Hoofdmenu

Kerncentrale Tihange 2 wordt vanavond weer opgestart

 

 

De voor reparaties stilgelegde kernreactor Tihange 2, nabij Luik en de grens met Nederland, wordt vanavond weer opgestart. Oorspronkelijk stond de herstart voor zondagavond gepland maar exploitant Engie besloot op het laatste moment om de herstart te verschuiven naar dinsdagavond. De Belgische nucleaire controle-FANC gaf al een week geleden groen licht voor de opstart. De reactor werd in augustus 2018 voor onderhoudswerkzaamheden

De Belgische kerncentrales zijn al jarenlang omstreden. Vanwege rafels in de beton en haarlijn scheuren in drukvaten zijn ze regelmatig stilgelegd voor reparaties. In Limburg en Duitsland er is grote bezorgdheid over de toestand van de meer dan 35 jaar oude reactoren in Tihange, welke zich hemelsbreed slechts 55 km van Parkstad en 70 kilometer van Aken bevinden.

België heeft zeven kernreactoren op twee locaties, in het noorden van het land Doel en Tihange in het Oosten, in de buurt van de grens. Een groot deel van de stroom in België wordt via kerncentrales er geproduceerd. België kondigde eerder aan in 2025 van de kernenergie af te willen. Maar gebrek aan (tijdige) alternatieven leidt altijd weer tot weerstand en afstel.

Foto Vereniging-Stop-Tihange-Nederland