Hoofdmenu

Ryan Dubois van Groene Ster Keeper die van vissen houdt

 

 

Hij begon als spits, bij de F-jes. Vervolgens naar het middenveld, terug de voorhoede in, naar de achterhoede en nu verdedigt hij sinds 3 jaar het doel, de komende voetbaljaargang dat van Groene Ster. Zijn naam is Ryan Dubois, 19 lentes jong, dag in en nacht bezig met sport, als eerstejaars op het CIOS in Sittard en als voetbaltijger. Even was hij elders, bij Bekkerveld, maar komend seizoen is hij terug op Heerlerheide, bij de groen-witten van Groene Ster. Daar  voelt hij zich echt thuis.

 

Ryan Dubois zegt een hulpvaardig iemand te zijn. Dat blijkt wel als we kijken naar hetgeen hij vorig jaar als keeper heeft gedaan. Hij keepte afwisselend op het tweede en derde. Maar ook als wissel op de bank zitten bij de hoofdmacht was niet te veel gevraagd. Ook in zijn opleiding -hij hoopt komend jaar een avontuurlijk profiel te doen, buitensport om precies te zijn-  komt dat tot uiting. Vaak is hij met klasgenoten begeleider van sportdagen in heel Limburg.

De eerste stappen en herinneringen

Zoals gezegd, begon Ryan Dubois bij Groene Ster. Op 5-jarige leeftijd maakte hij deel uit van de F7. Vanaf die tijd is het toenmalige team grotendeels ongewijzigd gebleven, hetgeen hij prettig vindt. Daarover: ,,Aangezien we elkaar door en door kennen, weten we precies wat we aan elkaar hebben, in goede en in mindere tijden. Mijn hoogtepunt als speler was het jaar waarin we met de B1 kampioen werden in de eerste klasse. Dat was een geweldige teamprestatie waar ik nog graag aan terug denk. Als keeper heb ik als hoogtepunt ervaren dat ik mee mocht doen bij de selectie van Bekkerveld. Mindere momenten? Weet je, eigenlijk zijn dat voor mij de momenten dat je even niet kunt doen wat je zo graag wilt. Voetballen dus. Da deed zich voor bij blessures.”

In het doel beland

Ryan Dubois begon dus als speler en belandde gaandeweg in het doel, als keeper. Hij is niet de enige die deze weg heeft bewandeld. We vragen hem naar het hoe en waarom. Bryan: ,,In het verleden heb ik zowat alle posities ingevuld. Ik begon vroeger in de F-jes als spits, in de late E-tjes ben ik middenvelder geweest. Een jaar op het middenveld was het toch niet echt voor mij. In de D-jeugd ging ik weer in de spits spelen. Uiteindelijk werd ik ook nog verdediger, omdat dat op het moment de enige kans bood op speelminuten. Als tweedejaars B-speler ben ik uiteindelijk gaan keepen. Dit is eigenlijk best grappig en toevallig tot stand gekomen. Omdat een team geen keeper had, ben ik één wedstrijd gaan keepen. Dit beviel de trainers zo goed, dat we het afgesproken hebben dat ik verder zou gaan werken om echt keeper te worden.”

Gedreven persoonlijkheid en teamgeest

We vragen Ryan naar een omschrijving van zijn persoontje als voetballer/keeper. Hij vertelt: ,, Ik ben zeer gedreven. Dit omdat ik altijd wil winnen. Ook ben ik echt een teamspeler die tot het uiterste gaat. De wedstrijd is voor mij pas voorbij na het laatste fluitsignaal. Soms ben ik ook dagen na de wedstrijd ermee bezig te overpeinzen wat ik verkeerd deed of wat juist goed is gegaan. Ook bedenk ik dan hoe ik het beter kan doen. In teamverband gedacht is het belangrijk dat er chemie is tussen de spelers. Ook belangrijk zijn zaken als: fitheid, tactiek, etc. Maar ik vind chemie tussen spelers het belangrijkste, ga je voor elkaar door het vuur of niet. Werk je 100% voor je medespeler dan ben je onoverwinnelijk.”

