Literaire Zomer viert twintigjarig jubileum ook in Kerkrade en Heerlen  

 

Genieten van recente literatuur, van gedachten wisselen met mensen die ook graag lezen en een direct contact met de auteurs. En dat alles over taal- en landsgrenzen heen; dat is De Euregio leest. Tijdens de 20ste editie doet het Euregionale cultuurfestival acht Duitse en zeven Nederlandse steden aan, waaronder Kerkrade op 27.08 en 05.09 en Heerlen 17.09. Zaterdag 9 juli gaat het Literaire Zomerfestival om 20.00 van start bij Buchhandlung Schmetz am Dom in Aachen. Katharina Mevissen leest voor uit haar nieuwe boek: ‘Ich kann dich hören’.    

Boekenfans wacht vanaf zaterdag dus weer drie maanden vol ontmoetingen met auteurs, lezingen en discussies over actuele boeken. Jaarlijks worden tijdens een reis met lezingen 6 boeken van hedendaagse auteurs gepresenteerd. Deze romans zijn in het Frans, Duits en Nederlands beschikbaar. En omdat de boeken niet enkel in de originele versie, maar ook in vertaling gelezen worden, spelen de vertalers een belangrijke rol. Daarom zijn er tijdens de lezingen ook vertalers aanwezig.

Op die manier komt naast kwaliteit van de originele tekst ook de woordkunst van de vertaler tot zijn recht. Dat is een plus voor iedereen onafhankelijk van de moedertaal. Daarenboven is het een uitnodiging om op het einde van de lezing zonder taalproblemen mee te doen aan de drietalige vragenronde  waarmee elke leesavond officieel wordt afgesloten. Inofficieel leest de Euregio verder… De Euregio leest is immers alles wat de Euregio rond literatuur verbindt en in beweging brengt.

In 2019 ligt het zwaartepunt op de Poëzie, wat meteen al zichtbaar wordt bij de openingsmanifestatie: op woensdag 26 juni nodigen Büchner Prijs-winnaar Jan Wagner en dichter Tristan Marquardt u uit om middels hun bloemlezing Unmögliche Liebe kennis te maken met grote dichters uit de Hoge Middeleeuwen en het heden.

In Krefeld zal de jonge dichteres Carolin Callies haar nieuwe gedichten presenteren. Dichteres Nora Gomringer en jazzmusicus Philipp Scholz beloven een ‘poëtisch knalfeest’ en een bijzondere ervaring in Aken. Met zijn programma Ringelnatz & Co biedt Jörg Hilbert een blik op humorvolle dichterlijke klassiekers. De kunstenaressen Pia Helfferich & Christina Müller-Gutowski, allebei uit Düsseldorf, presenteren hun foto-lyrische anthologie POING.

Naast deze dwarsdoorsnede van de poëziewereld, kijkt het festival naar de huidige Duitse en Nederlandse literaire scene. Bekende auteurs zoals Saša Stanišic´, Karen Duve, María Cecilia Barbetta, Herman Koch, Otto de Kat en Marente de Moor presenteren hun nieuwe romans. Natuurlijk zal de populaire klassieker Het Bureau van J. J. Voskuil ook dit jaar niet ontbreken. Markus Andrae en Ronny Tomiska lezen voor uit het inmiddels vijfde deel van de zevendelige serie Het Bureau.

De Literaire Wandeling in Amsterdam is ook al op weg een klassieker te worden. Bettina Baltschev en Dr. Alwin Müller-Jerina leiden u deze zomer wederom langs bijzondere plekken uit de literatuurgeschiedenis.

Vorig jaar werden voor het eerste jeugdvoorstellingen aangeboden, die door het publiek goed werden ontvangen. Daarom bevat het programma in 2019 weer vier voorstellingen voor een jonge doelgroep.

Via de website www.euregio-lit.eu of via de Facebookpagina www.facebook.com/Euregio.lit.eu kunnen reeds actieve leesgroepen zich voorstellen of kunnen er nieuwe ontstaan. Je kunt je aansluiten bij een van de leesgroepen, maar je kunt ook een nieuwe leesgroep oprichten.

Voor het volledige programma van de 20ste Literaire Zomer zie: www.literarischer-sommer.eu.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie