Hoofdmenu

KVC Oranje-Chevremont, toen en nu Jos Duijsings memorial met historie

Zaterdag 17 augustus om 18.00 uur

Sportpark Bleijerheide aan de Voorterstraat in Kerkrade

 

Op 17 augustus treffen de twee oudste amateurvoetbalclubs uit het Kerkraadse, zoals de laatste jaren te doen gebruikelijk, elkaar voor een onderlinge oefenpot. We hebben het natuurlijk over KVC Oranje en Chevremont. Het duel zal deze keer worden gespeeld op het complex van KVC Oranje, op Sportpark Bleijerheide aan de Voorterstraat in Kerkrade, onder de naam Jos Duijsings-memorial.  Jos Duijsings, een KVC Oranje-icoon in hart en nieren, overleed geheel onverwachts en veel te jong, op 20 december 2018, een groot verlies voor velen. Nog steeds is er bij sommigen discussie wie zich nu echt de oudste van de twee clubs mag noemen. Laten we de officiële gegevens maar respecteren en die vertellen ons dat Chevremont, uit 1910, net iets eerder het levenslicht zag dan KVC Oranje, dat 11-3-1911 als oprichtingsdatum in de annalen heeft laten noteren. Na afloop is er voldoende gelegenheid om de wedstrijd en het verleden nog eens uitvoerig de revue te laten passeren, dit alles met gezellige muziek van een bekende regionale DJ.

 

Chevremont komt komend seizoen opnieuw uit in de eerste klasse D. De ploeg van trainer Jan van Dijk was aan het eind van de vorige voetbaljaargang dicht bij promotie naar de hoofdklasse, maar strandde in de nacompetitie tegen Fortuna in Worvermeer. In blessuretijd leidden de blauw-witten nog met 0-1, de finale voor promotie lonkte, maar Yannick Klopper tekende voor de gelijkmaker. In de verlenging scoorde Fortuna nog twee keer. Chevremont kon met vakantie.

Jammer, maar het nieuwe seizoen biedt natuurlijk ook weer kansen om alsnog de sprong naar de hoofdklasse te gaan maken. In de selectie van Chevremont vallen de nodige mutaties te noteren, net als trouwens bij KVC Oranje.

Nieuwkomers op de Kaffeberg zijn Leroy Eerllinger en Toni Dzido (LHC), Luuk Hermans (UOW’02), Noah van Dijk, Nisham Veluppilai en Renighal Darpho (vv Schaesberg) en Welsy Senden (RKASV). Vertrekkers zijn Irio Baur (gestopt), Maikel de Groot (GSV’28) en Amin al Hafi (BSV Limbugia).

Bij KVC Oranje is ook veel nieuw bloed aangeland, zij het dat voor Marvin de Mey geldt dat hij terug is bij zijn roots. Afgelopen jaar overigens speelde hij nog bij Chevremont. Hij hoort dus ook bij de vetrekkers op de Kaffeberg. Dat laatste geldt ook voor Frans Coenen en Ron Swinckels. Ook zij maakten de overstap van blauw-wit naar oranje-wit. Andere nieuwkomers bij KVC Oranje zijn Leroy Römer en Elberry Hariquez (sv Brunssum), Bob Roberts (Caesar), Bjorn Coerver (SVA), Menno Prins (RKTSV), Faruk Kaya (FC Kerkrade-West) en Adelin Civugu (sv Hoengen). Daarnaast heeft een aantal A-spelers de oversteek naar de senioren gemaakt. Bas de Langen stopt met voetbal, terwijl Jochen Hahnraths op een lager elftal van de club uit Bleijerheide tegen de bal gaat trappen.

Ook voor KVC Oranje is het natuurlijk uitzien naar het nieuwe seizoen. Vorig jaar werd de ploeg van trainer Paul van Putten, met roots aan de Kaffeberg, glansrijk kampioen, met als gevolg een dik verdiende promotie naar de derde klasse. We zijn benieuwd naar wat het nieuwe voetbaljaar Bleijerheide in sportief opzicht gaat brengen. De selectie lijkt er in ieder geval niet minder op geworden.

Wellicht treffen beide clubs elkaar in de toekomst nog eens op het niveau waar Chevremont nu acteert. Wat nu de eerste klasse D is, heette in het seizoen 1967-1968 1F. Op 10 september 1967 werd het in Chevremont 2-2, met doelpunten van Jäger en Dooper voor de thuisclub, terwijl Nix en Rutten het net vonden voor promovendus KVC Oranje, dat het seizoen ervoor kampioen was geworden in 2A (nu 2G). Onderstaande foto laat Chevremont-speler Quadvlieg zien en een in de krant van een dag later niet bij naam genoemde KVC-er (in de wandelgangen wordt de naam Pierre Hoenen gefluisterd).

Op ‘d’r Prick’ won KVC Oranje op 26 november 1967 met 2-0. Doelpuntenmakers waren Hoenen en Nix. Beiden scoorden na voorbereidend werk van Frans Rutten (Bron: LD 11-9-67 en 27-11-67). Verslagen van de wedstrijden kunt u terug vinden op www.delpher.com Chevremont zou op het einde van dat seizoen degraderen. Datzelfde overkwam oranje-wit twee jaar later.

In de nu op stapel staande wedstrijd zal het resultaat van ondergeschikt belang zijn. De voorbereiding is immers in volle gang, of beter, amper begonnen, de helden moeten nog op stoom komen. Wat wel boeit is het voetballend vermogen van de beide vernieuwde selecties. Daar zijn we met zijn allen benieuwd naar, zaterdag 17 augustus om 18.00 aan de Voorterstraat. En, zoals reeds gezegd, na afloop van de Jos Duijsings-memorial is er alle gelegenheid om alles nog eens nader onder de loep te nemen, het verleden en het heden.

Archieffoto KVC Oranje-Chevremont

 

 

 « (Vorig nieuwsbericht)