak maar op straat en via die weg in het water. Of in de maag van dieren; resten van sigaretten kunnen dodelijk zijn voor vogels en vissen, die een peuk aanzien voor voedsel. Niet alleen de nicotine is schadelijk voor het milieu, maar ook het plastic van de sigarettenfilter. De natuur heeft tot wel 12 jaar nodig om een sigarettenfilter af te breken.

Foto:©Parkstad Actueel