Huidige team

Gevraagd naar zijn bevindingen inzake zijn eigen team nu krijgen we een verrassende reactie: ,,Mijn team? Welk van de velen? Afgelopen seizoen heb ik bij twee verschillende teams onder de lat gestaan, zowel bij het derde als het tweede, ook heb ik vaker bij het eerste op de bank gezeten. Daarnaast heb ik trouwens andere functies gehad. Zo was ik assistent-trainer van de JO19-1 bij Bekkerveld, samen met Marcel Quaedvlieg. Bij ieder team heb ik overigens vrienden gemaakt. Dit waren ook al jongens die ik leerde kennen op de middelbare school (Sintermeerten College).”

Trainers

Dan vragen we naar zijn ervaringen met trainers. Ryan vertelt ons met fijne trainers te hebben samengewerkt. Als voorbeelden noemt hij Maurice Kuijpers, Marcel Quaedvlieg en Raymond Houtvast. ,Het was fijn om met deze mensen samen te werken, omdat zij steeds proberen het beste uit iemand naar boven te halen”, aldus Bryan, die vervolgt met: ,,Ook heb ik mindere situaties met trainers gekend, maar uiteindelijk schudden we elkaar de hand en dan is alles weer uitgesproken en kun je samen verder.””

Vergelijking Groene Ster en Bekkerveld

Kortstondig, gedurende twee seizoenen, vond Ryan Dubois zijn heil elders in Heerlen, bij Bekkerveld. Zijn beide clubs vergelijkbaar, kun je jezelf afvragen. Ryan kan erover meepraten als ervaringsdeskundige. Hij weer: ,,Het zijn beide heel mooie clubs, die je eigenlijk niet goed met elkaar kunt vergelijken, ze hebben beide een heel andere visie. Bij Groene ster ben ik opgegroeid, alles is vertrouwd. Bekkerveld voelt ook goed om bij te spelen, maar het is nooit hetzelfde als ‘thuiskomen.’natuurlijk”.

Dromen van bestaan als profvoetballer

Wie droomt er niet van om profvoetballer te worden? Iedere jongen die in zijn jeugd achter een bal aan rent doet dat waarschijnlijk. Zo ook onze gesprekspartner Ryan Dubois, die zich tevens realist toont als hij opmerkt: ,,Jazeker, ik denk dat iedereen wel die droom heeft om profvoetballer te worden. Zelf ben ik fan van Roda JC en Arsenal. Het zou prachtig zijn geweest om te mogen voetballen voor een profclub. Maar toen ik ouder werd besefte ik al snel dat het in mijn geval niet realistisch is.”

Groene Ster of Roda JC?

Ryan is dus supporter van Roda JC. Met de ‘Trots van het Zuiden’ gaat het momenteel niet al te best. Met zijn club Groene Ster daarentegen crescendo. Een stekelige vraag ligt voor de hand. Die stellen we dan ook maar meteen. Even denkt Ryan na om dan te reageren met: ,,Moeilijke vraag, maar ik denk toch dat Roda JC meer te bieden heeft. Maar Groene Ster komt er aan, haha, zeker omdat Groene ster nu gepromoveerd is naar de Derde Divisie, wat heel mooi is voor de club. Je merkt ook dat het echt leeft in Heerlerheide. Daarentegen doet Roda het niet al te best, maar als supporter moet je altijd achter de club blijven staan en ze altijd blijven toejuichen. Het is al mooi dat Roda niet failliet is gegaan en komend seizoen nog steeds te bewonderen is.”

Vissende doelman

Foto Joey Jansen

Foto Joey Jansen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan het einde van het interview komen we te spreken over hobby’s en andere zaken die Ryan zoals belangrijk vindt. Hij blijkt van meerdere sporten te houden, fitnessen en uitgaan komen voorbij, het naar de zin hebben met vrienden en gezellig met de familie dingen ondernemen. Dan volgt de uitsmijter. Vissen vindt hij aardig, en dat voor een doelman. Maar hier gaat het natuurlijk niet om ballen uit het net halen.

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno